Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
tips scootmobiel banden kopen en kiezen

Scootmobiel banden kopen, staat u voor die keuze? Dan kan het best lastig zijn. Want, ze zijn er in verschillende soorten en maten. In dit blog meer over waar u onder andere op moet letten bij het kiezen van de juiste buitenbanden voor uw scootmobiel.

Scootmobiel banden kopen

De buitenbanden van een scootmobiel beschermen de binnenbanden en voorkomen zo een lekke band. Daarnaast zorgen de banden voor voldoende grip op het wegdek bij alle weersomstandigheden en een fijne wegligging. Dat is prettig, want met de juiste banden bevordert u uw rijgenot en gaat u onverwachte slippartijen tegen: uitglijden in een bocht en/of op nat wegdek.

Gaat u nieuwe scootmobiel banden kopen?  Dan is het van belang dat u de juiste maat kiest. De juiste maatvoering staat op de zijkant van de banden. Voorbeelden van de maten zijn:  2.60 x 85 of 3.00-8 of 4.10/3.50-5. Behalve de bandenmaat staan er op de band ook één of meerdere letters vermeld, namelijk: een R, C of IS en dat zegt iets over het soort profiel. Immers, de buitenbanden van een scootmobiel zijn leverbaar met diverse profielen. Dat kan onder andere een blok-, lijn-, zaag- of sportiefprofiel zijn.

Tot slot heeft u de keuze uit grijze of zwarte scootmobiel banden. Veel scootmobielen worden standaard uitgerust met zwarte buitenbanden. Maar, gebruikt u bijvoorbeeld uw scootmobiel veel binnenshuis en heeft u een gladde houten vloer, lichtgekleurde plavuizen of is er marmoleum gelegd? Dan kan het rubber van de zwarte banden strepen op de vloer achterlaten. Dat kan dan een reden zijn om te kiezen voor grijze banden.

Rijst vervolgens de vraag: welke scootmobiel buitenband ga ik kopen.

Buitenband scootmobiel kiezen, de opties

Hieronder vindt u een overzicht met welke banden u kunt kopen voor uw scootmobiel en de belangrijkste kenmerken.

Luchtbanden scootmobiel

De luchtbanden van een scootmobiel worden op spanning gebracht met lucht. Het aantrekkelijke hiervan is dat deze banden meer vering bieden en daardoor bijdragen aan meer rijcomfort. Vandaar ook dat alle 5-wiel Quingo scootmobielen standaard zijn uitgerust met luchtbanden.

Zorg er altijd voor dat de banden de juiste spanning hebben. Verderop in dit artikel leest u meer over het belang een goede bandenspanning. Houdt daarnaast ook de profieldikte in de gaten en check de luchtbanden bij tijd en wijle op slijtage en beschadigingen zoals scheurtjes. Want, worden de banden slechter? Dan heeft u minder grip op de weg. Dat heeft zowel invloed op het rijgedrag van uw scootmobiel als de wegligging. U kunt bijvoorbeeld uitglijden in de bocht of als het wegdek glad is.

Massieve scootmobiel banden

De naam zegt het al: massieve banden ofwel: anti-lekbanden. Want, deze banden bevatten geen lucht, maar zijn van 100% rubber en die kunt u niet lek rijden. Wel is het goed om regelmatig even te checken of de banden geen scheurtjes of slijtageplekken hebben. Immers, net als met luchtbanden is het belangrijk dat het profiel van massieve banden goed is. Het zorgt voor een goede grip op de weg en dat draagt bij aan uw veiligheid tijdens het rijden.

Lekbestendige banden

Overigens? Bent u bang voor een lekke luchtband? Dan zijn er tegenwoordig ook buitenbanden te koop die standaard voorzien zijn van een anti-leklaag. Deze schootmobiel luchtbanden hebben een extra beschermlaag op het rijvlak waardoor scherpe voorwerpen als glas niet doordringen tot de binnenband.

Een andere optie is de huidige luchtbanden van uw scootmobiel lekbestendig maken. Hierbij wordt de luchtband gevuld met substantie waardoor het zeg maar een ‘tweede huid ‘ krijgt en zo lekvrij wordt. Een geruststellende gedachte toch? Want, ook al bent u verzekerd tegen pechhulp scootmobiel. Met panne langs de weg staan wil niemand. Zeker niet als u met uw scootmobiel op pad gaat.

Welke bandenspanning scootmobiel?

Kiest u luchtbanden voor uw scootmobiel? Dan is het essentieel de bandenspanning van de luchtbanden in de gaten te houden. Grosso modo ligt de ideale spanning tussen de 2 en 3.5 BAR. Echter, wat de beste spanning is voor uw elektrische voertuig staat op de buitenband vermeld. De afkorting die wordt gebruikt is BAR, PSI of kPa. Kunt u het niet vinden? Informeer dan bij de leverancier van uw scootmobiel wat het juiste spanningsniveau is voor uw scootmobiel.

Is de bannenspanning goed? Dan draagt dat bij aan een goede wegligging, stuurt uw scootmobiel lekker soepel én bovendien is de rolweerstand een stuk lager. Dat is prettig. Het zorgt ervoor dat uw accu langer meegaat en u dus verder kunt rijden.

Wanneer banden scootmobiel vervangen?

Wanneer u nieuwe scootmobiel banden moet kopen ofwel de oude vervangen, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt mee hoeveel u met uw scootmobiel rijdt. Maakt u geregeld lange ritten en rijdt u zo jaarlijks flink wat kilometers? Dat kan eraan bijdragen dat de banden sneller slijten dan wanneer u het voertuig enkele gebruikt voor korte uitstapjes.

Maar, ook uw rijstijl en waar u rijdt beïnvloedt de conditie van de scootmobiel banden. Rijdt u veel in de stad en moet u geregeld afremmen voor ander verkeer en/of stoppen voor verkeerslichten? Vervolgens kan ook het wegdek waarop u geregeld rijdt invloed hebben op de staat van de buitenbanden. Denk aan over klinkers, geasfalteerde wegen of op onverharde paden rijden. En tot slot speelt eveneens de bandenspanning een rol. Want, een onjuiste spanning bevordert, zoals als eerder gezegd, ook bandenslijtage.

Heeft u vragen over nieuwe scootmobiel banden kopen? Massieve, lucht- of lekbestendige buitenbanden? Wilt u de oude banden laten vervangen? Neem contact met ons op via 0800 – 2020. Wij helpen u graag veilig en comfortabel op pad met uw scootmobiel.

 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?