Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Tips voor de scootmobiel accu

Een scootmobiel is de ideale oplossing wanneer u slecht ter been bent. De scootmobiel brengt u overal waar u maar wilt komen. Dan is het natuurlijk wel heel belangrijk dat uw scootmobiel het altijd goed doet. Daar kunt u zelf een belangrijk steentje aan bijdragen door de scootmobiel accu altijd volledig op te laden.

Scootmobiel accu is de brandstof voor uw scootmobiel

Alle scootmobiel modellen van Quingo zijn volledig elektrisch. Dat betekent dat u dan ook niet hoeft te tanken. Dat scheelt u behoorlijk wat kosten. U kunt uit een groot aantal modellen kiezen en elk model heeft zo zijn eigen wattage scootmobiel accu. Hoe hoger het aantal watt, des te sneller de scootmobiel kan rijden. De reisafstand die u met uw scootmobiel kunt afleggen, is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan het wegoppervlak, de temperatuur, maar ook het gewicht van de bestuurder.

Scootmobiel accu

Laadproces scootmobiel accu

Onze scootmobielen worden allemaal geleverd met een automatische batterij oplader. Het laadproces is dan ook optimaal, omdat de laders worden aangestuurd door een microprocessor. U kunt duidelijk zien wanneer de scootmobiel  accu volledig is opgeladen. Dan gaat het groene lampje branden. Is het lampje nog niet groen, dan is de accu nog niet vol.

Let op: Wanneer u de accu van uw scootmobiel gaat opladen, dan moet u het laadproces altijd helemaal afmaken. U mag uw scootmobiel dus niet gebruiken voordat de accu volledig is opgeladen en het groene lampje brandt.

Wat moet u doen bij een slecht bereik?

De accu’s die gebruikt worden in onze scootmobielen zijn AGM cyclische accu’s. Dat houdt in dat de accu’s onderhoudsvrij zijn en nooit bijgevuld dienen te worden. Valt het u op dat de actieradius minder wordt? Dat kan duiden op een zwakke accu. Ga echter nooit zelf aan de accu sleutelen. Want, als de accu wordt opengemaakt vervalt uw garantie. U kunt in dit geval het beste contact opnemen met Quingo. Onze scootmobiel monteur komt dan bij u thuis om de scootmobiel accu te repareren.

Wanneer laadt u de scootmobiel accu op?

Doorgaans wordt er gezegd dat de scootmobiel accu iedere dag na elke rit opgeladen moet worden. Daar zit echter een ‘maar’ aan. Wilt u de levensduur van de batterij optimaal houden? Het is dan beter om de accu pas op te laden als deze minder dan 50% gevuld is.

Let op: Het is heel belangrijk om uw scootmobiel nooit helemaal leeg te rijden. Dat is slecht voor de accu en zal de levensduur van de batterij beperken. Merkt u dat uw scootmobiel bijna leeg is en de snelheid vermindert? Ga dan z.s.m. naar huis of laadt uw scootmobiel op.

Wanneer u de scootmobiel accu daadwerkelijk moet opladen, is afhankelijk van het soort berijder dat u bent.

Wat voor scootmobiel berijder bent u?

Niet iedereen gebruikt zijn scootmobiel even vaak. En ook de afstanden die gereden worden, zijn per individu verschillend. Wij hebben echter voor elk soort berijder een passend advies wanneer de accu van de scootmobiel opgeladen dient te worden.

De soorten berijders zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • De intensieve berijder: Dit zijn mensen die vaak lange afstanden rijden en de scootmobiel dagelijks gebruiken. Als u zo’n berijder bent, dan dient u de scootmobiel dagelijks op te laden. Dit doet u wanneer u na een lange rit thuiskomt en u de scootmobiel die dag niet meer gaat gebruiken.
  • De regelmatige berijder: Maakt u regelmatig gebruik van uw scootmobiel? Maar zijn het over het algemeen relatief korte afstanden? Het is dan niet noodzakelijk om de scootmobiel dagelijks aan de oplader te zetten. Er wordt iedere keer maar een kleine hoeveelheid uit de accu gebruikt en het overige wordt niet aangesproken. Als u steeds gaat bijladen, zal de accu op den duur niet meer optimaal zijn energie aanspreken.
    Bent u van plan om toch een langere rit te maken? Zorg dan dat de accu volledig is opgeladen. Na deze rit zet u de scootmobiel opnieuw aan de lader.
  • De sporadische berijder: Gebruikt u de scootmobiel maar af en toe? U hoeft dan niet constant de batterij op te laden. Weet wel dat de accu langzaam leegloopt. Het is dan ook belangrijk dat u de batterij regelmatig (1x in de 3 tot 4 weken) een nacht laat opladen. Ook wanneer u een langere rit in de planning heeft, moet u de accu volledig opladen.

Let op: Welk soort berijder u ook bent, het is altijd van essentieel belang dat de laadcyclus wordt afgemaakt voordat u de scootmobiel opnieuw gaat gebruiken. Het rijden met een niet volledig opgeladen accu heeft gevolgen voor de levensduur.

Invloeden op de scootmobiel accu en actieradius

Accu’s hebben niet het eeuwige leven en zijn aan slijtage onderhevig. Wat is er allemaal van invloed op uw accu?

  • De weersomstandigheden: Hoe kouder het buiten is, des te korter de afstand die u kunt afleggen. De capaciteit van de accu kan tot wel meer dan 50% teruglopen, zeker als het buiten vriest. Laad uw accu dan ook altijd op in een verwarmde ruimte.
  • Het rijgedrag: Het aanhouden van een constante snelheid is het beste voor uw accu. Naast het feit dat vaak optrekken en stoppen veel van uw accu vergt, heeft het rijden in een heuvelachtige omgeving ook de nodige invloed. Het rijden op een onverharde weg als een bospad of zandweg heeft juist invloed op de actieradius.
  • Gadgets:  Het aansluiten van een routeplanner, mobiele telefoon, verwarmde handgrepen en/of stoelzitting kost allemaal extra energie en de actieradius wordt erdoor verkleind. Ook het rijden met licht aan heeft een negatieve invloed op de accu. Gebruik daarom altijd LED verlichting, die staat los van uw accu.
  • Helemaal leeglopen van accu: Als u de batterij van uw scootmobiel helemaal laat leeglopen dan is dat desastreus voor uw accu. In de meeste gevallen is het niet meer mogelijk om de accu dan nog op te laden. Gebruikt u de scootmobiel een langere tijd niet, laadt dan de accu volledig op en ontkoppel daarna de lader. 1x per maand volledig opladen is dan wel noodzakelijk.
  • Leeftijd accu: Accu’s slijten en naarmate een accu ouder wordt, kunt er minder ver mee rijden. Hoe lang een accu meegaat is niet te zeggen, dat is afhankelijk van meerdere factoren. Door goed voor de accu te zorgen en zich te houden aan de laadinstructies kunt u slijtage minimaliseren.

Garantievoorwaarden accu

Op nieuwe accu’s zit een garantietermijn van zes maanden op fabricage en materiaalfouten. Echter, dit geldt alleen als de accu correct onderhouden is. Het niet tijdig laden van de accu, het opladen via een verkeerde lader, het systematisch onderbreken van de laadcyclus of het zich niet houden aan de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing zorgen dat de garantie vervalt. U kunt hierop dan ook geen aanspraak meer maken.

Problemen met de accu scootmobiel

Heeft u problemen met uw scootmobiel accu en werkt deze niet meer naar behoren, neem dan contact op met de klantenservice van Quingo op 0800- 2020. Onze monteurs werken door heel Nederland en komen bij u thuis om uw scootmobiel accu te repareren. U hoeft dus niet te gaan slepen met uw scootmobiel. Ook voor andere scootmobiel merken kunt u bij ons terecht.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?