Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

tips-toertocht-rijden-scootmobiel-samen-veilig

Samen veilig scootmobiel rijden tijdens een scootmobieltocht.

Gaat u een scootmobieltocht rijden met andere scootmobilisten? Dan geven wij u een aantal handige tips voor een onbezorgde en veilige rit.

  1. Samen uit samen thuis?

Maakt u met een groep scootmobilisten een lange toertocht? Spreek dan af of u op elkaar wacht of niet. Immers? De ene scootmobiel rijdt harder dan de andere. Daarbij is de een meer bedreven in lange ritten. Kortom, spreek van te voren af of u zich houdt aan het principe samen uit samen thuis.

 

  1. Rijd achter elkaar

Gaat u met andere bezitters van een scootmobiel een toertocht maken? Rijd dan niet met de scootmobielen naast elkaar hoe gezellig het ook is. Vanwege de omvang van een scootmobiel, die maximaal 110 cm breed is, is naast elkaar rijden niet op alle wegen toegestaan. Rijd liever achter elkaar. Zo hindert u tegenliggers niet en het os daarbij ook nog een stuk veiliger.

 

  1. Kies uw plaats in de groep

Rijdt u samen met andere scootmobielrijders een toertocht? Bepaal dan waar u het fijn vindt om te rijden. Aan kop? In het midden? Of liever achterin? Zoek de plek waarbij u zich het prettigst voelt.

 

  1. Blijf ontspannen

Zorg dat u een goede zithouding heeft. Stuur in de juiste positie, stoel op de goede hoogte evenals de armleuningen. Zorg ook dat uw spiegel goed is afgesteld en rijd ontspannen. Bent u gespannen en zit u niet comfortabel? Dan raakt u vermoeid en dat kan uw reactievermogen negatief beïnvloeden en ongelukken met de scootmobiel in de hand werken. Bekijk ook onze tips om een ongeval met uw scootmobiel te voorkomen.

 

  1. Let op wat er voor u gebeurt

Maakt u een lange scootmobieltocht? Let dan altijd op wat er voor u gebeurt. Want, een onverwachte stuurbeweging van een ander of hobbel of kuil in de weg kan ertoe leiden dat u onverhoopt (ook) onderuit gaat.

 

  1. Houd u handen aan het stuur

Want, heeft u beide handen niet aan het stuur? Dan kunt u de controle over uw scootmobiel verliezen en ten val komen. Daarbij brengt u dan ook uw mede-scootmobielrijders in gevaar. Dus gaat uw mobieltje? Heeft u dorst? Wilt u een appeltje eten? Doe dat als u stilstaat. Dat is wel zo veilig.

 

  1. Denk aan de verkeersregels

Samen in een groep rijden betekent niet dat de verkeersregels voor scootmobielen plots niet meer gelden. Zo kan het gebeuren dat u bijvoorbeeld een stoplicht tegen heeft. Springt het licht op rood? Stop dan netjes en ga geen extra gas geven om het nog te halen. Houd u ook aan de gestelde snelheden, stop niet midden op de weg, verleen voorrang waar het moet enzovoort.

 

  1. Rijd in één tempo

Het is prettig rijden als iedereen eenzelfde tempo aanhoudt. Dat maakt het voor alle deelnemers aangenaam. Dus ga niet opeens harder rijden en vervolgens weer zachter. Dat is alleen maar vervelend en kan anderen zenuwachtig maken. Nog beter: bepaald vooraf een snelheid waar iedereen zich aan houdt en prettig bij voelt.

 

  1. Spreek af wat te doen bij pech

Natuurlijk moet u er niet aan deken als een toertocht maakt: pech met uw scootmobiel. Een lekke band, lege accu of een technische storing. Het kan gewoonweg gebeuren. Spreek voor de start af hoe u daar als groep mee omgaat.

 

  1. Gedraag u als een ideale scootmobielrijder

Doet u mee aan een toertocht voor scootmobilisten? Rijd dan voorspelbaar. Maak geen onverwachte stuurbewegingen, rijd een gelijkmatig tempo en geef bijtijds aan wanneer u stopt, naar links of rechts gaat. Dan rijdt u veilig en verantwoord en heeft u de tijd op lekker te genieten van de omgeving.

Heeft u nog tips voor deelnemen aan een toertocht als bestuurder van een scootmobiel? Deel uw tips en ervaringen via onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?