Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
verlichting scootmobiel regeltjes tips

Rijdt u in het donker of bij slecht zicht scootmobiel? Ontsteek dan uw verlichting, dat is wel zo veilig. U bent dan zichtbaar voor andere weggebruikers én heeft zelf ook beter zicht. De wettelijke regels verlichting scootmobiel en tips.

Verlichting scootmobiel: zien en gezien worden  

Met goede en juiste verlichting op uw scootmobiel bent u goed zichtbaar in het verkeer. Of u nu in de stad, in een dorp of op het platteland rijdt. Want, rijden met deugdelijk licht in het donker en/of bij slecht zicht verkleint de kans op een aanrijding. Vandaar dat er jaarlijks in de herfst – na het ingaan van de wintertijd – volop campagne wordt gevoerd om de lichten te ontsteken. En hoewel de acties zich richten op fietsers is het uiteraard ook voor bestuurders van scootmobielen relevant om te zorgen voor goede verlichting, zowel voor als achter. Immers, als scootmobilist bent u – evenals een fietser –  een kwetsbare verkeersdeelnemer. Zien en gezien worden door andere weggebruikers is daarom eveneens uiterst belangrijk voor bestuurders van een scootmobiel.

Wettelijke regels verlichting scootmobiel

Er gelden diverse wettelijke regels voor scootmobielverlichting. Maar, wat zijn die regels rondom de verlichting van een scootmobiel nu precies? Mag u losse lampjes gebruiken zoals fietsers? En mogen de lampjes knipperen? Hieronder een beknopt overzicht met belangrijke regels.

 • Tussen zonsondergang en -opgang, en ook overdag bij slecht zicht – mist, sneeuw of hevige regenbuien – moet de verlichting van een scootmobiel aan.
 • Heeft een scootmobiel één voorwiel? Dan moet er aan de voorzijde één licht zijn. Bij twee wielen (of meer, zoals de Quingo) dan moet de scootmobiel sowieso twee voorlichten hebben.
 • Een scootmobiel met twee achterwielen moet twee achterlichten voeren.
 • Het voorlicht moet wit of geel zijn. Het achterlicht rood.
 • De verlichting moet deugdelijk aan de scootmobiel zijn bevestigd.
 • Lampen met dezelfde functies moeten van dezelfde grootte, kleur en gelijke of nagenoeg dezelfde sterkte zijn.
 • Scootmobielverlichting en reflecterende voorzieningen met eenzelfde functie moeten symmetrisch links en rechts van het midden van de scootmobiel zijn bevestigd.
 • Een rode reflector aan de achterzijde van een scootmobiel is verplicht. Ook zijn één of twee witte reflectoren aan de voorkant en een extra (amber)gele reflector aan de beide zijkanten toegestaan.
 • De verlichting van een scootmobiel mag niet knipperen. Uitgezonderd de richtingaanwijzers en waarschuwingsknipperlichten.
 • De lampen van een scootmobiel mogen de andere weggebruikers niet verblinden.

Overigens de verplichting om met licht te rijden op uw scootmobiel geldt niet wanneer u op de stoep rijdt. Echter? Wij raden u aan ook op de stoep uw scootmobielverlichting aan te doen. Zo bent u immers goed zichtbaar voor anderen.

Gebrekkige of geen verlichting scootmobiel: boetes

Rijdt u scootmobiel zonder verlichting? Ondeugdelijke lampen? Lampen in de onjuiste kleur? Schijnen ze te fel of knipperen de lampen? Dan kunt u een bekeuring krijgen. Bijgaand de meest gangbare boetes, namelijk:

 • Scootmobiel rijden zonder of slecht werkende verlichting (voor en/of achter)- wanneer verplicht: € 35,-.
 • Rijden zonder rode of met een ondeugdelijke reflector op de achterzijde van de scootmobiel: € 35,-.
 • Met sterk verblindende lichten, knipperende lampen of niet toegestane verlichting op de scootmobiel rijden: € 55,-.
 • Rijden met ondeugdelijke remlichten op uw scootmobiel: € 55,-.

Tips verlichting scootmobiel

 • 1. Zorg altijd voor een goed werkende witte of gele lamp aan de voorzijde van uw scootmobiel. Controleer geregeld of de verlichting nog goed functioneert.
 • 2. Check eveneens geregeld of uw achterlichten, twee stuks, nog goed werken. Voorkom ook dat een tas of jas aan de achterzijde over de verlichting hangt als u eropuit trekt.
 • 3. Breng eventueel extra reflectoren aan de zijkant aan. Zeker al u regelmatig in het donker op pad gaat met uw scootmobiel. Dat draagt bij aan u zichtbaarheid en veiligheid.
 • 4. Een lichtgevend (felgeel of knaloranje) vest of hesje over uw stoel kan bijdragen aan een goede zichtbaarheid bij slecht weer en/of in het donker.
 • 5. Ook zijn er speciale stickers die u op de achterkant van de rugleuning van uw scootmobiel aanbrengen. Deze stickers zijn gemaakt van extreem reflecterend materiaal en valt meteen op wanneer er licht op schijnt.

Wanneer doet u de verlichting aan?

Weet u niet goed wanneer u de verlichting van uw scootmobiel moet ontsteken? Doe dat wanneer de straatverlichting aangaat, andere weggebruikers licht voeren en tot slot: wanneer de verlichting in de winkeletalages gaat branden. Gewoon doen. Ongeacht of u nu in de stad rijdt of erbuiten. Met een goede verlichting draagt u bij aan uw zichtbaarheid op de weg en dat bevordert uiteraard uw veiligheid, maar ook die van de andere weggebruikers.

Wilt u meer lezen over beter zichtbaar zijn in het verkeer als bestuurder van een scootmobiel? Lees dan onze overige tips voor een beter zichtbaarheid van scootmobielrijders.

Controleert u regelmatig de verlichting van uw scootmobiel als u eropuit trekt? Geef uw reactie op onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?