Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
verschillende scootmobielen vergelijken tips

Onderling verschillende scootmobielen vergelijken is best lastig. Want, ze zijn er in tig maten en uitvoeringen. Daarbij is er verschil in rijcomfort, snelheid, stabiliteit én prijs. Onze vergelijkingstips op een rij.

Scootmobiel vergelijken tips

Als u de diverse modellen scootmobielen met elkaar gaat vergelijken, is het belangrijk dat u uw eigen wensen inventariseert. Immers, er zijn uitvoeringen met 3, 4 en 5-wielen verkrijgbaar. Op basis van uw wensen is het vervolgens een stuk gemakkelijker om een uiteindelijke keuze te maken welke scootmobiel bij u persoonlijk past.

Tip 1: Waarvoor u de scootmobiel wilt gebruiken?

Enkele voorbeelden zijn: zelf uw boodschappen kunnen blijven doen? Naar het winkelcentrum, de kapper, dokter of het buurthuis en/of een dagelijks ommetje maken. Of wilt u ook langere ritten maken? Bijvoorbeeld recreatieve tochten? Alleen of met uw partner, kleinkinderen of anderen die fietsen? Uw hond uitlaten in het bos….

Tip 2: Op wat voor wegen gaat u rijden?

Gebruikt u de scootmobiel straks hoofdzakelijk in uw thuisomgeving? Op wegen zonder noemenswaardige hobbels en bobbels? Zoals de stoep of een geasfalteerde weg? Dan is een standaarduitvoering meestal zeer geschikt. Wilt u er ook mee over bospaden rijden? Kinderkopjes? Onder viaducten door? Over bruggen? Dat vraagt om een steviger model scootmobiel met een goede vering, optimaal zitcomfort en krachtige motor.

Bonustip: Is de scootmobiel vooral voor gebruik in de eigen woonomgeving? Leg dan voor u een keuze maakt eens een veelgebruikte route af. Hoe is het wegdek? Asfalt, klinkers,…. Welke obstakels komt u tegen? Bruggetjes? Smalle doorgangen? Hoge stoepen? Dit kunt u mee laten wegen bij het kiezen van welk model scootmobiel wel of niet bij u past.

Tip 3: Is de snelheid van een scootmobiel van belang?

Gaat u de scootmobiel binnen en/of in de nabijheid van uw woning gebruiken? Dan kan een loopsnelheid die zo’n 8 km/uur is, voldoende zijn. Wilt u echter ook scootmobieltochten maken? Dan is het fijner een robuuster en sneller model te kiezen. Want, wilt u samen met fietsers op pad? Dan is de minimale snelheid zo’n 12 km/uur. Overigens, de snelheid van een scootmobiel varieert tussen de 6 en 22 km/uur.

Tip 4: Hoe belangrijk is de wendbaarheid van de scootmobiel voor u?

Wendbaar zijn betekent makkelijk kunnen manoeuvreren met uw voertuig. Denk aan kunnen draaien en keren in supermarkten, winkels, lift en dergelijke  Maar ook: op straat, in een smalle steeg of in een eventuele stallingsruimte voor uw scootmobiel. Zo draagt een zogenaamde kleine draaicirkel bij aan de wendbaarheid van een scootmobiel.

Algemeen bekend is dat een 4-wiel scootmobiel een grote draaicirkel heeft. Zowel de 3-wiel versies als de 5-wiel Quingo scootmobielen kennen een kleine draaicirkel. Echter, op hoge snelheid en/of een onregelmatig wegdek een scherpe bocht maken met een 3-wiel scootmobiel brengt deze snel uit balans. Daardoor is vallen reëel. De 5-wiel scootmobiel daarentegen blijft in eenzelfde situatie in balans dankzij de 2 stabiliserende wieltjes links en rechts voor.

Tip 5: Moet de scootmobiel mee kunnen in de auto?

Wenst u uw scootmobiel ook mee te nemen in uw auto? Dan kan het zijn dat een inklapbaar of demontabel model de beste keuze is. Indien een ‘mobiel’ model uw voorkeur heeft is het wel goed om even naar het gewicht en de grootte ervan te kijken. Bijvoorbeeld onze Quingo Flyte past in de kofferbak van kleine auto’s.

Tip 6: Welke omvang mag de scootmobiel hebben?

Zoals eerder aangegeven zijn de tig uitvoeringen scootmobielen. Van klein tot middel en robuust. Let u bij het kiezen van een scootmobiel ook op de lengte breedte en eventueel de hoogte. Want, wilt u de scootmobiel in huis stallen? Dan moet deze wel door de voor- of achterdeur kunnen. Dus meet de deurbreedte op. Datzelfde geldt natuurlijk voor de schuur bij u thuis, maar ook een scootmobielstalling elders.

Tip 7: Wat is uw budget?

Uiteraard niet onbelangrijk: hoeveel wilt of kunt u uitgeven aan een scootmobiel. De prijzen ervan variëren. Dat heeft onder andere te maken met de kwaliteit, duurzaamheid, veiligheid en functionaliteit van het voertuig. Laat daarnaast ook de service meewegen in uw vergelijking. Want, een scootmobiel is een voertuig waar u vele jaren gebruik van gaat maken en ook plezier aan wilt beleven.

Trouwens? Wilt u meer lezen over de financiële opties om een scootmobiel aan te schaffen? Lees dan onze blog over de diverse financieringsmogelijkheden van een scootmobiel.

Overige vergelijkingstips scootmobiel kopen

Wanneer u de verschillende types scootmobielen vergelijkt is het ook zaak rekening te houden met uw lichamelijke mogelijkheden en beperkingen. Dus inventariseer de volgende zaken, namelijk:

  • Welke bediening is geschikt? Knijp-, duim-, draai- of voetbediening als het gaat om de snelheid te regelen?
  • Voldoet een recht stuur of is een ovaal stuur te prefereren? Bijvoorbeeld als u pols- of elleboogklachten heeft, is een ovaal stuur doorgaans fijner.
  • Heeft u rug-, nek- oen/of gewrichtsklachten? Een goede vering kan dan uw rijcomfort verhogen. U voelt dan minder schokken als u over oneffenheden of een onregelmatig wegdek rijdt. Ook een nek- en armsteun kan dan zeer prettig zijn. Let er wel op dat die ook verstelbaar zijn in diverse hoogten.

Vergelijken veiligheid 3-, 4- en 5-wiel scootmobielen

Het spreekt voor zich dat volgens ons de 5-wiel scootmobielen de beste optie zijn wanneer u een scootmobiel wilt kopen. Onder andere vanwege de wendbaarheid, het (zit)comfort, de stabiliteit en dus veiligheid die het u biedt. Hieronder een schema waarin de verschillen inzake veiligheid tussen een 5-wiel Quingo scootmobiel en de 3- en 4-wiel modellen met elkaar zijn vergeleken.

Kenmerk 3-wieler 4-wieler Quingo 5-wieler
Veilig manoeuvreren bij hoge snelheid Slecht Goed Uitstekend
Gewichtsverdeling Goed Slecht Uitstekend
Stabiliteit in een schuine bocht Slecht Goed Uitstekend
Stoep oprijden met 90 graden Goed Goed Uitstekend
Stoep oprijden met 45 graden (alleen in noodgevallen) Nee Nee Ja
Zelf centrerende stuurinrichting Nee Nee Ja*

*Zelf centrerende stuurinrichting is beschikbaar bij alle Quingo scootmobiel modellen, behalve de Quingo Air.

Vragen scootmobielen vergelijken en keuze maken

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen over het vergelijken van de diverse typen scootmobielen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Heeft u behoefte aan een persoonlijk advies op maat? Ook dan kunt u bij ons terecht. En een gratis proefrit maken in een van de 5-wiel Quingo scootmobielen kan ook. U kunt ons contactformulier invullen of ons telefonisch  bereiken via 0800 – 2020. Ook kunt u via onze Facebookpagina uw vraag stellen.  

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?