Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

weersverwachtingen-scootmobiel-eropuit-kleurcodes-KNMI-weer

Donkere wolken zijn onderweg. Het KNMI geeft een weercode af. Gaat u wel of niet met uw scootmobiel op pad?

Wilt u een tocht met uw scootmobiel maken en geeft het KNMI een code geel, oranje of rood af? Weet u als scootmobilist wat die kleurcodes betekenen? Een overzicht.

Dezelfde kleurcodes wereldwijd

In Nederland komt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) met de officiële weerwaarschuwingen. Hierbij maakt het instituut gebruik van internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Weerdeskundigen wereldwijd passen die weercodes toe. Het betreft de codes groen, geel, oranje en rood.

Vervolgens kan het KNMI aan elk soort weertype een kleurcode hangen Van hitte, extreme kou tot onweersbuien en harde storm. Eveneens kunnen er per provincie weerwaarschuwingen met kleurcodes worden afgeven. Hierdoor kan het zo zijn dat voor de ene provincie weercode oranje geldt terwijl in een andere provincie niets aan de hand is.

Wat betekenen de kleurcodes voor het weer?

Hieronder een beknopt overzicht met wat de verschillende kleurcodes inhouden die het KNMI regelmatig afgeeft, namelijk:

Code groen: lekker weer

Eigenlijk is deze code bijna dagelijks van kracht en dat wordt niet gemeld in het nieuws. Het weer is normaal. Het kan regen, waaien, maar vergt geen extra aandacht als u eropuit wilt trekken met uw scootmobiel. Afhankelijk van het seizoen kun u uit voorzorg altijd regenkleding of een (schoot)kleed voor warme benen meenemen.

Code geel: kans op gevaarlijk weer

Zoals u misschien wel heeft gemerkt komt code geel geregeld voor. Er kan gevaarlijk weer komen. Het is goed dan op te letten als u op pad wilt gaan met uw scootmobiel. Code geel wordt afgeven als er minstens 60% kans is dat er gevaarlijk weer in aantocht is en kan 48 uur voordat een bepaald weerfenomeen optreedt worden uitgegeven.

Code oranje: grote kans op gevaarlijk of extreem weer

Deze code kan 24 uur van te voren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60% is of meer. Het gaat dan om gladheid door ijzel, flinke sneeuw, onweersbuien, harde windstoten en veel regenval. Dergelijk extreem weer kan schade, letsel en overlast veroorzaken. Er wordt dan ook vaak gekeken of festivals, markten en evenementen niet moeten worden afgelast.

Code rood: erg gevaarlijk én extreem weer

Dit is de hoogste waarschuwing en het advies is dan: volg de weersverwachtingen en ga niet naar buiten als het niet nodig is. Want, code rood is een weeralarm die een grote impact kan hebben. Ga dan ook niet de weg op met de (brom)fiets, scootmobiel, auto, caravan, vrachtwagen en dergelijke. Het kan zorgen voor veel schade, letsel en/of overlast en kan de maatschappij tijdelijk ontwrichten. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur voordat het extreme weer zich voordoet worden vrijgegeven. Daarbij is de kans heel groot namelijk minstens 90%.

Hoe ervaart u de weercodes van het KNMI als scootmobielrijder? Vindt u die mededelingen zinvol of overdreven? Uw reactie lezen wij graag hieronder of op onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?