Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
scootmobiel rijden in het donker, risico's en tips

Scootmobiel rijden in het donker kan best lastig zijn. Vanwege slecht verlichte wegen en paden en/of omdat u minder ziet. Tips hoe u in het donker veilig met uw scootmobiel deelneemt aan het verkeer.

Waarom is scootmobiel rijden in het donker moeilijker?

Wanneer u in het donker rijdt, is uw zicht sowieso minder. Dat komt onder andere doordat er minder licht is. Zo zijn bepaalde wegen minder verlicht of zelfs zeer slecht. Zeker in buitengebieden. Daarom worden tegenwoordig op sommige plekken lichtgevende wegmarkeringen toegepast. Vervolgens worden uw pupillen groter in het donker waardoor uw gezichtsvermogen vermindert en tot slot is uw blikveld ’s nachts kleiner dan overdag.

Gevolgen scootmobiel rijden in het donker

Slecht zien in het donker kan belemmerend werken en eng zijn wanneer u met uw scootmobiel op pad gaat. Want, heeft u geen goed zicht op de weg? Dan kunt u bepaalde verkeerssituaties minder goed inschatten. Maar, dat niet alleen. Het kan ook zijn dat u niet tijdig een kuil in de weg of een obstakel op uw pad ziet met alle gevolgen van dien. En met de wintertijd is de kans groter dat u nu en dan in het donker rijdt. Daarom hebben wij een aantal tips op een rij gezet voor een veilige verkeersdeelname als u met uw scootmobiel in het donker op pad gaat.

12 tips veilig scootmobiel rijden in het donker

Tip 1: Wees zichtbaar

Zorg er allereerst voor dat u als bestuurder van een scootmobiel goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Doe bijvoorbeeld een fluorescerend hesje over de achterkant van uw stoel. U valt zo beter op in het verkeer.

Tip 2: Laat uw ogen wennen

Moet u in het donker eropuit met uw scootmobiel? Laat uw ogen even wennen aan het donker voordat u weggaat. Dat bevordert uw zicht. Immers, ogen moet altijd even wennen aan de overgang van licht naar donker.

Tip 3: Houd uw blik op de weg

Houd tijdens het rijden uw blik gericht op uw eigen helft.  Laat u dus niet beïnvloeden en afleiden door wat er op andere weghelft of in de donkere omgeving gebeurt. Kijk zeker ook niet in de koplampen van een tegemoetkomende auto. Daardoor wordt u verblindt. Al is het misschien maar even het kan ervoor zorgen dat u tegen een stoep rijdt, in een kuil belandt, berm et cetera.

Tip 4: Pas uw rijstijl aan

Let ook op hoe u rijdt in het donker. Pas daarom uw rijstijl aan de omstandigheden aan. Dus rijdt in het donker niet gehaast, maar houd een rustig tempo aan. Blijf ook geconcentreerd en ga niet naar één punt in de verte staren. Werp nu en dan even een snelle blik om u heen. Zo blijft u alert en zorgt u ervoor dat u goed zicht houdt op de weg.

Tip 5: Kies goed verlichte wegen

Moet u onverhoopt in het donker de deur uit met uw scootmobiel? Bepaal uw route bij voorkeur over wegen die goed verlicht zijn. Dat maakt scootmobiel rijden een stuk makkelijker en draagt bij aan uw eigen veiligheid.

Tip 6: Let op de belijning

Is een weg waarop u rijdt slecht(er) verlicht? Let dan op de wegbelijning, markeringen en/of reflectorpaaltjes op en langs de weg. Die geven het verloop van een weg aan. Zo kunt u tijdens een rit in het donker veilig uw weg vinden.

Tip 7:  Laat uw ogen regelmatig testen

Uiteraard is het verstandig om geregeld uw ogen te laten testen. Want, met een goed gezichtsvermogen kun je gevaarlijke verkeerssituaties voor zijn.

Tip 8: Nachtblind? Draag een speciale nachtbril

Heeft u last nachtblindheid? Dan ziet u minder goed en minder scherp naarmate het donkerder wordt. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Informeer daarom bijvoorbeeld bij uw opticien naar een speciale bril. Zo’n nachtbril verbetert het zicht en verhoogt het contrast en helpt u om beter te zien in het donker als u scootmobiel rijdt.

Tip 9: Controleer uw verlichting

Check de verlichting van uw scootmobiel geregeld of laat het doen door de dealer. Immers, zonder goede verlichting bent u  minder goed zichtbaar en ook ziet u de weg om u heen dan minder goed. Maak daarnaast de lampen van uw scootmobiel geregeld schoon voor een betere zichtbaarheid in het verkeer en zicht op de weg. Dat is wel zo veilig.

Tip 10: Ga ook in het donker uitgerust op pad

Zorg ervoor dat u goed uitgerust bent als u ’s avonds met uw scootmobiel eropuit gaat. Scootmobiel rijden in het donker vergt namelijk meer concentratie dan overdag rijden. Kortom: rijd liever niet wanneer u erg vermoeid bent. Dat vermindert uw concentratie- en reactievermogen.

Tip 11: Check ook de weersverwachtingen

Houd ook het weer in de gaten wanneer op met uw scootmobiel eropuit wilt gaan. Regen, mist of sneeuw kunnen ervoor zorgen dat u zicht nog minder is en maakt scootmobiel rijden in het donker een stuk lastiger en inspannender.

Tip 12: Vergeet uw mobiele telefoon niet

En gaat u in het donker met uw scootmobiel de weg op? Neem dan sowieso uw mobiele telefoon mee en zorg dat alle belangrijke nummers van familie, vrienden en pechhulp erin staan. Zo kunt u in geval van nood snel hulp inschakelen.

Rijdt u in het donker scootmobiel? Hoe zorgt u dat u goed zichtbaar bent? Of beperkt u zich tot ritjes met uw scootmobiel bij daglicht? Geef uw reactie via onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?