Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Op deze pagina informeren wij u graag over de aanschaf van een scootmobiel via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Want, neemt uw mobiliteit sterk af én kunt u geen gebruik meer maken van de vervoersmiddelen in uw gemeente? U kunt dan via de Wmo bij uw gemeente (financiële) ondersteuning aanvragen voor de aanschaf van een scootmobiel.

Gaat u een scootmobiel aanschaffen via de Wmo in uw gemeente? Dan kan dat op twee manieren, namelijk: in natura of via PGB (Persoonsgebonden Budget). Echter, de verschillende tussen beide vergoedingen zijn zeer groot.

Navigeer via onderstaand menu gemakkelijk door de pagina:

Vergoeding via WMO:

Scootmobiel in natura

Vraagt u een scootmobiel in natura aan? U laat dan het kiezen van een scootmobiel over aan de gemeente. Let wel: gemeenten hebben overeenkomsten met leveranciers van hulpmiddelen en die verstrekken uiteindelijk dus de scootmobiel in natura. Vaak is dit een tweedehands scootmobiel met 3 wielen en een beperkte actieradius.

U heeft met een scootmobiel in natura dus geen invloed op het merk, model of type. Vervolgens is het maar afwachten of de geleverde scootmobiel voldoet qua comfort, wendbaarheid, snelheid en veiligheid. En tot slot betaalt u voor een scootmobiel in natura elke vier weken, 13 keer per jaar, een eigen bijdrage. Hoeveel dat is, verschilt per gemeente en ook als u een hoger inkomen, pensioen of spaargeld heeft betaalt u meer eigen bijdrage.

Kortom: de aanschaf van een scootmobiel in natura kent flink wat nadelen. Het zou een goede optie zijn als een leverancier van de gemeente een ruimer aanbod heeft en u het model kan kiezen dat aan uw wensen en eisen voldoet. In het algemeen is dat niet het geval.

PGB

Wordt uw scootmobiel vergoed met PGB? Dan krijgt u van de gemeente een vast bedrag om een scootmobiel aan te schaffen. Dat geeft u veel vrijheid. Zo bepaalt u zelf waar u uw scootmobiel koopt en welke het beste bij u persoonlijk past. U kiest zelf uw favoriete model en type. Welke snelheid en actieradius u wenst. Verder kunt ook letten op zaken als comfort, wendbaarheid, veiligheid én niet te vergeten de service van een bedrijf. Er zijn bedrijven die u helpen bij de aanvraag van een scootmobiel via PGB. Het is soms zelfs mogelijk eerst een scootmobiel te huren als u dat wenst. U bent dan toch mobiel in de periode dat u zit te wachten op uw PGB.

PGB-weetjes

Trouwens, heeft u een indicatie? Dan is een gemeente volgens de wet verplicht mee te werken aan een scootmobiel aanvraag via PGB! En koopt u een scootmobiel met PGB? De eigen bijdrage is dan reeds in de prijs verrekend. U hoeft daar dus geen rekening meer mee te houden.

Scootmobiel in natura? De praktijk!

Krijgt u een scootmobiel in natura? Dan is de kans aanwezig dat het voertuig minder comfortabel en veilig is dan u wenst. Ook de actieradius en snelheid kunnen tegenvallen. Gevolg? De scootmobiel wordt minder vaak gebruikt. Daardoor komen mensen minder buiten én onder de mensen waardoor eenzaamheid op de loer ligt.

Scootmobiel via PGB? Zo pakt u dat aan!

Een scootmobiel aanschaffen, betekent zoeken naar het beste voertuig. Dit is de scootmobiel die aan al uw eisen voldoet. Dat kan bijvoorbeeld een scootmobiel zijn met extra vering, veel actieradius, hoge veiligheid of zelfs alle drie. De juiste scootmobiel kiezen is volledig afhankelijk van uw persoonlijke eisen.

Test daarom vooral veel verschillende modellen en merken. Dat helpt de juiste scootmobiel voor uw persoonlijke situatie te vinden. Heeft u de scootmobiel ontdekt die perfect bij u past? Stel uzelf dan de volgende vragen:

  • Helpt het scootmobielbedrijf mij bij mijn PGB-aanvraag?
  • Kan ik een scootmobiel huren als ik wacht op het PGB-traject?
  • Werkt het scootmobielbedrijf met monteurs aan huis? En zijn die snel ter plaatse als ik bijvoorbeeld een lekke band heb?

Meer info over aanschaf scootmobiel en WMO

Wilt u meer informatie over het aanschaffen van een scootmobiel via de WMO? Of heeft u vragen? Ik help u daar graag bij. U kunt mij bellen via: 0800 20 20 of vul het onderstaand formulier in zodat ik contact met u kan opnemen.

powered by Typeform
Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?