Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
oplossingen scootmobiel meenemen tijdens een dagje eropuit
Wilt u uw scootmobiel meenemen tijdens een dag eropuit met familie en/of (klein)kinderen? Of wanneer u vrienden bezoekt in een andere plaats? Wij verzamelden een aantal vervoersoplossingen om uw scootmobiel mee te nemen.

Waarom scootmobiel meenemen?

Een scootmobiel verhoogt uw mobiliteit. In uw woonomgeving en wanneer u eens vrienden aan bijvoorbeeld de andere kant van Nederland wilt bezoeken. Of: als u met familie en/of kleinkinderen naar een evenement gaat, naar de dierentuin wilt en dergelijke. Want, neemt u uw scootmobiel mee? Dan kunt u meedoen en lekker genieten van het samenzijn. Maar, welke lokale en landelijke vervoersopties zijn er zoal om uw scootmobiel op de plaats van bestemming te krijgen tijdens een dag eropuit?

Dag eropuit en scootmobiel meenemen: 8 oplossingen

Hieronder vindt u een aantal vervoersmogelijkheden om uw scootmobiel mee te nemen als u eens een dag met familie, (klein)kinderen en/of vrienden op pad wilt gaan.

1. Buurthulporganisaties

Er zijn verschillende organisaties in Nederland actief die u verder kunnen helpen als het gaat om het vervoeren dan wel uw scootmobiel meenemen tijdens een dag eropuit. Zo is er WeHelpen. Op deze website kunt u hulp bij u in de buurt inschakelen. Een andere mogelijkheid voor vervoershulp is: MijnBuurtje.nl ( Nijmegen, Den Bosch, Arnhem, Apeldoorn, Wijchen, Zwolle, Brummen en Amsterdam). Ook kunt u via Google zoeken op bijvoorbeeld: ‘burenhulp’ en ‘hulp in de buurt’.

2. Reguliere taxi

Een taxi vervoert u van deur tot deur. Iedereen kan er altijd op elk gewenst moment gebruik van maken. Het fijne ervan is dat u samen met familie en vrienden kunt reizen. Gewone taxi’s zijn, zeker als een scootmobiel mee wilt nemen, relatief duur. Voorwaarde is bovendien dat de scootmobiel in de kofferbak moet passen. Met een reguliere scootmobiel wordt dat best lastig. Maar, bezit u een opvouwbare of demontabele scootmobiel? Dan is een taxi nemen een optie, maar zoals gezegd: het is best prijzig in vergelijking met de andere genoemde oplossingen.

3. Regio- of deeltaxi

Dit is een vorm van collectief vervoer. Hier kan iedereen gebruik van maken. Dus ook als u scootmobiel rijdt. Meestal reist u samen met anderen langs diverse bestemmingen. Hierdoor is de prijs lager, maar kan de rit wel wat langer duren. Het gebruik ervan beperkt zich doorgaans tot de regio of gemeente waarin u woont. Daarbij moet u meestal 1 uur vooraf een rit boeken. Daar staat tegenover dat de prijs voordeliger is dan van een reguliere taxi. Verder kunt u – als u een WMO-indicatie heeft en pas – korting op de rit krijgen.

4. Valys

Wilt u buiten uw regio reizen? Dan kunt u kiezen voor Valys. De organisatie biedt sociaal-recreatief vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 OV-zones of 25 km vanaf uw woonadres. Het is geschikt voor een bezoek aan familie of vrienden of fijn een dagje op stap met de kleinkinderen. U mag maximaal twee hulpmiddelen meenemen, zoals een scootmobiel, een niet-opvouwbare rolstoel of een rollator. Daarnaast mag u ook 2 stuks handbagage en 1 koffer meenemen. Om met Valys te kunnen reizen moet u wel een Valyspas aanvragen. Dat kan als u een bewegingsbeperking heeft en aan bepaalde voorwaarden voldoet.

5. De Zonnebloem

Via de Zonnebloem kunt u de zogenaamde Zonnebloemauto huren op diverse plaatsen in Nederland. De auto is geschikt voor het vervoeren van onder andere een scootmobiel en er kunnen makkelijk meerdere mensen mee als u er samen een dagje op uit wilt trekken. De auto heeft maximaal vijf zitplaatsen (incl. chauffeur). Kijk via het kaartje of er bij u in de buurt een verhuurlocatie is. Overigens? Om er gebruik van de maken moet u wel eenmalig een Zonnebloemautopas aanvragen.

6. Trein

Ook kunt u samen met familie en vrienden naar een plek van bestemming reizen per trein. Immers, uw scootmobiel mag u meenemen in de trein. Voorwaarde is wel dat u de reis vooraf boekt. Ook moet u in staat zijn om uw scootmobiel zelf in en uit de trein te rijden. Daarnaast moet u tevoren nagaan of de stations die u wilt gebruiken voldoende manoeuvreerruimte op het perron bieden en/of de stationslift groot genoeg is voor uw scootmobiel. Lees ook ons eerdere artikel over: Openbaar vervoer en scootmobiel: wat kan wel en niet!

7. Meerijden familie en/of bekenden

Als u met familie of vrienden op pad gaat, is het wellicht mogelijk om mee te rijden en ook uw scootmobiel mee te nemen. Zeker als er iemand een bestelbus of -auto bezit. Eveneens zijn er tegenwoordig speciale aanhangers om scootmobielen mee te vervoeren.

8. Aangepaste auto huren

Uiteraard is het ook mogelijk om samen met uw reisgenoten een aangepaste auto te huren en zo samen op pad te gaan. Informatie over de mogelijkheden en kosten kunt u opvragen bij (lokale) autoverhuurbedrijven.

Ervaring en tips scootmobiel meenemen

Heeft u ervaring met een van de beschreven vervoersmogelijkheden? Of heeft u een andere oplossing om uw scootmobiel mee te nemen? Wij horen dat dan graag van u. Deel uw tips, aanvullingen en ervaringen via onze Facebookpagina.

 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?