Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

scootmobiel-senioren-eenzaamheid-oplossingen-eropuit-samen-hulpopties

Eenzaamheid kan ouderen in de vakantieperiode parten spelen. Of u nu scootmobiel rijdt.

Het bezit van een scootmobiel kan uw eenzaamheid verminderen. Want, u kunt zelfstandig op pad. Ook tijdens de vakantieperiode als de familie weg is. Oplossingen om minder alleen te zijn.

Vakantie en eenzaamheid

De vakantie staat weer voor de deur. Voor ouderen kan dat een periode zijn waarin eenzaamheid hun parten kan spelen. Reden? Familie en kleinkinderen gaan op vakantie. En dat kan soms een leegte achterlaten. Al is het tijdelijk. Daarom hebben wij deze keer tips verzamelt die u helpen zich minder alleen te voelen als iedereen op vakantie is.

Oplossingen bij eenzaamheid met of zonder scootmobiel

1. Deelnemen lokale activiteiten

Kijk in het huis-aan-huisblad, op het prikbord in de supermarkt of informeer bij een buurthuis, bejaardencentra of kerk in uw omgeving welke activiteiten zij organiseren voor ouderen. Van bingo, kaarten, een koffietafel, creatieve activiteiten tot een uitje in de buurt. Dankzij uw scootmobiel hoeft u voor deelname geen beroep te doen op anderen om mee te doen. Dus… trek eropuit. Online vindt u op de volgende regionale pagina eveneens activiteiten bij u in de buurt.

2. Start een hobby

Een goede manier om met andere ouderen in contact te komen is door een uit het oog verloren hobby nieuw leven in te blazen. Van vissen, modelbouw, breien, dammen, schaken, bingoën tot lees en knutselclubjes. Rijdt met uw scootmobiel naar een club en ontmoet andere ouderen. Het leidt af en is gezellig.

3. Meedoen scootmobieltocht

Neem met uw scootmobiel deel aan een scootmobieltocht van een scootmobielclub bij u in de omgeving. Zo ontmoet u andere mensen en brengt tijd in de buitenlucht door. Op scootmobielen.nl vindt u er circa 20.

4. Goed burencontact

Houd contact met uw buren. Dat kan eveneens uw eenzaamheid verminderen. Maak bijvoorbeeld elke dag een praatje met de buurman en/of buurvrouw. Bied eventueel uw hulp aan om op te passen op een huisdier of te helpen met een klusje. Nodig hen af en toe een keer uit om een kop koffie of thee te komen drinken. Draagt eveneens bij aan langer zelfstandig wonen.

5. Beldienst Zilverlijn

Neem contact op met de Zilverlijn. Dit is een speciale beldienst voor eenzame ouderen opgezet door het Nationaal Ouderenfonds. Meld u zich aan? Dan houden professionele vrijwilligers regelmatig contact met u. Voor een gezellig praatje of een goed gesprek. Aanmelden kan voor de Zilverlijn kan via 0900-60 80 100 (lokaal tarief). Andere opties zijn: Sensoor, 24 uur per dag, via 0900-0767 (5 cent per minuut) of Het Luisterend Oog van Humanitas: hier kunt u chatten, 7 dagen per week, ook op feestdagen van 14.00-23.00 uur.

6. Uitjesagenda Nationaal Ouderenfonds

Ook het Nationaal Ouderenfonds biedt ouderen mogelijkheden om er even tussenuit te zijn en andere ouderen te ontmoeten. Want, bent u ouder dan 60 jaar dan kunt u deelnemen aan één of meerdere activiteiten beschreven in de Uitjesagenda Ouderenfonds. U betaalt per ingeschreven activiteit. De uitjes variëren van een dagje strand en een musical bezoeken tot een boottocht of cultureel uitstapje.

7. Cursus ‘Sterk door je netwerk’

Met goede contacten in de buurt kunt u in noodsituaties altijd een beroep doen op iemand die dichtbij woont. Echter soms is het best moeilijk om het eerste contact te leggen. Met de cursus ‘Sterk door je netwerk’ van het Rode Kruis leert u hoe u deze contacten in hun buurt maakt. In 5 bijeenkomst van 2 uur leert u een netwerk in uw buurt opbouwen en hoe u hulp vraagt aan mensen in uw netwerk.  Informeer bij een Rode Kruis-afdeling bij u in de buurt.

8. Computer-/internetcursus doen

Volg een computer- en/of internetcursus. Uit onderzoeken blijkt dat ouderen die pc-vaardig zijn en internetten zich minder eenzaam voelen waardoor hun levenskwaliteit verbetert. Trouwens, bent u online vaardiger? Dan is het ook mogelijk om bijvoorbeeld via een dienst als Skype (gratis) telefonisch of per pc contact met uw familie op vakantie te hebben. En heeft u geen computer? Pak uw scootmobiel en ga naar de bibliotheek. Daar zijn computers die u kunt gebruiken.  Wilt u als senior digitaal fit worden en blijven? Senior Web biedt allerlei trainingen aan. In groepsverband bij u in de buurt, maar ook online.

9. 50plusnet

Via 50plusnet.nl kunnen senioren online contact maken met elkaar. Bijvoorbeeld vanwege een gezamenlijke hobby, om samen eropuit te trekken of om nieuwe vrienden te maken. Kortom, het biedt u de mogelijkheid uw sociale netwerk uit te breiden. U ontmoet leeftijdgenoten met wie u kunt mailen en chatten, om eventueel daarna samen of in clubverband activiteiten te ondernemen met uw scootmobiel. U kunt zich inschrijven via het inschrijfformulier van 50plusnet. Het is gratis.

Feiten en cijfers eenzaamheid ouderen

Volgens het Nationaal Ouderenfonds zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers, waarvan er meer dan 1 miljoen zich eenzaam voelen. 200.000 ouderen voelen zich extreem eenzaam: zij hebben slechts één keer per maand sociaal contact. Vanaf 50-jarige leeftijd voelt meer dan 40% van de Nederlanders zich eenzaam. Van de 75- tot 85-jarigen voelt bijna 50% zich eenzaam. Van de 85-plussers voelt bijna 60% zich eenzaam. Hierbij geldt dat 75-plussers zich sneller eenzaam  voelen door een opeenstapeling van gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner en andere leeftijdsgenoten en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.  Overigens? Het is een misvatting om te denken dat eenzaamheid een specifiek ouderenprobleem is. Ongeveer 10% van alle Nederlanders is sterk eenzaam en bijna eenderde voelt zich weleens eenzaam.

Hoe eenzaamheid oplossen?

Hoe pakt u uw eenzaamheid aan? In de vakantieperiode op daarbuiten? Helpt uw scootmobiel daarbij? Hoe? En… heeft u ervaring met de oplossingen die wij hierboven aanreiken? Reageer via onze Facebookpagina of hieronder.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?