Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

griepje-verkouden-hoesten-snotteren-tips-voorkomen-remedies-huismiddel-honing

Bent u verkouden? Thee met honing verzacht de keel en vermindert het hoesten.

In de herfst neemt de kans op een verkoudheid of griepje vaak toe. Vooral ouderen zijn vatbaarder. Tips hoe u een verkoudheid of besmetting met het griepvirus voorkomt.

Verkoudheid of griep?

Er is een wezenlijk verschil tussen een griepje en verkoudheid. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Heeft u een goede weerstand? Dan hoeft dat geen probleem te zijn, maar wanneer die minder is, loopt u kans ziek te worden. U heeft dan koorts, spierpijn, hoofdpijn, hoest, niest en snottert. Een verkoudheid lijkt veel op de griep, maar geeft doorgaans mildere klachten. U voelt zich minder fit, hoest, snottert en heeft mogelijk hoofdpijn. Wel vervelend, maar minder ernstig. Vraag is natuurlijk hoe u een verkoudheid of griep voorkomt en uiteraard mobiel blijft.

11 tips verkoudheid en/of griep voorkomen

1. Houd uw weerstand op peil

Ook nu het kouder wordt, houdt u uw weerstand op peil door veel verse groenten en fruit te eten. Die zijn rijk aan vitamines die bijdragen aan een goede weerstand. Bijvoorbeeld vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes en kunnen helpen een virus te bestrijden.

2. Drink voldoende

Wanneer verkoudheid en griep heersen, doet u er goed aan voldoende te drinken. Want, daardoor moet u vaker plassen. Daardoor helpt u het lichaam afvalstoffen sneller af te voeren en krijgen virussen zeg maar minder kans zich te ‘nestelen’ in uw lichaam. Drink daarnaast minder koffie en alcohol, want die onttrekken vocht aan uw lichaam.

3. Zorg voor voldoende slaap

Ook voldoende slapen doet uw gezondheid goed. Het lijkt de kans op een verkoudheid en ook griep te verkleinen. Het blijkt dat mensen die minder dan zeven uur slapen, sneller ziek worden dan mensen die een nachtrust hebben van meer dan acht uur.

4. Regelmatig handen wassen met water en zeep

Regelmatig uw handen wassen kan bijdragen aan het voorkomen van een verkoudheid en griep. Daarbij is het goed dat vooral vóór het eten en ná het hoesten, niezen of uw neus snuiten te doen. Droog uw handen af met een stuk keukenrol of een schoon papieren handdoekje.

5. Ventileer uw huis dagelijks

Zet dagelijks de ramen even open om uw woonkamer en slaapkamer te ventileren. Zo ververst u de lucht in uw woning en voorkomt u dat virusdeeltjes zich ‘ophopen’ in uw huis. Heeft u ventilatieroosters in uw woning? Laat die openstaan of zet ze op een kier.

6. Gebruik papieren zakdoekjes

Bent u verkouden? Gebruik dan een papieren zakdoekje als u uw neus snuit. Gooi deze na één keer gebruiken meteen weg. Bewaar de papieren zakdoek dus niet voor later in een broekzak, jaszak, tas enzovoort. Want, dan besmet u w handen telkens weer. En moet u hoesten? Hoest dan in de binnenkant van uw elleboog. Hoesten in de handen zorgt er namelijk voor dat u makkelijk het virus overbrengt

7. Maak deurklinken schoon

Reinig geregeld deurklinken met allesreiniger en warm water. Maak ook voorwerpen als afstandsbedieningen en toetsenborden regelmatig schoon. Het zijn bekende manieren om virussen te verspreiden.

8. Beweeg voldoende

Genoeg beweging krijgen draagt bij aan uw gezondheid. Want, in beweging te zijn bevordert de stofwisseling en helpt zo bij de aanmaakt van afweerstoffen die virussen kunnen bestrijden.

9. Kleed u warm

Het schijnt dat wanneer u het koud heeft u vatbaarder bent voor virussen. Dat komt omdat uw lichaam dan meer energie nodig heeft om warm te blijven. En die energie heeft u juist nodig om besmetting met virussen tegen te gaan. Dus, zorg ervoor dat u zich warm kleed.

10. Griepprik

Behoort u tot een van de onderstaande risicogroepen? Dan wordt de laatste decennia geadviseerd een griepprik te halen. Het gaat hierbij om mensen:

– van 60 jaar en ouder

– met langdurige hart- en vaatziekten

– met langdurige longziekten

– met diabetes type 2

– met een nierziekte

– met een verminderde weerstand door ziekte of medicijnen

11. Huismiddeltjes verkoudheid en griep

Er zijn allerlei middeltjes die de klachten van een verkoudheid of griep verlichten. Bijvoorbeeld honing. Het verzacht de keel en vermindert het hoesten. Dus roer gerust een lepel door uw kop thee of beleg er uw boterham mee. Wat ook een prima remedie is bij griep of verkoudheid is een kop kippensoep, volgens studies. Het verlicht de verstopping van neus en borst, omdat bouillon ontstekingsremmend werkt. Dus, gewoon doen als u in de lappenmand zit met een griepje of hoest en snottert.

Wat doet u om een verkoudheid of griep te voorkomen?

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?