Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

vakantie-vliegtuig-scootmobiel-meenemen-reizen- gratis

Rijdt u scootmobiel? Zo geniet u samen met uw partner van een onbezorgde (vlieg)vakantie.

Wilt u uw scootmobiel meenemen als u per vliegtuig op vakantie gaat? Dat kan. Wat u moet weten als u uw voertuig mee laat vliegen en tips voor een prettige reis.

Waarom uw scootmobiel meenemen op vakantie?

Gebruikt u in uw thuisomgeving dagelijks uw scootmobiel? Omdat u minder mobiel en/of snel vermoeid bent? Dan is het natuurlijk fijn als u ook tijdens de vakantie over uw voertuig kunt beschikken. Uiteraard kunt u ook een scootmobiel huren, maar eerlijk is eerlijk: er gaat natuurlijk niets boven uw eigen vertrouwde vervoermiddel. Die is immers exact op u persoonlijk afgestemd. Daarbij komt dat u aan uw eigen voertuig bent gewend en dus weet hoe u ermee moet rijden. Op een andere en onbekende scootmobiel rijden is toch altijd eerst weer even wennen.

Praktische weetjes scootmobiel en vliegvakantie

  • De meeste vliegmaatschappijen nemen u scootmobiel gratis mee tijdens de vlucht.
  • Per vlucht nemen vliegtuigmaatschappijen doorgaans niet meer dan 1 scootmobiel mee.
  • Uw scootmobiel gaat mee in het laadruim. Dus, u kunt niet tot de ingang van het vliegtuig in uw scootmobiel blijven rijden.
  • Heeft u een mobiliteitsbeperking? Dan kunt u vanwege veiligheidsvoorschriften niet bij de nooduitgangen zitten.
  • Trouwens? Sommige maatschappijen staan het toe dat u als reiziger een stoel vooraf reserveert. Dat kan dan vaak vanaf 3 weken voor vertrek.
  • Vervolgens is de luchthaven verantwoordelijk voor assistentie aan passagiers met een mobiliteitsbeperking. Dit geldt op Schiphol voor het afleggen van de afstand tussen het parkeerterrein en/of de NS aankomsthal en de Schiphol vertrek- of aankomsthal. Bij de tips hieronder vindt u daar meer informatie over.

Tips scootmobiel meenemen in het vliegtuig

  • Boekt u een vliegreis? Meld dan meteen dat u een scootmobiel wilt meenemen. Dat kan ook bij online boekingen. Vaak moet u ook de hoogte, lengte, breedte en gewicht doorgeven. Uw scootmobiel mag (ingeklapt) niet hoger zijn dan 86 centimeter op Europese vluchten. Op intercontinentale vluchten is dit 119 centimeter.
  • Bent u vergeten door te geven dat u uw scootmobiel wilt meenemen op vakantie en dus mee moet in het vliegtuig? Dan moet u dat 48 uur voor vertrek van uw vlucht doen.
  • Zorg dat u ruimschoots voor vertrek aanwezig bent. U heeft dan alle tijd heeft om uw scootmobiel en bagage in te checken.
  • Houd er vervolgens ook rekening mee dat u er zelf voor moet zorgen dat uw scootmobiel helemaal reisklaar is. Dus dat het geen losse delen heeft en ook zorgen voor de accu. Zo hoeft een gel accu onder andere niet ontkoppeld te worden mits de polen met tape worden afgeplakt. Maar, informeer sowieso even naar de voorwaarden die uw vliegmaatschappij hanteert.
  • Komt u aan op de luchthaven? Dan moet u uw scootmobiel inchecken. Ben u slecht ter been? Dan kunt u gratis vervoershulp krijgen tot aan het vliegtuig. Dat kan op verschillende manieren, namelijk:
  1. Bij boeking van uw vlucht reserveren; Meldt u bij boeking van uw reis dat u een scootrmobiel heeft en ondersteuning wenst? Dan staat er begeleiding (reisassistentie) met bijvoorbeeld een rolstoel voor u klaar op de afgesproken plek en het gewenste tijdstip.
  2. Ter plekke organiseren; Ook kunt u ter plekke hulp aanvragen op bijvoorbeeld Schiphol bij een van de speciale pilaren. Die staan op het NS-perron, de parkeerplaatsen en de voorrij­weg, maar ook bij de speciale assistentiebalies in de vertrekhallen.
  3. Gebruiken maken van gratis rolstoelen; Op luchthaven Schiphol kunt u overigens ook de zogenaamde gele Schiphol-rolstoelen gebruiken. Die vindt u op het parkeerterrein, de parkeergarages, de NS-aankomsthal plus de vertrek- en aankomsthal. U moet er eerst een paar euro in doen, maar die krijgt u bij het terugzetten retour.
  • Voor uw bagage staan speciale karretjes op allerlei plaatsen om u bagage naar de check-in balie te brengen. Maar, er is ook een zogenaamde betaalde kruierservice op Schiphol. Die vervoeren uw bagage. U dient dit 5 werkdagen (!) voor vertrek of aan­komst te reserveren. Dat kan via een e-mailtje naar sdbv@schiphol.nl, waarin u opgeeft: uw naam, datum en tijdstip waarop u gebruik wilt maken van de kruierservice, hoeveel stuks ba­gage en eventuele bijzonderheden (omvang of gewicht). De prijs is afhankelijk van het aantal stuks.
  • Op de luchthaven van aankomt moeten volgens Europese richtlijnen vergelijkbare voorzieningen zijn getroffen als bijvoorbeeld op Schiphol voor mensen die beperkt mobiel zijn. Enkele jaren terug is de EU-wetgeving dusdanig aangepast om het vliegen voor onder andere minder mobiele reizigers ‘rechtvaardiger’ te maken.

Meer info scootmobiel mee in vliegtuig

Bekijk ook de gegevens voor reizigers met een verminderde mobiliteit: Schiphol, hulp voor mindervaliden.

Wilt u nog meer informatie over reizen met een mobiliteitsbeperking? Op de website buitengewoonreizen.nl vindt u een handige brochure over dit onderwerp.

Vliegvakantie met scootmobiel

Heeft u ervaring met het meenemen van uw scootmobiel in het vliegtuig? Wij zijn zeer benieuwd. Heeft u nog handige tips of informatie die u wilt delen? Laat het ons weten via het reactieformulier hieronder of onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?