Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
tips en adviezen eerste keer scootmobiel rijden

Bent u sinds kort de trotse bezitter van een scootmobiel? Dan kan het rijden erop best even wennen zijn. 11 adviezen om veilig, zelfverzekerd en met plezier op uw scootmobiel te rijden.

Rijden op uw scootmobiel

De eerste rit die u alleen met uw scootmobiel maakt, is een bijzondere ervaring. U bent blij, want u bent weer mobiel. U kunt zelfstandig winkelen, familie en vrienden bezoeken of gewoon even naar buiten gaan als de zon schijnt. Anderzijds kan u ook een gevoel van onzekerheid bekruipen. Want, rijden op een scootmobiel is best even wennen. Hieronder enkele adviezen om veilig en met plezier scootmobiel te rijden.

Tips eerste keer scootmobiel rijden

Rijd de eerste keren samen

Heeft u onlangs een scootmobiel aangeschaft? En kent u anderen die er al langer ervaring mee hebben? Maak een afspraak om eerst een paar keer samen op weg te gaan. Zo doet u ervaring op en neemt uw zelfvertrouwen snel toe.

Ken de verkeersregels

Weet u aan welke regels u zich moet houden als scootmobielrijder? In een eerder artikel hebben wij een overzicht gemaakt met de belangrijkste verkeersregels voor scootmobielbestuurders. Zo gaat u veilig de weg op.

Check of medicijnen uw rijvaardigheid beïnvloeden

Gebruikt u medicijnen? Informeer bij uw huisarts of specialist of die uw rijvaardigheid beïnvloeden. Als daar sprake van is, mag u geen scootmobiel rijden.

Stop nooit op een helling

Wilt u stoppen? Doe dat op een vlakke stoep, straat of weg. Zeker niet op een helling. Wilt u afstappen? Schakel dan eerst het contact uit en haal daarna de sleutel uit het slot.

Maak indien nodig oogcontact

Let altijd op het andere verkeer – voetgangers, fietsers, brommers, auto’s en dergelijke – als u rijdt. Probeer wanneer nodig oogcontact te maken. Bijvoorbeeld als u op een kruising linksaf slaat, een drukke weg wilt oversteken, met een bus of vrachtwagen bij een stoplicht staat enzovoort. Dit draagt bij aan uw veiligheid. Pas indien gewenst uw snelheid aan aan het overige verkeer; voetgangers of fietsers, afhankelijk van waar u rijdt.

Achteruitrijden? Kijk in uw spiegels

Moet u achteruitrijden? Doe dat nooit van hellingen of trottoirs. Gebruik verder uw spiegels tijdens het achteruitrijden. U kunt dan andere verkeersdeelnemers zoals voetgangers, auto’s, fietsers en bromfietsen achter u goed zien.

Neem een stoep nooit schuin 

Gaat u een stoep oprijden? Leun dan wat voorover als u de stoep oprijdt. Rijd er vervolgens in een rustig tempo recht op af en ga in eenzelfde tempo de stoep op. Zeker 3-wiel scootmobielen behoren stoepranden recht op te rijden, omdat de kans bestaat dat ze kantelen. De Quingo 5-wiel is zeer stabiel en zorgt dat u ongehinderd een stoep en andere obstakels kunt nemen. Gelukkig zijn veel scootmobielen tegenwoordig uitgerust met zogenaamde extra anti-kantelwieltjes achter de achterbanden. Het voorkomt dat u achterover kantelt als u bijvoorbeeld een te steile helling oprijdt. Wilt u een stoep afrijden? Doe dat ook voorzichtig. Nog beter: zoek naar speciale verlagingen in de stoeprand.

Let ook op de hoogte van uw scootmobiel

Weet in elk geval de maximale hoogte die uw scootmobiel (op en) af kan rijden. De mogelijkheden verschillen per merk en model. U wilt immers niet het risico lopen omver te vallen met uw scootmobiel. Uit diverse testen blijkt overigens dat de 5-wiel scootmobielen de meest stabiele zijn.

Ga nooit staan in uw voertuig

Niet als u rijdt, maar ook niet als u stilstaat. Want, u kunt onder andere per ongeluk achter de gashandel blijven haken met uw kleding waardoor uw scootmobiel onverhoopt gaat rijden!

Volg een rijtraining

Om uw verkeerskennis en rijvaardigheid te verhogen kunt u natuurlijk ook een speciale rijtraining volgen voor scootmobielgebruikers. Op diverse plekken in het landen worden dergelijke cursussen gegeven.

Gebruik extra accessoires

Diverse accessoires maken scootmobiel rijden nog een stukje veiliger. Zo kunt u een extra spiegel laten plaatsen als uw voertuig niet standaard met twee spiegels is uitgerust. Het is ook mogelijk uw scootmobiel te voorzien van een achteruitrijcamera voor een beter zich achter u. Zeer handig wanneer onder meer achteromkijken u moeite kost. Ook kunt u een fluoreserend hesje dragen of over de stoel doen om uw zichtbaarheid in het verkeer te vergroten.

En hoe heeft u de allereerste rit met uw scootmobiel ervaren? Uw ervaringen lezen wij graag. Heeft u nog vragen over scootmobiel rijden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bel 0800 – 2020.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?