Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

meer-bestuurders-scootmobielen-te-water-reddingen-MRD-stijging-rijvaardigheidstest

De MRD vindt dat er meer aandacht nodig is voor de rijvaardigheid van scootmobielbestuurders.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen pleit voor het periodiek testen van de rijvaardigheid van scootmobielbestuurders. Reden? Het aantal reddingen van te water geraakte bestuurders is flink gestegen.

Dit meldde Medisch Contact recent na onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Uit bestudering van de statistieken bleek dat er de laatste 10 jaren nogal eens bestuurders van scootmobielen in de problemen waren komen.

Meer reddingen scootmobilisten

Voor 2006 kwamen reddingen bij scootmobielbestuurders niet voor. In de periode 2006-2009 zijn het gemiddeld 7 reddingen per jaar. Na 2009 zijn het er jaarlijks gemiddeld 16. Hulp komt niet altijd op tijd. Het afgelopen jaar verdronken scootmobielbestuurders in onder meer Bergen op Zoom, Barendrecht en Bunschoten.

“We weten niet hoeveel het er precies zijn en we weten ook niet hoeveel bestuurders er daadwerkelijk zijn verdronken, maar we zien deze cijfers toch als een signaal”, aldus een woordvoerder van de MRD.

Waarom rijvaardigheid bestuurders scootmobiel testen?

“Om brommer te mogen rijden moet je tegenwoordig een rijbewijs halen. Raar dat we bij een groep mensen die vanwege hun gezondheid minder vaardig zijn, iets dergelijks niet vereisen.”

Dat het misgaat, komt volgens de MRD-woordvoerder ook door technische tekortkomingen. “Het onderscheid tussen gas geven en remmen is niet altijd helder. De constructie met drie wielen is ook niet ideaal, bij het raken van een stoepje valt hij al om.”

De ironie is natuurlijk dat mensen juist vanwege hun gebrekkige gezondheid een scootmobiel willen en vergoed krijgen. Juist door die gebreken is het rijden gevaarlijker, zegt de MRD-woordvoerder: “Het is niet omdat mensen onvoorzichtig zijn, ongelukken gebeuren vaak als een oudere moet reageren op een onverwachte actie, een kind dat oversteekt bijvoorbeeld. En eenmaal gevallen, is het heel moeilijk om overeind te komen, want die dingen zijn behoorlijk waar. Zeker in het water is dat niet te doen.”

Wat vindt u van het periodiek testen van de rijvaardigheid van scootmobielbestuurders?

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?