Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
dodehoekongeval scootmobiel voorkomen

Een dode hoek beperkt het zicht van een vrachtwagenchauffeur. Daardoor gebeuren er soms ernstige ongelukken. Daarom tips hoe u een dodehoekongeval met uw scootmobiel kunt voorkomen.

Wat is de dode hoek?

Met de dode hoek wordt de plek rond een vrachtwagen of bus bedoeld waar u als scootmobielrijder nauwelijks zichtbaar bent voor de bestuurder. Deze bevindt zich direct voor, helemaal achter of rechts naast een vrachtwagen. Staat of rijdt u met uw scootmobiel in de dode hoek? Dan is de kans groot dat de chauffeur u niet ziet. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren als bijvoorbeeld de vrachtwagen rechtsaf slaat en u rechtdoor rijdt op uw scootmobiel. U heeft immers voorrang, maar mogelijk bent u niet zichtbaar voor de vrachtwagenchauffeur en u loopt dan de kans op een  zogenaamde dodehoekongeval met uw scootmobiel.

Maatregelen dodehoekongeval met scootmobiel en (brom)fiets  voorkomen

De afgelopen decennia is er enorm veel gedaan om het risico op dodehoekongevallen te verkleinen. Zo zijn en/of worden onder andere vrachtwagens uitgerust met allerlei hulpmiddelen. Denk aan dodehoekspiegels en monitors met camera’s. Toch is het ondanks alle voorzorgsmaatregelen belangrijk extra alert te zijn als u in de nabijheid van een vrachtwagen of bus rijdt. Want, scootmobielrijders zijn net als (brom)fietsers zeer kwetsbaar in het verkeer. Hieronder vindt u tips die de kans op een dodehoekongeval met uw scootmobiel aanzienlijk verkleinen als u op pad gaat.

Hoe u op uw scootmobiel uit de dode hoek blijft: 6 tips!

Tip 1: Stop of rijd niet in de dode hoek

Dit lijkt misschien een open deur, maar door niet in de dode hoek van een vrachtwagen of bus te rijden, draagt u bij aan uw veiligheid op de weg. Het meest veilige is om nooit vlak voor, achter of naast een vrachtwagen te rijden of te stoppen. Zorg er gewoon voor dat u ver genoeg voor of achter een vrachtwagen of bus rijdt of stilstaat.

Tip 2: Maak (oog)contact met de chauffeur

Staat u op een kruispunt naast een vrachtwagen? Probeer dan via de achteruitkijkspiegels oogcontact met de chauffeur te maken. Of steek uw duim of hand op, zodat de chauffeur u ziet. Dat draagt bij aan een dodehoekongeval met uw scootmobiel voorkomen. Doe dat ook als u op een kruispunt voor een vrachtwagen staat. Maak (oog)contact. Want, ziet u de chauffeur? Dan kunt u ervan uitgaan dat u ook zichtbaar bent.

Tip 3: Stop niet pal achter een vrachtwagen

Nadert u een kruispunt waar een vrachtwagen stilstaat voor bijvoorbeeld een rood stoplicht? Stop er niet pal achter. Houd liever halt op zo’n 3 meter afstand. Zo blijft u buiten de draaicirkel van de vrachtwagen als die afslaat. Immers, u kunt de chauffeur niet zien als u direct achter de vrachtwagen staat en die bestuurder ziet u waarschijnlijk ook niet. U staat dan namelijk in de dode hoek.

Tip 4: Sta nooit vlak voor óf rechts van de vrachtwagencabine stil

Staat een vrachtwagen stil voor een rood stoplicht. Ga vervolgens niet pal voor óf onder de spiegels rechts van die vrachtwagencabine stilstaan. Want, staat u net voor een vrachtwagen of naast de cabine? Dan ziet de chauffeur u niet. Stop ook niet onder of op de hoogte van de spiegels. Daar ziet de chauffeur u ook niet. De kans op een aanrijding ofwel een dodehoekongeval met uw scootmobiel is in alle bovengenoemde situaties present wanneer het stoplicht op groen springt en de vrachtwagen rechtsaf slaat.

Tip 5: Geef een vrachtwagen de ruimte

Rijdt er een vrachtwagen voor u op de weg? En nadert u een kruising? Blijf dan op een veilige afstand. Pakweg zo’n 3 meter. Want, als een vrachtwagen – vooral de langere uitvoeringen – linksaf wil slaan dan wijkt deze eerst uit naar rechts om de bocht naar links te kunnen maken. En omgekeerd gebeurt hetzelfde. Bevindt u zich op zo’n moment naast de vrachtwagen met uw scootmobiel? Dan kunt u in de dode hoek verdwijnen. Het beste is om te denken aan uw eigen veiligheid en de vrachtwagen altijd de ruimte te geven en voor te laten gaan.

Tip 6: Goed zichtbaar

Een goede zichtbaarheid in het verkeer is belangrijk als u scootmobiel rijdt en verkleint de kans op een (dodehoek)ongeluk. Zeker als u de verkeersregels in acht neemt. Verder kunt u aan een veilige verkeersdeelname bijdragen door uw verlichting aan te doen. Maar, ook het dragen van een reflecterende jas, vest of hoes over de stoel zorgt u ervoor dat u beter opvalt en verhoogt eveneens uw zichtbaarheid in het verkeer.

Heeft u nog vragen over de dode hoek? Of er misschien zelfs ervaringen mee?  Geef uw reactie via onze Facebookpagina.  

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?