Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

scootmobiel-mobiliteit-zelfstandig-wonen-thuis-eenzaamheid-zelfredzaam

Contacten onderhouden draagt bij aan langer zelfstandig wonen. En bent u minder mobiel? Dan biedt o.a. een scootmobiel of rollator uitkomst!

Zelfstandig blijven wonen. Ook als u ouder wordt en minder mobiel bent. In uw vertrouwde omgeving en huis. Dat is de wens van velen. Maar, hoe realiseert u dat?

Zelfstandiger en zelfredzamer door aanpassingen

In een eerder artikel op de Quingo Nieuwsblog gaven wij al tips hoe u uw huis veilig en geschikt maakt om er ook op hoge leeftijd zelfstandig te kunnen blijven wonen. Door (kleine) aanpassingen door te voeren. Van een extra trapleuning, geen losse kleedjes op de vloer en geen drempels. Zeker aan te raden als u een scootmobiel of rollator in huis gebruikt. Beugels bij het toilet en in de douche et cetera. Daarnaast zijn er allerlei handige manieren waarop u langer thuis kunt blijven wonen.

Praktische tips langer zelfstandig wonen

  1. Zorg voor een veilige woning

Van brand- en inbraakpreventie tot babbeltrucs van colporteurs. Hoe u de veiligheid in huis vergroot kunt u eenvoudig nagaan via www.woonveiliger.nl. En hoe u valincidenten voorkomt? Bekijk deze valpreventietips! Overigens kunt u uw woning ook laten screenen op veiligheid. Vraag ernaar bij uw welzijnsorganisatie in uw buurt.

  1. Goed contact met de buren

Contact met de buren is fijn om allerlei kleine dingen te regelen die u zorgen baren als u zelfstandig wilt blijven wonen. Bijvoorbeeld iemand die regelmatig checkt hoe het met u is. Die eventueel een boodschapje kan doen als u eens ziek bent of als het noodweer is.

  1. Onderhoud ook uw sociale contacten

Diverse onderzoeken onderstrepen het keer op keer: sociale contacten zijn goed voor u gezondheid. Niet alleen omdat u er zo nu en dan op terug kunt vallen, maar ook om samen dingen te doen. Van boeken lezen, kaarten, een muziekvoorstelling bijwonen, koffie drinken enzovoort. Daarbij gaat een vriendenkring ook eenzaamheid tegen. Uiteraard kan een scootmobiel of ander hulpmiddel – waarmee u uw mobiliteit bevordert – dan goed van pas komen. Het maakt het onderhouden van uw sociale contacten gemakkelijker.

  1. Blijf in beweging

Ook in beweging blijven is goed voor uw zelfstandigheid op hoge leeftijd. Niet alleen voelt u zich er vitaler door, maar het gaat ook stijve en stramme spieren tegen plus het bevordert uw evenwicht. Informeer eventueel bij uw thuiszorgorganisatie, welzijnswerk of ouderenbond naar de opties. Ook als uw mobiliteit beperkt is, is het goed zo veel mogelijk te bewegen. Bijvoorbeeld als u scootmobiel rijdt. Zo blijft u een fitte scootmobilist.

  1. Volg de technologische ontwikkelingen

Dankzij de hedendaagse (internet)technologie is er steeds meer mogelijk. Denk aan online uw boodschappen bestellen. Contact onderhouden met kleinkinderen in het buitenland en in Nederland. Oude schoolvrienden online ontmoeten. Maar, ook in huis zijn er ontwikkelingen, zoals met een afstandsbediening de temperatuur regelen en de verlichting. Maar ook: automatische nachtverlichting als u ’s nachts opstaat, een video-intercom of een digitale deurspion en nog veel meer. Dus, blijf geïnformeerd van allerlei technologische ontwikkelingen. U kunt er veel plezier en baat bij hebben als u zelfstandig wilt blijven wonen. Volg een senioren computercursus, internetgebruik, social media en dergelijke. Niet alleen leerzaam, maar ook gezellig.

  1. Gebruik hulpmiddelen

Sommigen vinden het lastig om een hulpmiddel te gebruiken en moeten behoorlijk wat schroom overwinnen. Of het nu gaat om een rollator, looprek of scootmobiel. Denk aan een rollator of een scootmobiel. Maar, onder andere een scootmobiel rijden biedt u allerlei voordelen. Denk aan zelfstandig blijven wonen en dan is dat toch hartstikke fijn? Uiteraard zijn er ook andere alledaagse kleinere hulpjes die uw leven veraangenamen. Bijvoorbeeld een stok met knijpmechanisme waarmee u zonder bukken spullen kunt oppakken. Of de speciale stoelen die het opstaan vergemakkelijken. Of wat te denken van een stofzuigrobot?

  1. Maak een woonplan voor uw toekomst

Langer zelfstandig wonen in uw huis is prachtig. Maar, wat als u toch onverhoopt valt? Uw partner of uzelf ziek wordt? Het is zeker ook goed om vooruit te kijken, zodat u niet wordt overvallen door ontwikkelingen in uw leven. Uit onderzoek van ANBO blijkt dat veel senioren er wel over nadenken, maar niet daadwerkelijk in actie komen  waardoor het lot soms voor ze beslist. Denk daarom zeker ook na over uw woontoekomst. Hoe moeilijk het ook is om uw geliefde huis te verlaten te zijner tijd.

Uw ervaringen met zelfstandig wonen

Wat zijn uw ervaringen met zelfstandig thuis wonen op oudere leeftijd? Welke maatregelen treft u zoal? En… heeft u nog tips en/of aanvullingen? Die lezen wij graag. Geef uw reactie hieronder of via Facebook.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?