Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
hulp bij scootmobiel accu kiezen

Voor het rijden met een scootmobiel heeft u een accu nodig. Grofweg zijn er 2 soorten accu’s. Een gel accu en AGM accu. Maar, welke kiest u? Elke dag een ritje door het park vergt imers minder stroom dan wanneer u geregeld lange tochten maakt.

Gel en AGM accu voor scootmobielen

Rijdt u scootmobiel? Dan wilt u daar voor de volle 100% op kunnen vertrouwen. Of u er nu dagelijks boodschappen mee doet, een ritje in het park maakt of een toertocht onderneemt. Voor de scootmobiel zijn er 2 soorten accu’s, namelijk de gel en de AGM accu. Beiden zijn zogenaamde droge accu’s en hoeven nooit te worden bijgevuld. Hierdoor zijn ze onderhoudsvrij!

Bij de gel accu wordt de stroom opgevangen door een gelachtige substantie tussen de platen. Bij de AGM (Absorbed Glass Material) absorbeert een dun glasvezelmatje de stroom.

Welke accu voor scootmobiel

Voor een scootmobiel zijn minimaal 2 accu’s van 12 volt nodig en dus 24 volt in totaal. Om te bepalen welke accu u kiest bijgaande enkele handreikingen die u op weg helpen bij het maken van een accukeuze.

1. Capaciteit van de accu’s

Om een accu te kiezen die bij uw rijgedrag aanpast, is het goed te weten waarvoor u uw scootmobiel hoofdzakelijk gebruikt. Ofwel hoeveel capaciteit moet de accu hebben. Dit wordt weergegeven via het symbool Ah (Ampère). Des te meer Ampère een accu levert, des te verder kunt u rijden met uw scootmobiel. Heeft u een kleine scootmobiel en gebruikt u die hoofdzakelijk  voor korte ritjes? Bijvoorbeeld dagelijkse naar het park om de hoek? Of boodschapjes doen? Dan voldoen 12 Ah accu’s meestal prima. Echter, heeft u een wat grotere en zwaardere scootmobiel? Maakt u geregeld langere tochten? Dan is het aan te raden accu’s te kiezen met een hoger Ah.

Accuvermogen Actieradius
10 t/m 22 Ah 12 t/m 24 kilometer
23 t/m 40 Ah 24 t/m 35 kilometer
41 t/m 75 Ah 35 t/m 50 kilometer
76 t/m 100 Ah 50 t/m 70 kilometer

Een globaal overzicht met het vermogen van een scootmobiel accu en het bereik ervan.  

2. Afmetingen accu’s

De accu’s zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Gaat u nieuwe en bijvoorbeeld zwaardere accu’s kopen? Houd er dan rekening mee dat de buitenmaten van de accu’s passen in de accubak van uw scootmobiel.

3. Zwaardere accu’s en lader

Wilt u zwaardere accu’s in uw scootmobiel plaatsen? Omdat u langere afstanden wilt rijden? Dan heeft ook een sterkere acculader nodig.

4. Intensieve scootmobielrijder

Behoort u tot de groep scootmobielgebruikers die frequent eropuit trekt? En veel kilometers per jaar maakt? Dan past mogelijk een gel accu beter bij uw rijgedrag. Omdat u die vaker kunt opladen dan de AGM accu’s. Overigens zijn er meer zaken die meespelen bij de levensduur van uw accu. Meer daarover kunt u lezen in: Wat is de actieradius van mijn scootmobiel.

5. Prijs accu’s

Verder zijn over het algemeen de AGM accu’s voordeliger in de aanschaf. Dit is een aantrekkelijke en goede keuze wanneer u uw scootmobiel niet intensief gebruikt.

6. Laden accu’s

Voor een lange levensduur en volop rijplezier is het belangrijk de accu’s altijd volgens de voorschriften en met de juiste lader op te laden. Lees voor meer info hierover ook: De belangrijkste weetjes over scootmobiel accu’s.

Welke accu’s gebruikt u voor uw scootmobiel? De gel of de AGM versie?

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?