Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Tips hoe u veilig uw scootmobiel meeneemt in de trein

De scootmobiel meenemen in de trein is een uitkomst wanneer u een dagje weg wilt. Naar familie, vrienden, museum, expositie enzovoort. Wat u moet doen als scootmobilist om met de trein te reizen.

Tips scootmobiel meenemen in de trein

Om uw scootmobiel mee te nemen in de trein mag deze niet groter zijn dan 150 cm x 75 cm (lengte x breedte). Daarnaast moet u zelf in en uit de trein kunnen rijden. Andere zaken die u moet doen wanneer u met de trein reist zijn:

– Bereid uw reis voor

Als u per scootmobiel met de trein wilt reizen, bereid uw trip voor. U kunt dat doen via de NS Reisplanner, maar ook via onder andere www.9292.nl. U ziet dan de tijdstippen van vertrek, aankomst, reisduur en of u moet overstappen.

– Check de toegankelijkheid

Niet alle NS stations en perrons zijn toegankelijk voor scootmobielen. Denk daarbij aan liften, hellingbanen, toegankelijke perrons, minder validentoiletten en dergelijke. In hoeverre een station goed toegankelijk is, controleert u via: NS Stationsinformatie.

Lees ook: Openbaar vervoer en scootmobiel: wat kan wel en niet?

 – Meld uw reis aan

Wilt u met uw scootmobiel mee met de trein? Dan kan het fijn zijn om uw reis van te voren aan te melden bij bijvoorbeeld NS. Want, de NS beschikt onder andere over verrijdbare bruggen waarmee u met uw scootmobiel de trein in kunt rijden.

– Regel vooraf assistentie

Heeft u assistentie nodig? Op ruim 160 stations in Nederland zijn NS Reisassistenten aanwezig. U kunt assistentie aanvragen tot één uur voor vertrek en u behoort zich minimaal een kwartier voor vertrek op het afgesproken ontmoetingspunt te melden. NB: Voor uw (zware) bagage moet u zelf zorgen! Kijk voor meer informatie op: NS Reisassistentie.

– Gratis begeleider mee

Is het voor u vanwege uw mobiliteitsbeperking moeilijk om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen? Maar is er iemand in uw omgeving die graag met u mee wilt reizen? Dan kunt u een OV-begeleidingskaart aanvragen. Hiermee mag een begeleider gratis met u meereizen.

– Plan een overstap ruim in

Moet u onderweg overstappen? Plan de overstap dan ruim in. Dat voorkomt dat u zich moet haasten om een volgende trein te halen.

– Trein buiten de spits

Wenst u met de trein te reizen? Doe dat dan bij voorkeur buiten de spits. Want, op werkdagen is het tussen 6:30 en 9.00 uur en 16.00 en 18.00 uur erg druk in de trein.

Wie is de vervoerder?

Naast de NS bieden op verschillende trajecten in Nederland andere aanbieders het treinvervoer aan. Denk aan: zoals Arriva, Syntus, Veola, Connexxion en Breng. Ook zij bieden de mogelijkheid om uw scootmobiel mee te nemen. Controleer echter wel vooraf even onder welke voorwaarden, want die kunnen afwijken van die van de NS.

Heeft u ervaring met het reizen met uw scootmobiel in de trein? Geef uw reactie en/of tips op onze Facebookpagina.

Fotocredits: TahR78 from nl [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?