Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
antwoord op de vraag: hoe lang gaat een accu van een scootmobiel mee
Over hoe lang een scootmobiel accu meegaat, krijgen wij bij Quingo geregeld vragen. Daarom deze keer antwoord op de vraag: wat is de levensduur van de accu van een scootmobiel?

Hoe lang gaat een accu van een scootmobiel mee?

Helaas is het moeilijk exact aan te geven wat de levensduur van de accu van een scootmobiel is en wanneer deze dus aan vervanging toe is. Er zijn namelijk allerlei factoren die invloed hebben op de accucapaciteit van uw voertuig. Onder meer het onderhoud, maar ook het gebruik zijn factoren die invloed uitoefenen op hoe lang een accu van een scootmobiel meegaat. Over het algemeen wordt gesteld dat AGM accu’s zo’n 3 tot 4 jaar meegaan en de gel accu’s pakweg tussen de 4 en 6 jaar. UIteraard is het dan wel belangrijk dat u onder andere de accu’s altijd op de juiste wijze laadt en ook uw scootmobiel periodiek laat onderhouden. Hieronder een overzicht met wat zoal de levensduur van een scootmobiel accu beïnvloedt.

1. Temperatuur

Een accu houdt niet van koud weer en vorst. U kunt dan minder ver rijden met uw scootmobiel. Ook het laden in een koude omgeving heeft een negatief effect op de levensduur van een accu. Daarom is het devies: stal uw scootmobiel droog en laad de accu in een ruimte van pakweg minimaal 15 graden Celsius. Notabene: stel de acculader ook niet bloot aan vocht of regen.

2. Gewicht

Een scootmobiel kan een bepaald gewicht vervoeren. Vervoert u geregeld zware spullen met uw scootmobiel? Dan heeft dat uiteindelijk ook een negatief effect op het uithoudingsvermogen van de accu. Houd u daarom aan het draagvermogen van uw scootmobiel, want dat draagt bij aan een langere levensduur van de batterijen.

3. Gadgets

Ook wanneer u allerlei extra’s aansluit op uw scootmobiel vergt dat het nodige van de accu. Daardoor kan zowel de actieradius als de levensduur van de accu afnemen. Denk aan het aansluiten van een routeplanner, verwarmde handgrepen, een radio enzovoort op uw voertuig.

4. Rijgedrag

Vervolgens kan ook hoe u rijdt het uithoudingsvermogen van een accu verminderen. Immers, telkens optrekken en afremmen vergt meer van de batterijen dan wanneer u constant rijdt. Dat geldt eveneens voor rijden over onverharde wegen of door een heuvelachtig gebied.

5. Laadcyclus

Het advies is om de laadcyclus altijd helemaal af te maken. Dus tot de accu vol is en de acculader dat aangeeft. Want, telkens de batterijen deels opladen – of bijvoorbeeld tussentijds bij een laadpunt – vermindert de levensduur.

6. Leegrijden accu

De accu van uw scootmobiel helemaal leeg rijden of leeg laten lopen, is geen goed idee. Het kan zelfs funest zijn. De kans bestaat namelijk dat de accu niet meer oplaadt en u genoodzaakt bent een nieuwe accu te kopen! Rijdt u in een bepaalde periode geen scootmobiel? Het advies is dan om de accu volledig te laden en deze vervolgens los te koppelen. Daarnaast is het noodzakelijk om – in de periode dat u de scootmobiel niet gebruikt – de accu elke maand een keer volledig op te laden.

7. Leeftijd van de accu

Na verloop van tijd slijt een accu en kunt u er minder ver mee rijden. Immers, de accu gaat niet eeuwig mee. Echter, houdt u zich aan de (laad)instructies van de dealer en gebruikt u de juiste acculader? Dan beperkt u slijtage en gaat de accu van uw scootmobiel langer mee.

Tips levensduur accu scootmobiel verlengen

Natuurlijk zijn er manieren om bij te dragen aan een optimale levensduur van de ascootmobiel accu’s. Enkele tips.

  • Volg altijd de gebruikershandleiding van uw dealer en gebruik ook altijd de officiële accuoplader die u bij de aankoop van het voertuig heeft ontvangen.
  • Voorkom diepontlading van de accu. De kans bestaat dat opladen dan niet meer lukt.
  • Chronisch te kort laden en/of onvolledig laden doet de accu’s geen goed. U loopt het risico dat de levenduur van de accu’s wordt verkort.
  • Zorg ook dat u allerlei extra accessoires alleen gebruikt als u die echt nodig heeft. Want, die kunnen flink wat stroom gebruiken en zo een negatieve invloed op de levensduur van de accu hebben. Denk aan de radio, routeplanner, mobiele telefoon, verwarmde stuurgrepen en stoelzitting.

Problemen accu scootmobiel?

Vermoedt u dat de accu van uw scootmobiel niet meer optimaal is? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Dat kan ook als u geen Quingo 5-wiel scootmobiel rijdt. Wij hebben namelijk een uitgebreid netwerk van scootmobiel monteurs die door het hele land werken. Zij komen – na afspraak – bij u thuis om de accu van uw scootmobiel te repareren.

Wilt u ook antwoord op een vraag over scootmobiel rijden? Het gebruik ervan? Stel uw vraag gerust. Wij komen er dan zo snel mogelijk op terug.

Wat is uw ervaring als het gaat om de levensduur van de accu van uw scootmobiel? Deel uw reactie via onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?