Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Eenvoudige onderhoudstips scootmobiel om zelf te doen!

Periodiek onderhoud verlengt de levensduur van uw scootmobiel. En dat is specialistenwerk. Maar, ook u kunt een aantal dingen doen. Daarom in dit blog eenvoudige doe-het-zelf onderhoudstips voor uw scootmobiel.

Onderhoud scootmobiel

Over het algemeen heeft een scootmobiel weinig onderhoud nodig. Zo zorgt een periodieke onderhoudsbeurt ervoor dat u jarenlang zorgeloos rijdt met uw scootmobiel. Dat onderhoud vergt specialistische kennis en dat laat u het beste aan een deskundige over. Die kijkt tijdens zo’n periodieke controle uw elektrische vervoermiddel compleet na. Checkt onder andere de conditie van de accu’s, de werking van de software en de banden op scheurtjes en slijtage. Kijkt of er speling op de wielen en het stuur is, loopt de bekabeling na en controleert of de elektrische onderdelen naar behoren werken, smeert de beweegbare delen et cetera. U kunt het eigenlijk vergelijken met een onderhoudsbeurt die een auto krijgt in de garage. Daarnaast zijn er enkele zaken die u zelf in de gaten kunt houden en/of doen om probleemloos en met plezier scootmobiel te rijden.

Doe-het-zelf onderhoudstips voor uw scootmobiel

De volgende onderhoudstips voor uw scootmobiel kunt u goed zelf doen. Ze nemen weinig tijd in beslag en bovendien draagt u bij aan veilig blijven rijden en uw elektrische voertuig gaat langer mee.

1. Hebben de banden nog genoeg spanning?

Controleer met enige regelmaat of uw banden nog hard genoeg zijn. Met zacht banden rijden is niet alleen minder prettig, maar het kost ook meer energie. De accu’s worden dan namelijk extra belast. Gevolg? U kunt na een oplaadbeurt minder ver rijden. Bovendien slijten banden die te zacht zijn sneller.

2. Controleer de verlichting

Een lampje kan een keer stuk gaan. Daarom is het goed de verlichting van uw scootmobiel met enige regelmaat te checken. Want, gaat u in de schemering, bij slecht zicht overdag zoals mist of in het donker op pad? Dan zien andere verkeersdeelnemers u. Overigens verlichting is voor scootmobielrijders verplicht bij slecht zicht overdag en ’s nachts. Rijdt u op de stoep? Dan hoeft het weer niet.

3. Maak uw scootmobiel geregeld schoon

Door buiten te rijden met uw scootmobiel wordt deze vuil. Verwijder dat waar mogelijk –  bijvoorbeeld op de banden – regelmatig met bijvoorbeeld een zachte borstel als het is opgedroogd. Het komt uw rijcomfort ten goede. Reinig uw scootmobiel niet met een hogedrukreiniger, maar maak een doek vochtig en neem daar de buitenklant van uw vervoermiddel mee af. Gebruik daarbij ook geen schuur- en chemische reinigingsmiddelen. Dat kan de laklaag beschadigen.

4. Check de kabels en stekkers

Maak er een gewoonte van regelmatig alle kabels en stekkers na te lopen. Zitten die allemaal nog goed vast? Zijn er geen beschadigingen aan? Is dat wel het geval? Neem dan contact op met uw leverancier die weet exact wat te doen.

5. Stal uw scootmobiel op een droge plek

Om de levensduur van uw elektrische vervoermiddel te waarborgen, is het advies uw scootmobiel in een droge ruimte te stallen. Bijvoobeeld in de schuur, bijkeuken, hal of gang. Zo is uw scootmobiel beschermt tegen allerlei weersinvloeden en heeft u uiteindelijk langer plezier van uw voertuig.

6. Laad de accu volgens de voorschriften

Probleemloos scootmobiel rijden bevordert u door de accu op de juiste manier op te laden. Met de juiste lader, op een droge plek en niet continu. Meer weten? Lees onze weetjes over accu’serop na.

Hulp bij (klein) onderhoud

Is het voor u niet mogelijk om zelf het kleine beetje onderhoud aan uw scootmobiel te doen? Misschien is er iemand in uw omgeving die u kan helpen. Is dat niet het geval? Dan helpen wij u uiteraard graag. U kunt ons bereiken via het contactformulier of telefonisch: 0800 2020.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?