Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

De scootmobiel accu is het hart van uw voertuig. Goed onderhoud ervan bevordert de rijprestaties, de levensduur en eveneens uw rijplezier. Tips hoe u de levensduur scootmobiel accu verlengt.

Tips om de levensduur scootmobiel accu te verlengen

De accu van de scootmobiel voorziet de elektromotor van energie en beïnvloedt onder andere de werking en prestaties van uw voertuig. Een goede behandeling van de accu is daarom relevant. Gelukkig kunt u daar zelf invloed op uitoefenen. Onderstaand tips die de maximale levensduur van uw scootmobiel accu bevorderen.

1. Volg de gebruikershandleiding van de dealer

Koopt u een scootmobiel? Dan ontvangt u van de dealer een gebruikershandleiding inclusief de laadprocedure. Volg die regels op. Dat bevordert de levensduur van uw scootmobiel accu. Hieronder vindt u de laadprocedure voor een 5-wiel Quingo scootmobiel.

– Laad de accu van uw scootmobiel op in een droge en goed geventileerde ruimte.

– Schakel uw voertuig uit en haal de sleutel uit het contact.

– Verzeker u er vervolgens van dat de acculader ‘uit’ staat. De acculader mag niet worden aangesloten op uw scootmobiel als de lader op ‘aan’ staat.

– Sluit daarna de acculader op uw scootmobiel aan.

– Doe de stekker van de lader in het stopcontact en zet nu de acculader ‘aan’.

– Heeft u de lader juist aangesloten? Dan kleurt het laadlampje ‘rood’. Laad de scootmobiel accu op dan kleurt het laadlampje ‘geel’. Als de accu volledig is opgeladen, wordt het laadlampje ‘groen’.

– Is de accu van uw voertuig volledig opgeladen? Zet dan de schakelaar op de acculader op ‘uit’.

– Haal nu de stekker van de acculader uit het stopcontact én ook uit uw scootmobiel. Houd de acculader dus niet aangesloten op uw scootmobiel, want dan ontlaadt de accu weer.

2. Sleutel niet zelf aan de accu

De accu van een scootmobiel is onderhoudsvrij. Dit betekent dat u deze dus niet hoeft bij te vullen. Neem de actieradius af? Sleutel dan niet zelf aan de accu. Want, dan vervalt uw garantie. Het is beter contact op te nemen met uw dealer of leverancier om u verder te helpen.

3. Laad de scootmobiel accu niet onnodig op

Vaak wordt gezegd dat u na elke rit de accu van uw scootmobiel moet opladen. Echter, dat is niet altijd het geval. In het algemeen is het beter om de batterij pas op te laden als deze voor meer dan 50% is ontladen. Immers, de een gebruikt de scootmobiel intensief en een ander maakt nu en dan een kort ritje. Bijgaand een algemene richtlijn wanneer uw scootmobiel accu opladen.

– Gebruikt u uw scootmobiel intensief en maakt u dagelijks lange ritten? Dan is het goed de accu dagelijks volledig op te laden.

– Maakt u geregeld kleine ritjes? Elke dag de accu opladen, is dan niet nodig. Laadt u de batterij wel steeds bij? Dan wordt deze zeg maar ‘lui’, want de overige energie wordt niet aangesproken en dat beïnvloedt de levensduur van de scootmobiel accu.

– Rijdt u nu en dan een kort stukje met uw scootmobiel? De batterij hoeft u dan niet dagelijks bij te laden. Het is overigens wel goed de accu  geregeld een nachtje aan de oplader te doen. Zeg maar 1 x in de 3 tot 4 weken. Want, een accu loopt langzaam leeg.

 4. Vermijd dat de accu helemaal leegloopt

Voorkom dat de accu van uw elektrische voertuig helemaal ontlaadt. De kans bestaat dan dat het niet meer mogelijk is de accu opnieuw op te laden. Rijdt u een tijdje geen scootmobiel? Het advies is dan: laad de batterij volledig op en haal uw scootmobiel van de oplader. Om de levensduur te bevorderen is het daarna goed één keer per maand de accu een nachtje op te laden en vervolgens te ontkoppelen. Overigens? De batterij van uw voertuig helemaal leegrijden is evenmin een goed idee. Ook dat is slecht voor de levensduur van de scootmobiel accu.

5. Bewaar de accu op kamertemperatuur

Rijdt u een tijdje geen scootmobiel? Vanwege bijvoorbeeld ziekte of winterse kou? Stal uw scootmobiel dan binnen op een droge plek. Bij voorkeur op kamertemperatuur. En zorg dat de accu volgeladen is. Dat draagt bij aan de levensduur van de accu. Vergeet vervolgens niet de batterij maandelijks een nacht op te laden, want die ontlaadt langzaam.

6. Houd de banden op spanning

Ook de bandenspanning heeft invloed op de levensduur van de batterij van uw scootmobiel. Zijn bijvoorbeeld de banden van uw voertuig altijd te zacht? Dan is de weerstand groter en dat vergt meer vermogen waardoor de accu uiteindelijk minder lang meegaat.

7. Reinig uw schootmobiel met beleid

Maakt u uw scootmobiel schoon? Realiseer u dan dat water en elektriciteit geen goede combi zijn. Dus, ga niet aan de slag met een hoge drukspuit en gooi ook geen emmer water over uw scootmobiel. Gebruik liever een zachte, licht vochtige doek en reinig met beleid. Lees ook onze tips hoe u uw scootmobiel schoonmaakt.

8. Houd uw snelheid constant

De levensduur scootmobiel accu verlengen? U haalt het meeste uit uw scootmobiel accu als u een constante snelheid aanhoudt. Want, telkens afremmen en optrekken kost veel energie.  Het beïnvloedt niet alleen de actieradius, maar het heeft uiteindelijk ook effect op de levensduur van de accu. U moet immers vaker de batterij opladen. Dat geldt overigens ook wanneer u veel over onverharde wegen of door een heuvelachtig gebied rijdt.

9. Wees matig met gadgets

Er zijn diverse gadgets die enorm handig zijn voor wie scootmobiel rijdt. Denk aan een radio, routeplanner, smartphone, verwarmde stoelzitting en/of handgrepen. De keerzijde is dat die gadgets allemaal energie gebruiken en zo dus ook invloed hebben op de levensduur van de batterij. Gebruik de handigheidjes met mate en beleid, dat draagt bij aan de levensduur van uw scootmobiel accu.

Levensduur scootmobiel accu

Wat de levensduur van de accu is, valt moeilijk te zeggen. Sowieso is een scootmobiel batterij na verloop van tijd onderhevig aan slijtage. Echter, volgt u de gebruiksaanwijzing van uw dealer op en zorgt u verder goed voor de accu? Dan gaat de accu van uw elektrische voertuig langer mee. Ofwel: de levensduur van de scootmobiel accu wordt verlengd.

Problemen scootmobiel accu

Vermindert de actieradius van uw scootmobiel? Ondervindt u startproblemen? En vermoedt u dat de accu het probleem is? Blijf er niet mee rondrijden. Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Ook als u geen 5- wiel Quingo scootmobiel rijdt helpen wij u. Wij beschikken namelijk over een groot netwerk scootmobielmonteurs die in het hele land werken. Op afspraak komen zij zelfs bij u thuis om de accu van uw scootmobiel te maken.

Heeft u vragen over hoe u de levensduur scootmobiel accu verlengt of aanvullende tips? Geef uw reactie via Facebook!

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?