Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Hoe u veilig en verantwoord scootmobiel rijdt en zo ongelukken verkleint.

Een scootmobiel geeft u bewegingsvrijheid. Maar, erop rijden vraagt ook om een verantwoorde verkeersdeelname. Hoe u de kans op een ongeluk verkleint.

Stijging scootmobiel ongelukken

Het aantal ouderen in de maatschappij groeit en er komen steeds meer scootmobielbezitters. Dat is een feit. Tegelijkertijd stijgt het aantal ongelukken waar scootmobielen bij zijn betrokken ook. Getuige allerlei mediaberichten. Van éénzijdige ongevallen waarbij de bestuurder meestal met de schrik vrijkomt tot aanrijdingen met andere weggebruikers. Vaak gaat het om bestuurders van hoge leeftijd. Toch zijn er manieren die uw eigen veiligheid verhogen én het risico op een ongeluk verkleinen.

Tips ongelukken met de scootmobiel voorkomen

1. Voorkom omvallen

Kantelen met de scootmobiel komt veel voor. Doordat er tegen een verhoogde stoeprand wordt gebotst. De wielen ongelijk komen te staan als er een stoeprand wordt opgereden, maar ook door onverwacht grote hobbels en bobbels in de weg. Of wat ook gebeurt: met te hoge snelheid door de bocht gaan.

2. Draag bij aan uw zichtbaarheid

Als scootmobielrijder zit u lager en bent mogelijk niet altijd goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Zorg er daarom voor dat u goed zichtbaarheid bent. Doe uw lichten aan als het zicht slecht is, u in de schemering rijdt of als het donker. Een reflecterend vestje of sticker achterop uw scootmobiel draagt bij an een betere zichtbaarheid.

3. Leer de scootmobiel goed bedienen

Uit onderzoek naar ongelukken met scootmobielen (vorig jaar) blijt dat het besturen van scootmobielen niet altijd zo eenvoudig is als het lijkt. Vanwege onder andere de onlogische gas-/remcombinatie. Immers, van het fietsen zijn velen gewend te knijpen als ze remmen. Bij een scootmobiel geeft u dan gas. Om te remmen moet u de gashendel loslaten.

4.Test uw ogen regelmatig

Op latere leeftijd neemt het gezichtsvermogen af. Laat daarom op regelmatige basis uw ogen controleren of check zelf of u zaken van een afstand nog goed ziet. Immers, als u scootmobiel rijdt is het van groot belang andere weggebruikers niet over het hoofd te zien en situaties goed in te schatten.

5.Reageer bijtijds, maar neem geen risico’s

Ook het reactie- en inschattingsvermogen vermindert als u ouder wordt. Houd daar rekening mee als u met uw scootmobiel deelneemt aan het verkeer. Neem geen onnodige risico’s door bijvoorbeeld nog snel even de straat over te steken. Wacht liever even wat langer.

6. Onderschat de verkeersdrukte niet

Het wordt steeds drukker op de weg. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Daarbij lijkt het alsof iedereen enorme haast heeft. Rijdt u scootmobiel? Wees u er dan van bewust dat het drukker is op de weg en hoe gehaast anderen kunnen zijn. Laat u niet opjutten, maar neem de tijd. Het komt uw veiligheid ten goede.

7. Blijf uit de dode hoek

Dodehoekongevallen gebeuren vaak op kruispunten. Doordat scootmobielbestuurders evenals fietsers niet zichtbaar zijn voor vrachtwagen en/of bussen. Zo verkleint u de kans op een dodehoekongeluk.

8. Ga op scootmobielcursus

En… misschien is het al een tijdje geleden dat u actief aan het verkeer deelnam? Een scootmobieltraining is dan een prima manier om uw verkeerskennis en de regels op te poetsen plus rijervaring op te doen.

Wat doet of laat u om op een veilige en verantwoorde manier deel te nemen aan het verkeer met uw scootmobiel?

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?