Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
scootmobiel-rijden-in-de-winter

Wilt u scootmobiel rijden in de winter? Wij hebben alvast een handige onderhoudschecklist opgesteld met tips en adviezen hoe u ook in de wintermaanden probleemloos en veilig scootmobiel rijdt.

Checklist scootmobiel rijden in de winter

De dagen worden korter, de nachten langer en de temperatuur daalt. Allemaal tekenen dat de winter in aantocht is. Wilt u zonder problemen scootmobiel rijden in de winter? Zorg dan dat uw elektrische voertuig klaar is om de koude temperaturen en winterse neerslag te trotseren. Speciaal voor u hebben wij daarom een aantal (onderhouds)tips op een rij gezet om te voorkomen dat u in het winterseizoen plots stilstaat met uw scootmobiel.

Banden

Zorg dat de banden van uw scootmobiel genoeg profiel hebben. Daardoor heeft uw voertuig meer grip op de weg en voorkomt u dat u onverwachts wegglijdt op de weg of in een bocht. Controleer daarnaast eveneens de bandenspanning, want een goede bandenspanning zorgt voor betere rijeigenschappen. Zo is de rolweerstand lager waardoor de scootmobiel minder hard hoeft te werken en dat draagt weer bij aan de levensduur van de accu’s. Check ook met enige regelmaat ook of er geen scheurtjes in het rubber zitten. Is dat wel het geval? Laat de banden dan vervangen.

Accu’s

Scootmobiel rijden in de winter? Check wat de conditie van de accu’s is van uw voertuig. In de winter verliezen de accu’s van een scootmobiel – net als die van een auto overigens – door de lagere temperatuur een deel van hun capaciteit. Dit betekent dat u minder ver kunt rijden dan bijvoorbeeld in de zomer. Houd daar zeker rekening mee als u in de koude wintermaanden op pad gaat met uw scootmobiel. Laad daarom voor vertrek de accu helemaal op. Doe dat niet in een onverwarmde ruimte, maar bij kamertemperatuur. Lees ook: Zo blijft uw scootmobiel accu in topconditie in de winter.

Rollende onderdelen

Zeker in de wintermaanden als er sneeuw, ijs en pekel op de wegen ligt, is het belangrijk dat de zogenaamde rollende onderdelen van uw scootmobiel goed blijven werken. Want, ophoping ervan beïnvloedt de rolweerstand negatief. De motor moet dan immers harder werken. Reinig daarom bij thuiskomst uw scootmobiel. Overigens het checken en smeren van de rollende onderdelen kunt u het beste door een vakman laten doen.

Verlichting

Gaat u scootmobiel rijden in de winter? Een goed werkende verlichting is essentieel als u eropuit trekt. Want, door neerslag, mist en dergelijke kan het zicht flink verminderen. Controleer daarom bij voorkeur voor u vertrekt even of alle lampen – voor en achter – goed functioneren. Doe voor een goede zichtbaarheid in het donker en/of bij slecht weer een reflecterend vest over uw stoel. Wilt u meer lezen over verlichting en scootmobiel rijden? Bekijk dan eens onze verlichtingstips en regels voor scootmobielen.

Schoonmaken

Maakt u in de wintermaanden gebruik van uw scootmobiel? Reinig bij thuiskomst uw voertuig. Hoe u dat het beste doet, leest u in: Tips scootmobiel schoonmaken. Immers, onder andere sneeuw en ook pekel kan zich in de wielkasten ophopen waardoor het rijden zwaarder gaat. Soms kan opeenhoping van vuil er zelfs voor zorgen dat u onverhoopt stil komt te staan. Ligt er een flink pak sneeuw? Dan is het misschien beter om niet met een scootmobiel op pad te gaan.

Kleding

Natuurlijk is het ook belangrijk dat u zich warm aankleedt als u scootmobiel rijdt in de winter. Draag warme en waterafstotende kleding. Er zijn allerlei goede scootmobiel accessoires verkrijgbaar die u beschermen tegen kou, wind, sneeuw en regen. Ga voor laagjes, zet een muts op, gebruik handschoenen, doe een sjaal om en gebruik eventueel een beenhoes. Dat helpt u om Koning Winter zonder problemen te trotseren. Want, krijgt u het koud op uw scootmobiel? Dan vermindert uw concentratie en ook uw reactiesnelheid. Dat kan ten koste gaan van uw veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers. Meer praktische tips om warm gekleed op pad te gaan, vindt u in het artikel: Zo beschermt u zich tegen winterse kou op uw scootmobiel!

Voorbereid

Gaat u eropuit tijdens een winterse dag? Check dan in elk geval het weerbericht. Zo kunt u voorkomen dat extreme kou en/of gladheid u overvalt. En gaat u op pad? Neem wat te eten en te drinken mee. Zorg eveneens voor een opgeladen smartphone. Laat verder anderen weten wat u gaat doen en vergeet het nummer van uw pechhulpdienst niet. Want, krijgt u te maken met scootmobielpech? Dan kunt u hulp inschakelen.

Stalling

Wilt u geen scootmobiel rijden in de winter? Stal uw scootmobiel dan sowieso op een droge plek. Dat komt uw elektrische voertuig ten goede. En… vergeet niet regelmatig de accu van uw scootmobiel op te laden. Zelfs als u géén gebruik maakt van uw vervoermiddel. U voorkomt daarmee diepontlading van de accu.

Onderhoud

Uiteraard bevordert ook periodiek onderhoud dat uw scootmobiel zonder problemen blijft rijden. Tijdens een onderhoudsbeurt worden alle vitale onderdelen van een scootmobiel gecontroleerd waardoor u veilig en probleemloos op pad kunt gaan. U kunt bij aanschaf van uw scootmobiel bij ons een onderhoudscontract afsluiten, maar ook voor losse onderhoudsbeurten kunt u bij ons terecht.

Heeft u vragen over scootmobiel rijden in de winter? Of wilt u een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt? Neem dan contact met ons op voor advies of een onderhoudsafspraak via 0800-2020. 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?