Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Factoren die de actieradius van een scootmobiel bepalen

Gaat u een mooie rit met uw scootmobiel maken? Dan wilt u ervan verzekerd zijn dat u niet halverwege stil komt te staan, omdat de accu leeg is. In dit blog vertellen wij u meer over het bereik van een scootmobiel ofwel: wat bepaalt de actieradius van een scootmobiel.

Actieradius scootmobiel: hoeveel km kan een scootmobiel rijden?

De actieradius geeft aan hoe ver dan wel hoeveel kilometer een scootmobiel kan rijden zonder de accu op te laden. De scootmobiel is immers een elektrisch aangedreven vervoermiddel. Die elektriciteit komt uit de accu’s, die een bepaalde hoeveelheid energie leveren. Nu zijn er verschillende soorten accu’s met diverse vermogens. Dat vermogen wordt uitgedrukt in ampère uren (Ah). Zeg maar het aantal uren energie dat een accu kan leveren. Des te meer Ah een accu heeft des te verder kunt u in principe met een scootmobiel rijden.

Bijvoorbeeld onze compacte Quingo Classic heeft 2 accu’s (2 x 35 Ah). De maximale afstand die u met deze 5-wiel scootmobiel kunt rijden is 28 kilometer. Onze Toura2, een luxe scootmobiel voor de lange afstanden, heeft 2 x 100 Ah accu’s waarmee u maximaal 70 kilometer kunt afleggen.

Overigens, hoeveel kilometer u daadwerkelijk met uw scootmobiel kunt afleggen, wordt beïnvloed door allerlei factoren en omstandigheden

Factoren die actieradius scootmobiel beïnvloeden

Hieronder een overzicht met factoren die van invloed zijn op de prestaties van uw scootmobiel en dus ook de afstand die u kunt rijden.

Uw rijgedrag

Hoe u rijdt heeft invloed op de afstand die u kunt afleggen. Want, moet u telkens remmen en/of optrekken? Dan vergt dat meer van de accu van uw scootmobiel. Gevolg? U kunt dan dus minder ver rijden. Houdt u een constant tempo aan? Dan is de kans groter dat u verder kunt rijden met uw scootmobiel.

De temperatuur

Als het buiten koud is, bijvoorbeeld in de winter, dan is de accucapaciteit minder. Het gevolg is dat u daardoor minder lange afstanden kunt afleggen.

De bandenspanning

Banden die zacht zijn zorgen voor meer weerstand en hebben een negatieve invloed op de actieradius van een scootmobiel. U kunt daardoor met zachte banden dus minder ver rijden. Zorg er daarom voor dat de banden de juiste spanning hebben. Dat biedt u meer rijplezier.

De weg

De weg waarop u rijdt, beïnvloedt eveneens hoe ver u kunt gaan. Rijdt u over een ruw bospad met hobbels en kuilen? Of bijvoorbeeld door een heuvelachtig landschap? Dan kunt u minder ver toeren dan wanneer u over een mooie en vlakke geasfalteerde weg rijdt.

De verlichting en overige accessoires

Ook de verlichting en accessoires als een handgreepverwarming, achteruitkijkcamera en routeplanner verbruiken energie en dat gaat dan ten koste van het bereik van een scootmobiel.

Slijtage elektromotor

De actieradius van een scootmobiel vermindert ook door slijtage van de elektromotor. Het stroomverbruik wordt dan minder efficiënt en zorgt voor een kleiner bereik. Overigens, is er sprake van slijttage aan de elekromotor? Dan neemt ook de trekkracht en maximale snelheid van uw voertuig af.

Slijtage van de accu

De accu’s van een scootmobiel zijn ook aan slijtage onderhevig. Gemiddeld gaan accu’s zo’n 3 tot 4 jaar mee. Uiteraard hangt dat af van het gebruik en het opladen. Op de juiste manier de accu’s opladen draagt bij aan de levensduur van de accu’s. Neem de actieradius van uw scootmobiel af? Laat dan de accu’s van uw scootmobiel controleren.

Overige factoren

Verder spelen ook het gewicht van uw scootmobiel, uw eigen lichaamsgewicht en wat u verder vervoert een rol bij de afstand die u kunt afleggen. Immers, wanneer u veel bagage vervoert kunt u minder ver rijden dan wanneer u nauwelijks wat meeneemt.

Heeft u nog vragen over de actieradius van een scootmobiel. Of zijn er andere zaken waar u graag een antwoord op wenst? Stel uw vraag gerust. Via Facebook, ons Quingo contactformulier of bel: 0800 – 2020.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?