Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

met-2-scootmobielen-naast-elkaar-rijden-regeltjes

Gezellig zo naast elkaar rijden op de scootmobiel. Maar, is het toegestaan?

Fietsers mogen naast elkaar rijden. Maar, is dat ook toegestaan voor scootmobielgebruikers? De regeltjes.

Gezellig zo samen

Naast elkaar rijden op de scootmobiel is natuurlijk enorm gezellig. Bijvoorbeeld als u samen met andere scootmobielgebruikers een tochtje maakt, middag door de bossen rijdt of samen gaat winkelen met de scootmobiel. Maar, wat is wettelijk toegestaan?

Algemene regels voor scootmobielrijders

Maakt u gebruik van een scootmobiel? Dan mag u zowel op het trottoir, het voetpad en fietspad evenals het gemengde fiets-/bromfietspad en op de rijbaan rijden. Ofwel: u mag zelf bepalen waar u wilt rijden. Echter: als bestuurder van een scootmobiel mag u nooit van de autoweg of autosnelweg gebruik maken.

Op de weg of fietspad naast elkaar?

Vanwege de omvang van een scootmobiel, maximale breedte is 110 centimeter, mag u op de weg niet naast elkaar rijden met 2 scootmobielen. Trouwens, op het fietspad is het eveneens niet toegestaan. Ook mag u in beide gevallen niet naast een andere weggebruiker, zoals een fietser, rijden! Fietsers zijn namelijk de enige weggebruikers die naast elkaar mogen rijden. Voorwaarde daarbij is wel dat zij het overige verkeer niet hinderen.

Op het trottoir naast elkaar?

Rijdt u op de stoep? Dan mag u naast een voetganger rijden, maar eigenlijk ook naast een andere scootmobiel. Omdat, u immers dan volgens de verkeersregels een voetganger bent. Maar, de vraag is of het ook wenselijk is. Want, maakt u gebruik van een voetpad waar veel mensen zicht voortbewegen? Lopend, met een kinderwagen, rollator, in een rolstoel en dergelijke? Dan blijft er nauwelijks tot geen ruimte over voor de andere gebruikers van het trottoir. Bevindt u zich met uw scootmobiel in een dergelijke situatie? Dan is het goed na te gaan of het samen gezellig naast elkaar rijden verantwoord is. Daarnaast is het goed op het voetpad rekening te houden met uw snelheid. Kies ervoor om stapvoets te rijden. Dus zo’n 4 tot 5 kilometer per uur. Dan ondervindt niemand er hinder van.

Op bospaden en dergelijke?

Rest nog het antwoord op de vraag of u naast elkaar mag rijden op bijvoorbeeld bospaden. In principe geldt ook hier: wat voor soort pad het is. Vaak wordt dat aangegeven voordat u het bos inrijdt. Betreft het een voetpad, een gemengd fiets-/bromfietspad of misschien een combi van beiden? En wat is de breedte van het bospad? Anderhalve meter? Of misschien wel 3 meter? Is het er druk? Of bent u met z’n tweeën de enige weggebruikers? Heel strikt genomen gelden ook hier de algemene regels zoals hierboven al beschreven. Daarnaast is het een kwestie van verantwoord gebruik maken van het pad, rekening houden met anderen en uw snelheid aanpassen aan de overige gebruikers.

Heeft u ook een vraag over scootmobiel rijden of aanverwante zaken? Stel die dan gerust aan ons via Facebook.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?