Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
gehoor en scootmobiel rijden

Goed horen is een groot goed. Als u scootmobiel rijdt, maar ook voor uw sociale contacten. Volgens onderzoek kampt de helft van de 75-plussers met gehoorverlies. Meer over uw gehoor en scootmobiel rijden.

Uw gehoor en scootmobiel rijden

Als u ouder wordt, is het goed erop te letten of u nog goed hoort.  Want, uw gehoor is belangrijk als u scootmobiel rijdt. U neemt daarmee allerlei geluiden in uw verkeersomgeving waar. Bijvoorbeeld een bromfiets die u met grote snelheid van achteren nadert. Neemt uw gehoor af? Of hoort u slecht? Dan bestaat de kans dat u bijvoorbeeld die bromfiets, maar ook een auto of groepje fietsers of een ambulance met sirene niet bijtijds hoort aankomen. En dat kan tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden. Want, de andere weggebruikers zien niet dat u slechter hoort.

Daarbij kan gehoorverlies ervoor zorgen dat u op een gegeven moment misschien niet meer de weg op durft met uw scootmobiel. Het gevolg is dat u thuis blijft en in een sociaal isolement terecht kunt komen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei soorten gehoorapparaten. Daarmee kan bijna iedereen over een redelijk goed gehoor blijven beschikken tot op hoge leeftijd en zodoende ook veilig deelnemen aan het verkeer. Verderop in dit artikel meer daarover.

Ouderen en slechthorendheid

Volgens diverse onderzoeken groeit slechthorendheid onder ouderen. Zo heeft een kwart van de 60-plussers en de helft van de 75-plussers last van gehoorverlies. De meest voorkomende oorzaak van een slechter gehoor is ouderdomsslechthorendheid ook wel ouderdomsdoofheid genoemd. Dit is een stoornis van het binnenoor en/of de gehoorzenuw en zorgt voor een verzwakking van geluiden, maar ook vervorming ervan. Gevolg is dat u bepaalde geluiden zachter waarneemt en andere geluiden juist weer scherp en luid. De aandoening ontwikkelt zich langzaam. Soms merkt u het nauwelijks.

Ouderdomsdoofheid herkennen

Typische kenmerken van slechthorendheid bij ouderen is dat u ongemerkt het volume van de tv of radio steeds wat harder zet. Of u krijgt bijvoorbeeld moeite met telefoneren, omdat u de ander slechter verstaat. Andere signalen dat uw gehoor afneemt zijn: tijdens verjaardagsfeestjes gesprekken niet kunnen volgen of de deurbel niet horen. Ook wordt het op een gegeven moment moeilijker om te bepalen uit welke richting een geluid komt.

Echter, maar een kleine groep ouderen laat ook daadwerkelijk de oren testen. Onder andere omdat zij geen hoortoestel willen dragen, vinden dat hun gehoor prima is of niet bekend zijn met de nieuwe gehooroplossingen.

Gehoor en scootmobiel rijden: oren laten testen

Wordt uw gehoor minder? En rijdt u bovendien scootmobiel? Blijf er niet mee rondlopen. Er zijn tegenwoordig diverse oplossingen. Zeker als u er bijtijds bij bent. Want des te langer u het uitstelt, des te moeilijker is het om aan zo’n apparaatje te wennen. En het is overigens een fabeltje dat uw oren lui worden van een hoortoestel.

Om te achterhalen hoe het met uw gehoor is gesteld, kunt u bijvoorbeeld via uw huisarts een verwijzing vragen voor een KNO-arts of audicien. Overigens zijn er tegenwoordig ook zogenaamde hoorwinkels waar gediplomeerd audiciens werken. Zij voeren een gratis hoortest uit. Ook kunt u online uw gehoor testen. Kijk daarvoor op: hoortest.nl. Deze nieuwe Nationale Hoortest is van Amsterdam UMC in samenwerking met VeiligheidNL.

Wilt u ook op oudere leeftijd veilig scootmobiel rijden? Laat dan niet alleen uw ogen regelmatig testen, maar houd ook uw gehoor in de gaten. Want, zoals in het begin aangegeven: ook als u scootmobiel rijdt, is het van belang dat uw gehoor het goed doet. Het voorkomt dat u wordt verrast door andere weggebruikers die u niet hoort aankomen.

Laat u geregeld uw oren controleren?

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?