Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
rijbewijs nodig voor scootmobiel
Geregeld vragen klanten of een rijbewijs en/of een scootmobielcursus verplicht is voor scootmobilisten. Aandacht voor het belang van een scootmobieltraining en uiteraard ook antwoord op de vraag: heb ik een rijbewijs nodig voor een scootmobiel?

Rijbewijs nodig voor scootmobiel?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: u heeft geen rijbewijs nodig voor een scootmobiel. Dus zonder autorijbewijs of bromfietscertificaat mag u gewoon een scootmobiel besturen. Daarnaast is ook het dragen van een veiligheidsgordels, zoals in een auto, niet verplicht!

Eigenlijk is er maar een verplichting, namelijk: u moet uw scootmobiel verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. Voorts moet u ouder zijn dan 16 jaar als de scootmobiel harder rijdt dan 10 km per uur.

 Scootmobielcursus verplicht?

Nee, ook is het volgen van een scootmobielcursus niet wettelijk verplicht. Echter, wilt u een auto, motor, scooter, brommer, snorfiets of brommobiel besturen? Dan heeft u wel een rijbewijs of certificaat nodig en moet u dus een rijvaardigheidscursus volgen. Hiermee bouwt de overheid de zekerheid in dat uw kennis, inzicht in en voertuigbeheersing op een bepaald niveau is.

Er zijn echter wel gemeenten die deelname aan een scootmobieltraining verplicht stellen indien u een scootmobiel vergoeding via de Wmo – Wet maatschappelijke ondersteuning – ontvangt.

De reden daarvoor is dat voor een scootmobielbestuurder ook de algemene verkeersregels van het RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) gelden. Want, als scootmobilist heeft u eigenlijk in het verkeer steeds een andere rol. De ene keer rijdt u op de stoep, dan weer op het fietspad en/of op de reguliere rijbaan. Om dat soepel te laten verlopen zijn en speciaal voor scootmobielen regels opgesteld. De belangrijkste verkeersregels voor scootmobielrijders beschreven wij in een eerder blog.

Waar scootmobieltraining volgen?

Scootmobielbezitters kunnen (vaak gratis) via de gemeente en welzijnsinstellingen een vaardigheidstraining volgen van onder meer Veilig Verkeer Nederland. Tijdens zo’n cursus krijgt u theorieles waar verkeersregels en -borden aan de orde komen. Daarnaast oefent u praktijksituaties op uw scootmobiel. Denk aan draaien, bochten nemen en het in- en uitrijden van een schuur, woning of lift en ook hoe u omgaat met hoogteverschillen. Bovendien kan een ogentest en een praktijkrit onderdeel uitmaken van de cursus. De opezet van de scootmobieltrainingen is luchtig en informatief. U doet dus geen examen.

Scootmobielcursus of rijbewijs verplicht maken?

Hoewel er voor een scootmobiel geen rijbewijs nodig is,  is er geregeld discussie over het wel of niet verplicht stellen van een rijvaardigheidscursus en/of rijcertificaat voor scootmobilisten. Waarom vraag u zich misschien af. Hieronder enkele vaak genoemde argumenten, namelijk:

  1. Omdat scootmobiel rijden niet alleen vaardigheid vereist in het besturen van het voertuig. Ook heeft u kennis van de verkeersregels en –borden nodig.
  2. Verder speelt mee dat sinds de enorme opmars van het voertuig het aantal scootmobielongelukken jaarlijks stijgt. Sommige met dodelijke afloop. Verder is er een toename van het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp na een ongeluk met een scootmobiel. Ter illustratie: In 2015 vielen er 41 doden door ongelukken met een scootmobiel en in 1996 waren dat er 2. Omgerekend betekent dat een toename van het aantal scootmobielongelukken met bijna 80%.
  3. Het is een feit dat er de komende decennia steeds meer scootmobielen komen. Onder andere door de stijgende vergrijzingen en het vervoersmiddel sluit goed aan bij de mobiliteitsbehoefte van ouderen. De verwachting is dat het aantal scootmobielen stijgt tot rond de 600.000 in 2030. Inherent daaraan is natuurlijk ook een grotere groep die per scootmobiel deelneemt aan het verkeer. Om een veilige verkeersdeelname te waarborgen, kan een scootmobieltraining uitkomst bieden.

Wilt u meer lezen over wat een rijvaardigheidstraining u als scootmobilist biedt? In een eerder blog hebben wij de voordelen van een scootmobielcursus op een rij gezet.

En wat vindt u: is een rijbewijs nodig voor een scootmobiel? Moet een scootmobielcursus verplicht worden voor scootmobilisten? Uw reactie lezen wij graag via onze Quingo Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?