Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

hoe ver rijden afstand scootmobiel

Onder andere rijgedrag en de weg bepalen hoe ver u met uw scootmobiel kunt rijden.

Deze week gaat de klantvraag over de actieradius van een scootmobiel. Ofwel: welke afstand kunt u afleggen met uw voertuig.

Actieradius, wat is dat?

De actieradius geeft aan hoe ver u met uw scootmobiel kunt rijden zonder de accu op te laden. Wat de uiteindelijke afstand is die u kunt afleggen wordt beïnvloed door allerlei factoren en omstandigheden. Hieronder een overzicht:

De capaciteit van de accu

De scootmobiel is een elektrisch aangedreven vervoermiddel. Die elektriciteit komt uit de accu’s, die een bepaalde hoeveelheid energie leveren. Nu zijn er verschillende soorten accu’s met diverse vermogens. Dat vermogen wordt uitgedrukt in ampère uren (Ah). Zeg maar het aantal uren energie dat een accu kan leveren. Des te meer Ah een accu heeft des te verder kunt u in principe met een scootmobiel rijden.

Uw rijgedrag

Ook hoe u rijdt heeft invloed op de afstand die u kunt afleggen. Want, moet u telkens remmen en optrekken? Dan vergt dat meer van de accu van uw scootmobiel. Gevolg? U kunt dan dus minder ver rijden. Houdt u een constant tempo aan? Dan is de kans groter dat u verder kunt rijden met uw scootmobiel.

De temperatuur

Als het buiten koud is, bijvoorbeeld in de winter, dan is de accucapaciteit minder. Het gevolg is dat u daardoor minder lange afstanden kunt afleggen.

De bandenspanning

Banden die zacht zijn zorgen voor meer weerstand. U kunt daardoor minder ver rijden. Zorg er daarom voor dat de banden de juiste spanning hebben. Dat biedt u meer rijplezier.

De weg

Ook de weg waarop u rijdt beïnvloedt hoe ver u kunt gaan. Rijdt u over een ruw bospad met wat bobbels en kuilen? Of bijvoorbeeld door een heuvelachtig landschap? Dan kunt u minder ver toeren dan wanneer u over een mooie en vlakke geasfalteerde weg rijdt.

De verlichting en overige accessoires

Ook het gebruik van verlichting en accessoires zoals een handgreepverwarming, achteruitkijkcamera en routeplanner verbruiken energie en dat gaat dan ten koste van uw actieradius.

Overige factoren

Verder spelen ook het gewicht van uw scootmobiel, uw eigen lichaamsgewicht en wat u verder vervoert een rol bij de afstand die u kunt afleggen. Immers, wanneer u veel bagage vervoert kunt u minder ver rijden dan wanneer u nauwelijks wat meeneemt.

Heeft u nog vragen over de actieradius van een scootmobiel. Of zijn er andere zaken waar u graag een antwoord op wenst? Stel uw vraag gerust. Via Facebook, maar ook het Quingo contactformulier.