Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

ongeluk-scootmobiel-aansprakelijkheid-aanrijding-auto-fietsers-voetgangers-kind-wegenverkeerswet

Aanrijding met een auto? Als scootmobilist krijgt u sowieso 50% van de schade vergoed.

Raakt u met uw scootmobiel bij een ongeval betrokken? Dan gelden er speciale regels. Zo bent u minder snel aansprakelijk voor het ongeluk ook als u schuldig bent.

Scootmobiel-ongeluk en aansprakelijkheid

Volgens de Wegenverkeerswet valt een scootmobiel onder de zogenaamde kwetsbare verkeersdeelnemers. Fietsers en voetgangers vallen hier eveneens onder. Hierdoor geniet u als het ware extra bescherming en dat heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid.

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet is namelijk bepaald dat wanneer u met uw scootmobiel bij een ongeluk betrokken raakt uw aansprakelijkheid nooit meer dan 50% is. Dit betekent dus dat u als scootmobielbestuurder uw schade in elk geval voor de helft kunt claimen bij de tegenpartij. Ook wanneer u de veroorzaker van het ongeluk bent. Is een ander iemand volledig verantwoordelijk voor het ongeluk? Dan heeft u uiteraard recht op 100% vergoeding van uw schade. De verplichte Wettelijke Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM-)verzekering van de eigenaar van de auto betaalt de schade.

Voorbeelden aansprakelijkheid scootmobilist bij een ongeval

Aanrijding auto

Wordt u door een auto aangereden als scootmobilist? Dan krijgt u in elk geval 50% van de schade vergoed na de botsing met de auto. Omdat u wordt gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Veroorzaakt u als scootmobielbestuurder zelf de aanrijding met de automobilist? Dan nog bent u maar voor de helft aansprakelijk. Kortom: een automobilist kan dus aansprakelijk zijn voor een schade waar hij geen schuld aan heeft. Overigens de automobilist kan wel bezwaar maken.

Aanrijding tram of bus

Rijdt een tram of bus u aan? Dan is het vervoersbedrijf altijd voor minimaal 50% aansprakelijk. Dat geldt ook wanneer u als scootmobielbestuurder schuld heeft.

Aanrijding kind

Rent en plots een kind de straat op en botst u tegen dat kind op? Als bestuurder van de scootmobiel bent u dan wel volledig aansprakelijk. Ook wanneer u een volwassenen voetganger met uw scootmobiel aanrijdt, kunt u als scootmobielrijder aansprakelijk worden gesteld voor het ongeval.

Aansprakelijkheid eenzijdige ongeval scootmobiel

Is er sprake van een eenzijdig ongeval? Doordat u omvalt met uw scootmobiel in een bocht vanwege een slecht onderhouden weg, loszittende straatstenen of een ongelijk wegdek? Dan kunt u de wegbeheerder eventueel aansprakelijk stellen. U kunt de schade dan claimen bij de provincie, gemeente of Rijkswaterstaat. Immers, een wegdek dat beschadigd is, moet gerepareerd worden. Blijft dat uit? Dan kan dat zorgen voor onveilige situaties waardoor bijvoorbeeld een eenzijdig ongeluk met een scootmobiel kan plaatsvinden.

Schade ongeval scootmobiel melden

Heeft u een ongeval gehad met uw scootmobiel? Meld dat bij uw verzekering en vul het schadeformulier in dat u van uw verzekering heeft gekregen. Immers, als scootmobielrijder bent u verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) te hebben.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?