Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

scootmobiel-rijden-lichtgevende-fietspaden-Van-Gogh-Nuenen-glowing-lines-belijning

Het lichtgevende fietspad tussen Nuenen en Eindhoven, ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde.

Met uw scootmobiel over fietspaden rijden die licht geven in het donker. Er komen steeds meer van in Nederland. Ze kosten geen energie en bevorderen uw zicht op donkere wegen.

Lichtgevend fietspad geïnspireerd op schilderij van Van Gogh

Het meest bekende lichtgevende fietspad van Nederland bevindt zich in de gemeente Nuenen. Op de plek waar Vincent van Gogh tussen 1883 en 1885 woonde, ligt een fietspad van 600 meter lang dat betstaat uit honderdduizenden lichtgevende steentjes. Inspiratiebron was het schilderij ‘Sterrennacht’ van Van Gogh en het ontwerp is van de kunstenaar Daan Roosegaarde. Een rit met uw scootmobiel in het donker over dit bijzondere fietspad is een magische ervaring.

Opmars lichtgevende fietspaden in Nederland

Het lichtgevende fietspad in het Brabantse Nuenen staat niet op zich. Meer en meer duiken in Nederland fietspaden met lichtgevende belijningen ofwel: Glowing Lines op. De markeringen nemen overdag licht op en geven deze ‘s nachts weer af. Daardoor kost het geen stroom en het is dus een energiezuinige maatregel.

Aantrekkelijk aan de lichtgevende fietspaden is dat in het donker duidelijk te zien is waar de weg, berm, bocht of het pad begint en weer ophoudt. Want, dankzij de glowing lines is over zo’n 30 tot 50 meter te zien hoe het fietspad loopt. Dat is zeer prettig, want hierdoor bevordert het uw oriëntatie in het donker en draagt het eveneens bij aan uw veiligheid wanneer u in het donker met uw scootmobiel over zo’n lichtgevend fietspad rijdt. Zo voorkomt het onder andere dat u in de berm belandt.

Misverstanden lichtgevende fietspaden

Er wordt nogal eens gedacht dat de lichtgevende belijningen alle straatverlichting zouden kunnen vervangen. Dat is echter niet het geval. Want, de glow-in-the-dark markeringen geven niet zoveel licht dat er een boek bij gelezen kan worden. Anderzijds zijn lichtgevende fietspaden wel een uitkomst op plekken waar weinig verlichting is of de mogelijkheid ontbreekt om die aan te leggen. Bijvoorbeeld in diverse buitengebieden waar fietspaden liggen die nauwelijks worden verlicht zijn lichtgevende belijningen een uitkomst.

Over lichtgevende fietspaden met uw scootmobiel?

Bent u benieuwd waar u zoal fietspaden vindt die licht geven? Ze liggen verspreid over het hele land. Via de volgende link: ‘lichtgevende fietspaden’ vindt u artikelen over paden die licht geven in het donker.

Of misschien heeft u reeds ervaring met het rijden over lichtgevende fietspaden met uw scootmobiel? Uw reactie lezen wij graag. Hieronder of op onze Facebookpagina.

Fotocredits: Heijmans

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?