Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Handheld bellen op de scootmobiel is wettelijk niet toegestaan.

Over het gebruik van de mobiele telefoon op de scootmobiel krijgen wij geregeld vragen. Deze week antwoord op de vraag: Mag ik op mijn scootmobiel bellen met een telefoon in mijn hand?

Mag dat mobiel bellen en scootmobiel rijden?

Okay, dat een automobilist tijdens het rijden niet met de mobiele telefoon in de hand mag telefoneren (handheld bellen), is algemeen bekend. Maar, geldt die regel ook voor scootmobielgebruikers? Ja! U mag niet met uw mobiele telefoon in uw hand  bellen als u scootmobiel rijdt. Dat vasthouden van een mobiele telefoon is volgens de wet verboden voor wie een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig met een motor bestuurt. Tot de laatste groep behoort de scootmobiel! Daarnaast mag u ook niet sms-en, whatsappen of iets online opzoeken als u rijdt. En ook het klemmen van de telefoon tussen uw oor en schouder is verboden! U kunt dit nalezen in artikel 61a van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Wanneer wel mobiel bellen op de scootmobiel?

Wilt u bellen, sms-en of iets online zoeken op uw mobieltje als u op weg bent met uw scootmobiel? Dan mag u dat doen als u stilstaat. Bijvoorbeeld op een parkeerplaats. Moet u stoppen vanwege een file? Staat u voor een rood stoplicht? Ook dan mag u bellen zolang u stilstaat. Komt het verkeer in beweging óf springt het stoplicht op groen? Dan ben u strafbaar als u de mobiele telefoon nog met uw handen vasthoudt.

Waarom is bellen op een scootmobiel verboden?

De mobiele telefoon biedt veel gemak en plezier in het dagelijkse leven. Maar, gebruikt u tijdens het besturen van uw scootmobiel uw mobiele telefoon? Dus houdt u de smartphone vast in de hand? Dan bent u sneller afgeleid en minder geconcentreerd waardoor u anderen en uzelf in gevaar kunt brengen. Want, het besturen van de scootmobiel en tegelijkertijd de mobiele telefoon bedienen vergt aandacht. Dat geldt overigens ook voor bellen en sturen tegelijkertijd. Kortom: handheld bellen kan gevaarlijk weggedrag in de hand werken. Vandaar dat mobiel bellen en rijden tegelijkertijd verboden is.

Boetes handheld bellen

De boetes voor het handheld bellen in het verkeer zijn fors. Minimaal 180 euro tot wel 230 euro.

Heeft u een vraag over handheld bellen? Scootmobiel rijden of het gebruik ervan? Wilt u iets weten over bepaalde accessoires? De mogelijkheden van de 5-wiel Quingo? Stel uw vraag gerust. Via ons contactformulier of Facebook.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?