Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
scootmobiel vermindert eenzaamheid oudere tips hoe

Eenzaamheid. Meer dan de helft van de ouderen in Nederland kampt ermee. Ze komen nauwelijks buiten. Door gezondheidsproblemen, verlies partner, afname mobiliteit… Waarom én tips hoe het bezit van een scootmobiel uw eenzaamheid vermindert.

Waarom een scootmobiel eenzaamheid vermindert

Niet alleen het aantal ouderen groeit, maar mensen worden ook steeds ouder. De zogenaamde dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd is de tendens dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

Om die zelfstandigheid te bevorderen, is het belangrijk dat ouderen mobiel zijn. Nog kunnen lopen, een auto besturen, fietsen of bijvoorbeeld rijden op een scootmobiel. Dat vermindert eenzaamheid.

Mobiel zijn stelt ouderen immers in staat om hun sociale contacten te onderhouden, zelf boodschappen te doen, meedoen hobbyclub, dokter en/of ziekenhuis bezoeken, deelnemen aan activiteiten in de samenleving, enzovoort. Toch is de realiteit nogal eens weerbarstig.

Eenzaamheid ouderen, oorzaken en gevolgen

Naarmate mensen ouder worden, vermindert het contact met anderen. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is vaak een sluipend proces.

Onder andere doordat de partner wegvalt en leeftijdsgenoten overlijden. Ook de gezondheid kan verslechteren wat zorgt voor fysieke ongemakken en klachten. Als strammer en stijver worden, moeilijker lopen en snel moe zijn na lichamelijke inspanning. Eigenlijk gaat alles niet meer zo makkelijk als vroeger.

En neemt ook de mobiliteit af? Dan blijkt dat ouderen minder snel om hulp vragen en/of contact zoeken met anderen. Ze denken dat familie te druk is, schamen zich dat ze hulp nodig hebben en/of zijn bang als ‘lastig te worden gezien. Gevolg? Ouderen gaan zich eenzaam voelen.

Langdurige eenzaam zijn, is niet zonder gevolgen. Onderzocht is dat het risico’s meebrengt voor de gezondheid. Zo kan het leiden tot angst en depressie, maar ook een slechtere afweer en verergering van lichamelijke klachten.

Bezit scootmobiel vermindert eenzaamheid: 6 keer hoe!

Om het welzijn van minder mobiele ouderen te bevorderen, biedt een scootmobiel uitkomst. Het zorgt dat ouderen weer mobiel worden en zelfstandig op pad kunnen. Hieronder hoe een scootmobiel eenzaamheid vermindert onder ouderen met mobiliteitsbeperkingen.

Informeer naar een scootmobiel via de Wmo-pgb

Bent u slecht ter been en heeft u een hulpmiddel nodig? Omdat u anders niet meer buiten komt, alleen thuiszit en zich eenzaam voelt? Het bezit van een scootmobiel vermindert eenzaamheid.

Weet u dat u in zo’n situatie een scootmobiel kunt aanvragen via het Wmo-loket van uw gemeente. Want, volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moeten gemeenten ervoor zorgen dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en kan meedoen aan de samenleving. Vraagt u een hulpmiddel aan? Dan beoordeelt de gemeente of u er recht op heeft. Is dat het geval? U heeft dan vervolgens 2 keuzemogelijkheden, namelijk een scootmobiel:

– in natura

U krijgt dan een scootmobiel toegewezen van een leverancier waar de gemeente een contract mee heeft. In de meeste gemeenten gaat het om een 3-wielmodel.

– via een persoonsgeboden budget (pgb)

De gemeente kent u een vast bedrag toe voor de aanschaf van een scootmobiel. Vervolgens mag u helemaal zelf bepalen welk model scootmobiel u kiest en bij welke leverancier u die aanschaft. Onderhoud, reparatie en verzekeringen zijn voor eigen rekening.

Voor deze Wmo-maatwerkvoorzieningen betaalt u een maximale eigen bijdrage van maximaal 19 euro per 4 weken. Voorheen was deze bijdrage inkomensafhankelijk.

De Wmo-adviseur van Quingo begeleidt u graag bij het aanvragen van een stabiele en veilige 5-wiel Quingo scootmobiel via het Wmo-loket van uw gemeente.

Op bezoek bij familie, vrienden en bekenden

Heeft u een scootmobiel? Dat geeft vrijheid. U kunt gaan en staan waar u wenst. Maak een lijstje bij wie u zoal op visite kunt gaan. Gewoon voor een praatje en wat gezelligheid, vieren van een verjaardag, een spelletje spelen of om samen te eten. Zijn de contacten wat verwaterd? Wilt u de anderen niet plotsklaps overvallen? Bel dan eerst even, stuur een mailtje of sms-bericht. Feit is dat uw scootmobiel zo bijdraagt aan het verminderen van uw eenzaamheid.

Meedoen aan seniorenactiviteiten

Bent u mobiel dankzij de scootmobiel? Meedoen aan seniorenactiviteiten in uw gemeente vermindert de eenzaamheid. Denk aan middagje bingoën, kaarten, uitstapje naar een museum, bezoek aan de natuur, een koffietafel, samen haken en breien, bezoek tuincentrum, enzovoort. Kijk eens op het prikbord in de supermarkt of houd het huis-en-huis-blad in de gaten. Ook kunt u via de stichting welzijn in uw gemeente informatie krijgen over allerlei activiteiten voor senioren.

Word lid van een (scootmobiel)club

Wanneer u mobiel bent en eropuit kunt trekken, is het ook een idee om lid te worden van een club. Bijvoorbeeld een scootmobielclub in uw omgeving. Die organiseren namelijk allerlei activiteiten voor senioren. Van samen koffie drinken, spelletjes spelen tot samen tochtjes maken met de scootmobiel. Gezellig en fijn, want u zit niet alleen thuis. Natuurlijk zijn er ook andere clubjes waar u aan kunt meedoen. Van kaarten, vissen, en handwerken tot schilderen en fotograferen. Wat heeft uw interesse? Aarzel niet. Zet de stap en neem contact op met een club. Het bezit van een scootmobiel houdt u mobiel en vermindert eenzaamheid.

Vier vakantie met andere ouderen

Een totaal andere manier om uw eenzaamheid aan te pakken is samen met andere ouderen op vakantie gaan. Ook als u minder mobiel bent, is dat goed mogelijk. Samen met gelijkgestemden eropuit gaan, is een mooie manier om nieuwe contacten te maken. En… het fijne is dat u vaak aan een half woord genoeg heeft. Er zijn diverse reisorganisatie die zich gespecialiseerd hebben in het verzorgen van vakantie voor ouderen die minder mobiel zijn en een beperking hebben. Zelfs voor wie scootmobiel rijdt. Die kan mee worden genomen of er wordt een andere oplossing bedacht. Wij schreven er reeds eerder een artikel over: Tips op vakantie als u scootmobiel rijdt.

Eenzaamheid verminderen met extra steuntjes in de rug 

Wanneer u mobiel bent, kunt gaan en staan waar u wilt, dat geeft vrijheid. Ook als u alleen bent. Zo eenvoudig als het klinkt, is het niet altijd. Misschien heeft u wat extra hulp nodig om uit uw isolement te komen. Diverse gemeenten hebben maatschappelijke hulporganisaties die zich bezighouden met het thema eenzaamheid. Voorbeelden zijn: Humanitas, het Leger des Heils, Nationaal Ouderenfonds. Verder biedt ook de Zonnebloem diverse diensten aan. Of misschien vindt u het fijner om online met andere ouderen in contact te komen. Er zijn verschillende websites waar u zich kunt aanmelden om gelijkgezinden te ontmoeten. Enkele voorbeelden van waar u terecht kunt, zijn: 50plusser.nl, 50plusplein.nl en MAX 50plusnet. Om te chatten, samen af te spreken en wat te ondernemen, zodat u zich minder alleen en eenzaam voelt.

Dit zijn in een notendop onze tips hoe het bezit van een scootmobiel eenzaamheid vermindert onder ouderen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website: een tegen eenzaamheid.

Of neem een kijkje op de overheidswebsite eenzaam.nl die enorm veel adviezen en tips bevat om eenzaamheid aan te pakken.

Meer informatie scootmobiel kopen

Merkt u dat uw mobiliteit afneemt en dat het u belemmert in uw bewegingsvrijheid? Dat u steeds vaker alleen thuis zit en nog weinig andere mensen ziet? Wees eenzaamheid voor.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden die een Quingo 5-wiel scootmobiel u biedt als uw mobiliteit afneemt. Of misschien wilt u meer weten over de aanschaf van een scootmobiel via de Wmo-pgb? Vraag dan onze gratis brochure aan of neem contact met ons op via: 0800 2020.

 

Fotocredits: Designed by rawpixel.com / Freepik

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?