Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Uw Quingo scootmobiel heeft een batterij (ook accu genoemd) nodig om u van A naar B te kunnen brengen – en natuurlijk ook weer terug van B naar A. Het is dus van vitaal belang dat u op de batterij kunt rekenen en dat de batterij gedurende jaren van gebruik betrouwbaar blijft. Quingo besteedt veel zorg aan de kwaliteit en de klantvriendelijkheid van de batterijen waarmee haar scootmobielen zijn uitgerust. Er is ons veel aan gelegen dat uw batterij goed blijft functioneren en dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Toch bent u niet helemaal onmisbaar bij het optimaliseren van de prestaties en de levensduur van de scootmobiel batterij. U voorkomt storingen en vertraagt slijtage als u een paar eenvoudige aanwijzingen voor het gebruik van de scootmobiel batterij in acht neemt.

Navigeer via onderstaand overzicht snel verder op de pagina:

Scootmobiel batterij altijd volledig opladen

De scootmobielen van Quingo worden geleverd met een automatische batterijoplader. Zodra het groene lampje brandt, is de batterij optimaal geladen. Het is daarom niet verstandig de scootmobiel weer in gebruik te nemen, voordat het laadproces is afgerond. Behalve dat de actieradius (het bereik, de afstand die u kunt halen met een volledig geladen batterij) van uw scootmobiel in dat geval kleiner is, heeft het een negatieve uitwerking op de levensduur van uw batterij. Wacht dus tot het groene lampje brandt, ten teken dat de batterij volledig en optimaal is opgeladen.

Rijd de batterij niet helemaal leeg

Het is voor de levensduur van de batterij nadelig als u het laadniveau te laag laat worden. In dat geval dient u de scootmobiel zo snel mogelijk op te laden. Bent u onderweg en ziet u dat de batterij bijna leeg is of voelt u dat de snelheid van de scootmobiel begint af te nemen, dan is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen en de batterij weer opgeladen te krijgen.

Laad de batterij niet te vroeg op

Het is natuurlijk het prettigst een vast moment te hebben voor het opladen van de batterij. bijvoorbeeld na elke lange afstandsrit of elke avond. De scootmobiel batterij is er niet bij gebaat als hij al wordt opgeladen terwijl hij nog redelijk gevuld is. Houdt u daarom als richtlijn aan pas op te laden wanneer het laadniveau onder de 50% is gezakt. Hoe vaak u de batterij dient op te laden zal afhangen van hoe intensief u uw Quingo scootmobiel gebruikt.

Bij dagelijks gebruik en het afleggen van lange afstanden kunt u de batterij van uw scootmobiel het best dagelijks opladen. Na thuiskomst en als u verwacht de scootmobiel die dag niet meer nodig te hebben. Als u de scootmobiel wel regelmatig gebruikt, maar meestal niet voor lange afstanden, dan is het zaak het bovenvermelde laadniveau van 50% in de gaten te houden. Pas na onder dat niveau te zijn gekomen hoeft u de scootmobiel aan de oplader aan te sluiten. Daarbij echter niet vergeten dat voor een incidenteel langer af te leggen afstand waarschijnlijk wél een volledig opgeladen batterij vereist is. Ook in perioden dat de scootmobiel niet wordt gebruikt, zal de batterij geleidelijk leeglopen. Het is van belang in zulke gevallen toch regelmatig geheel op te laden, een keer in de drie tot vier weken. En bij het voornemen een langere rit te maken dient de batterij uiteraard ook volledig opgeladen te worden.

Tot zover de gunstige invloed die u als gebruiker op het functioneren en de levensduur van uw scootmobiel-batterij kunt uitoefenen. Er zijn echter ook omstandigheden die u minder of in het geheel niet in de hand heeft. Hoe daarmee om te gaan?

Weersinvloeden op de scootmobiel batterij

Kou heeft een nadelige uitwerking op de capaciteit van de scootmobiel batterij. Bij vrieskou kan de capaciteit wel met meer dan 50% afnemen. In dat geval moet u er dus rekening mee houden dat uw scootmobiel een veel kleinere actieradius heeft. Om dezelfde reden dient de batterij te worden opgeladen in een droge en niet te koude ruimte (minstens 10°C).

Rijstijl en ondergrond

De batterij vaart wel bij regelmaat qua snelheid, ondergrond en rijstijl. Als u vaak afremt, stopt en optrekt, is dat extra belastend voor de batterij. Hetzelfde geldt voor rijden op geaccidenteerd terrein, heuvels, zand- en bospaden. Voor een rustige rijstijl, een regelmatige snelheid en een egale ondergrond zal uw batterij u dankbaar zijn.

Door aansluiting van een routeplanner, verwarmde handgrepen en stoelzitting, een mobiele telefoon e.d. wordt er extra energie onttrokken aan de batterij. Hetzelfde geldt als u met licht aan rijdt. Ledverlichting is niet op de batterij aangesloten en verdient daarom de voorkeur.

Belangrijk:

Te allen tijde dient te worden vermeden dat de batterij helemaal leeg raakt. Meestal kan hij dan niet meer worden opgeladen. Als u uw scootmobiel een tijd lang helemaal niet gebruikt, dient de batterij volledig te worden opgeladen, waarna de lader wordt ontkoppeld. In dat geval (vanwege het langzaam leeglopen van de batterij) het opladen maandelijks herhalen!

Door bovenvermelde aanwijzingen op te volgen kunt u de prestaties en levensduur van uw scootmobiel batterij optimaliseren. Zoals alles op den duur, slijten ook batterijen echter. Ze zullen na verloop van tijd minder goed gaan functioneren.

Batterijproblemen

De batterijen die in Quingo scootmobielen worden gebruikt zijn onderhoudsvrij. Ze hoeven nooit te worden bijgevuld. Toch zou het kunnen zijn dat u verminderde prestaties (actieradius) constateert, die los staan van de hierboven beschreven bijzondere omstandigheden. In dat geval kunt u contact opnemen met Quingo, om eventueel een scootmobiel monteur bij u langs te sturen voor reparatie van de batterij. Opent u niet zelf de batterij, aangezien dan uw aanspraak op garantie vervalt!

Garantievoorwaarden Quingo-batterijen

U heeft bij nieuwe scootmobiel batterijen van Quingo zes maanden garantie op fabricage- en materiaalfouten. De aanspraak op garantie vervalt echter wanneer de batterij verkeerd is onderhouden, b.v. door het niet opvolgen van de laad- en andere instructies in de gebruiksaanwijzing.

Voor problemen met werking van de batterij kunt u contact opnemen met de klantenservice van Quingo, telefoonnummer 0499-582831 of e-mail klantenservice@quingo.nl. Onze monteurs komen bij u thuis om uw scootmobiel-batterij te repareren. Ook bij andere scootmobiel merkendan Quingo kunnen wij u van dienst zijn. Vraag tevens gratis onze informatiebrochure en DVD aan. Deze wordt bij u thuis bezorgd, zodat u alle informatie nog eens rustig kunt doorlezen.