Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
overzicht scootmobiel verzekeringen

Heeft u een scootmobiel gekocht? Een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) is dan sowieso verplicht. Maar, u kunt uw scootmobiel ook uitgebreider verzekeren. Daarom deze keer de verschillende scootmobiel verzekeringen op een rij.

Scootmobiel verzekering: opties op een rij

Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven voertuig en die moet u verplicht WA verzekeren, aldus de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).  De verplichte WA-verzekering dekt de schade die u met uw scootmobiel anderen berokkent. Verzekert u uw scootmobiel niet? Dan loopt u de kans op een bekeuring voor onverzekerd rondrijden. Daarnaast kunt u uw WA-verzekering uitbreiden en zich aanvullend verzekeren. Hieronder vindt u een overzicht met diverse scootmobiel verzekeringen.

De WA-verzekering

Er zijn grofweg 2 WA-verzekeringen voor scootmobielen, namelijk:

– WA: Wettelijke aansprakelijkheid

Dit is eigenlijk een basisverzekering voor scootmobielbezitters en bestaat sinds 1963. Het vergoedt schade die u bij anderen veroorzaakt met uw scootmobiel. Dat kan zowel persoonlijk letsel zijn als materiële schade. Loopt uw scootmobiel schade op door uw eigen toedoen? Dan wordt die niet vergoed. Wenst u dat wel? Dan kunt u een andere WA-variant afsluiten die uitgebreider is.

– WA + volledig casco (allrisk)

Dit is een uitgebreide verzekering waarmee u risico’s uitsluit. Zo bent u met deze zogenaamde allrisk variant verzekerd tegen schade aan uw scootmobiel. Bijvoorbeeld: veroorzaakt u een aanrijding? Dan wordt dus ook de schade aan uw scootmobiel vergoed. Daarnaast bent u met WA+ ook verzekerd tegen schade door diefstal van uw scootmobiel. Doorgaans kent de volledig casco verzekering wel een eigen risico, zoals ook uw zorgverzekering. Dit eigen risico bedraagt voor scootmobielen minimaal 150 euro.

Sluit u een WA-verzekering af? Dan ontvangt u van uw verzekeraar een ‘verzekeringsplaatje’. Tegenwoordig is dat een gele sticker en dat is het bewijs dat u WA-verzekerd bent. U moet deze verzekeringssticker goed zichtbaar achterop uw scootmobiel plakken.

Aanvullende verzekeringen voor uw scootmobiel

Zoals gezegd kunt u behalve een WA-verzekering ook diverse anderen zaken verzekeren als bezitter van een scootmobiel. De belangrijkste verzekeringen beschrijven wij hieronder.

– Pechhulp verzekering

Verschillende verzekeraars bieden u de optie om u te verzekeren tegen pech. Zeg maar een soort wegenwachthulp speciaal voor scootmobielen. Als u dan met pech langs de weg komt te staan, dan bent u verzekerd van adequate pechhulp.

– Rechtsbijstandsverzekering verkeer

Stel u raakt verwikkeld in een conflict na een aanrijding met uw scootmobiel. Met deze verzekering kunt u dan rekenen op juridische ondersteuning. De gemaakte kosten worden dan tot op een bepaalde hoogte vergoed. Ook zijn er speciale verhaalbijstand verzekeringen. Die helpen u om materiële en letselschade te verhalen bij degene die het ongeluk heeft veroorzaakt.

– Accessoires verzekering

Heeft u diverse scootmobiel accessoires aangeschaft om uw veiligheid en rijcomfort te verhogen? Dan biedt deze verzekering u de mogelijkheid die extra’s te verzekeren tegen diefstal en schade. Heeft u minder dan 1500 euro uitgeven aan accessoires? Dan is een basisdekking voldoende. Ligt de totale waarde ervan hoger? Dan kunt een uitgebreidere verzekering kiezen.

– Schadeverzekering opzittenden

Eigenlijk is dit een soort inzittenden verzekering, zoals autobezitters ook kunnen afsluiten. U verzekert zich hiermee tegen de gevolgen van een ongeval. Nu zal in veel gevallen de zorgverzekering de medische kosten grotendeels dekken. Echter, met een schadeverzekering opzittenden verzekert u onder andere materiële en letselschade. Zo kan een ongeluk tot blijvende invaliditeit leiden. Of u komt te overlijden. In beide gevallen wordt er éénmalig een vast bedrag uitgekeerd. Doorgaans heeft u de keuze uit een standaard of uitgebreide verzekering. Het spreekt voor zich dat de laatste een hogere dekkingsgraad kent.

Wat kost een verzekering voor een scootmobiel?

De prijzen van verzekeringen voor een scootmobiel verschillen. Maar een basisverzekering zonder aanvullende dekkingen kost grofweg zo’n 6 euro per maand. Wenst u meer dan alleen een WA-dekking? Dan betaalt u meer per maand. Hoeveel dat is, hangt af van de waarde van uw scootmobiel en de extra’s waarmee het voertuig is uitgerust. Immers, de vergoeding die een verzekeraar bij eventuele schade moet uitkeren is bij een aanvullende verzekering doorgaans ook hoger. Vandaar, dat een aanvullende verzekering al snel 2 tot 3 keer meer kan kosten dan een basisdekking. Prijzen vergelijken en inventariseren wat u precies wilt verzzekeren loont daarom zeker de moeite. Ga ook na wat het eigen risico is dat u heeft, want dat heeft ook invloed op de verzekeringspremie die u betaalt.

Scootmobiel verzekering, wanneer gaat die in?

Het verzekeringsjaar voor een scootmobiel loopt van 1 mei tot en met 30 april. Echter, u kunt op elk gewenst moment de verzekering afsluiten en in laten gaan. Overigens is het wel goed om elk jaar de verzekeringen voor uw scootmobiel te vernieuwen, want dat gebeurt niet automatisch. Wel is het zo dat de meeste verzekeraars hun klanten in april een bericht sturen met de vraag of verlenging van de scootmobiel verzekering is gewenst.

Heeft u nog vragen over het afsluiten van een scootmobiel verzekering. Laat het ons weten. Dat kan via Facebook, ons contactformulier of telefonisch via 0800 – 2020. Wij helpen u graag.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?