Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Dierendag: huisdieren goed voor gezondheid senioren.

Vandaag op Werelddierendag worden honden, katten, cavia’s, parkieten, konijnen enzovoort in het zonnetje gezet. Maar, weet u dat huisdieren ook een positief effect op uw welzijn hebben? Over waarom huisdieren goed voor de gezondheid van senioren zijn. 

Waarom zijn huisdieren goed voor gezondheid ouderen?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat huisdieren een positieve invloed hebben op de gezondheid van senioren. Zo blijkt dat het onder andere de levenskwaliteit van mensen met een psychische of lichamelijke ziekte of beperking verbetert. Overigens, huisdieren doen ook mensen die geen gezondheidsproblemen hebben goed. Reden daarvoor zijn onder andere dat huisdieren gezelschap, liefde en troost bieden.

Verder blijkt uit onderzoeken dat contact met huisdieren zorgt voor plezier, een slecht humeur bestrijdt en bijdraagt aan sneller contact maken met anderen. Ook draagt een huisdier bij aan meer lichaamsbeweging, verder schijnt het uw motivatie en concentratie te bevorderen. Daarnaast is een huisdier een prima medicijn tegen hoge bloeddruk,  spanningen en vermindert het gevoelens van eenzaamheid. Kortom, redenen genoeg om te genieten van uw huisdier en die vandaag met Werelddierendag eens extra lekker te verwennen.

Weet u trouwens dat deze Werelddierendag verwijst naar de sterfdag van Sint-Franciscus van Assisi (1181-1226). Hij is de grondlegger van de kloosterorde der Franciscanen en bekommerde zich tijdens zijn leven niet alleen om de armen, maar trok zich ook het lot van dieren aan.

Speciale thuiszorg voor huisdieren

Heeft u als oudere een huisdier, maar vindt u het steeds moeilijker om voor het diertje te zorgen? En kunt u geen beroep kunnen doen op familie, vrienden, buren of de thuiszorgmedewerker? Dan zijn er tegenwoordig ook diverse initiatieven in verschillende regio’s in Nederland waar u terecht kunt voor de verzorging van uw geliefde huisdier. De werkzaamheden van deze zogenaamde thuiszorg voor uw huisdier verschilt per organisatie. Denk aan de kattenbak verschonen, uw hond uitlaten, medicijnen toedienen tot een bezoekje aan de dierenarts of trimmer. Het fijne van dergelijke hulpinitiatieven is dat het huisdier dan toch gewoon bij u kan blijven wonen.

Heeft u belangstelling voor ondersteuning bij het zorgen voor uw huisdier? Zoek via Google een op ’thuiszorg voor dieren’ of er ook in uw woonomgeving dergelijke ondersteuning wordt aangeboden. Let wel: sommige van deze werkzaamheden zijn geen vrijwilligerswerk. Dus, informeer daarom altijd naar mogelijke kosten van de zorgdiensten! Daarnaast kunt u ook bij uw gemeente informeren of er voorzieningen of vrijwilligers zijn die zich inzetten voor thuiszorg aan huisdieren.

OOPOEH: Geen huisdier, wel gezelschap

Bezit u geen huisdier, maar wilt u graag zo nu en dan eens de zorg dragen voor een hond, kat, konijn enzovoort? Dan kunt u terecht bij de Stichting OOPOEH (Opa’s en oma’s passen op een huisdier). Hier kunnen 55-plussers zich aanbieden als maatje voor een huisdier. Dankzij dit initiatief worden senioren geholpen aan gezelschap en indien gewenst wat extra beweging. Anderzijds worden dierenbezitters geholpen met een betrouwbare oppas. Tegelijkertijd krijgen huisdieren de aandacht en de verzorging die zij nodig hebben. De inschrijving bij OOPOEH is gratis én ook voor de zorg van het dier draagt u nooit financieel de zorgen. Een mooi initiatief toch?

Wij wensen u een fijne dierendag.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?