Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Belastingen-2016-scootmobielen- zorgkosten-aftrekbaar-afschrijving

Belastingaangifte 2016. Wanneer uw scootmobiel nog wel fiscaal aftrekbaar is.

Sinds 2014 is de aanschaf van een scootmobiel niet langer fiscaal aftrekbaar. Echter, er is één uitzondering en tips hulp bij uw aangifte.

Afschrijving scootmobiel van vóór 2014

De kosten van uw scootmobiel kunt u voor een deel nog steeds opvoeren op uw belastingaangifte 2016. De voorwaarde is wel dat u uw scootmobiel vóór 1 januari 2014 heeft gekocht en het voertuig nog niet volledig heeft afgeschreven.

Met afschrijven bedoelt de Belastingdienst dat u gedurende een aantal jaren een deel van de gemaakte kosten als afschrijvingsbedrag mag opvoeren. Dit doet u dan bij de specifieke zorgkosten op uw belastingaangifte. Overigens moet u hiervoor wel voldoen aan de voorwaarden aftrek zorgkosten.

Berekenen afschrijvingsbedrag scootmobiel

Om het afschrijvingsbedrag van uw scootmobiel te bereken heeft u de volgende informatie nodig, namelijk:

– de aanschafprijs

– de restwaarde. Die wordt bij hulpmiddelen meestal op 10% gesteld.

– de gebruiksduur. Hiervoor staat doorgaans 5 jaar.

Fictief rekenvoorbeeld afschrijving scootmobiel

Hieronder vindt u een voorbeeldberekening hoe de afschrijving van een scootmobiel – aangeschaft vóór 2014 – in praktijk kan werken.

Stel u heeft in mei 2013 een scootmobiel gekocht en die volledig zelf betaald!

De aankoopprijs was € 2.500, standaard gebruiksduur 5 jaar en de restwaarde is € 250 (10% van € 2.500).

De afschrijving per jaar is dan € 2.500 – € 250 = € 2.250 : 5 = € 450

Voor 2013 kunt u afschrijven over de maanden mei t/m december. Dat zijn in totaal 7 maanden. De afschrijving over 2013 was daarom 7/12 x€ 450 = € 262 afgerond.

In 2014, 2015, 2016 en 2017 mag u jaarlijks € 450 afschrijven. In 2018 mag u nog 5 maanden afschrijven. Het gaat hier om de maanden januari t/met mei. Immers, dan is het precies 5 jaar gelden dat u de scootmobiel kocht. In 2018 mag u nog het laatste deel afschrijven, namelijk: 5/12 x € 450 = € 187 afgerond.

Welke speciale zorgkosten zijn verder aftrekbaar?

Een ziekte, beperking of verminderde mobiliteit kan extra kosten met zich meebrengen. Van hulpmiddelen en extra zorg tot voorzieningen plus aanpassingen. Om deze kosten te compenseren zijn er verschillende regelingen. Welke fiscale mogelijkheden er zoal zijn vindt u op: www.meerkosten.nl. Dit is een website van Ieder(in), een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Hoe online belastingaangifte doen

Vult u dit jaar voor de eerste keer online uw belastingaangifte in? SeniorWeb heeft een speciale Wegwijzer Digitale Belastingaangifte ontwikkeld met hoe u een DigiD aanvraagt, MijnOverheid activeert en andere praktische tips voor uw belastingaangifte.

Hulp bij uw belastingaangifte

Vindt u het zelf invullen van uw belastingaangifte lastig? Bent u lid van een ouderenbond of vakbond? Die bieden vaak een belastingservice aan. Ga naar de:

ANBO

FNV Senioren

CNV

PCOB

Unie KBO

Of maak gebruik van de Belastingtelefoon.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?