Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Bestuurders scootmobiel steeds vaker in de moeilijkheden bij oversteken spoorwegovergang.

Bijna-aanrijdingen op de overweg

Ouderen de afhankelijk zijn van onder andere een scootmobiel, maar ook een rollator, blijken steeds vaker in de problemen te komen als zij een spoorwegovergang oversteken, aldus berichten in diverse media. Het schijnt dat er in de eerste 8 maanden van dit jaar al 20 ‘bijna-aanrijdingen’ op het spoorwegennet zijn geweest. Gelukkig schoten omstanders de ouderen telkens bijtijds te hulp.

Oorzaak problemen oversteken spoorweg met scootmobiel

Problemen bij de spoorwegovergangen schijnen te ontstaan doordat ouderen niet weten hoe zij veilig met een scootmobiel of rollator een spoorwegovergang kunnen oversteken. Want, omdat zij slecht ter been zijn en zo snel mogelijk de overweg willen oversteken, ontstaan er soms problemen. Zo bestaat onder andere het risico dat de wieltjes van de scootmobiel of rollator tussen de rails blijven steken. Het gevolg daarvan is dat ouderen sneller vallen. Ook schijnt het dat scootmobielen uitvallen als ze over de hobbels van het spoor rijden. Kortom, levensgevaarlijke situaties. Maar hoe zijn die te voorkomen?

Maatregelen om spoorweg veilig over te steken

Spoorbeheerder ProRail heeft de afgelopen tijd verschillende initiatieven opgezet en maatregelen genomen om het oversteken van een spoorwegovergang met een scootmobiel of rollators te verbeteren. De organisatie is namelijk bang dat wanneer er niets wordt ondernomen de problemen de komende jaren toenemen. Immers, het aantal ouderen groeit de komende jaren flink vanwege de vergrijzing. Hieronder vindt u een aantal suggesties en maatregelen die spoorwegovergangen veiliger moeten maken.

  1. Handje helpen

Vanwege de bijna-incidenten worden weggebruikers opgeroepen extra alert te zijn op mensen die per scootmobiel of met een rollator een spoorweg oversteken. Het advies is om de scootmobilisten en rollatorgebruikers een handje te helpen zodat zij veilig een overweg kunnen oversteken.

  1. Oversteeklessen

Verder wordt er gepleit voor zogenaamde ‘oversteeklessen’ voor ouderen om veilig een spoorweg over te steken met een scootmobiel of rollator. Een groepje ouderen in Amersfoort heeft hiermee inmiddels proefgedraaid. ProRail overweegt dergelijke ‘oversteeklessen’ ook elders in het land te organiseren.

  1. Oversteekhulp

In Haarlem doet ProRail momenteel een proef met een oversteekhulp. Dit is eigenlijk een soort stoplicht dat aangeeft of er nog voldoende tijd is om veilig over te steken. Want, rinkelen de bellen? Dan is de trein al bijna bij de overweg. Het aantrekkelijk van een technisch hulpmiddel als de oversteekhulp is dat die ‘een stuk verder kijkt’. Krijgt u als scootmobielbestuurder of gebruiker van een rollator groen licht? Dan is er nog voldoende tijd om de spoorweg rustig en veilig over te steken voordat de bellen gaan rinkelen.

  1. Noodvakken

Vervolgens experimenteert ProRail met  een andere belijning en kleurpatronen voor noodvakken bij een spoorwegoverweg. De gedachte erachter is dat wanneer iemand op een overgang in de problemen komt een gekleurd ‘noodvak’ als toevluchtplek kan dienen.

  1. AnnA-bel

Verder installeert ProRail bij diverse overgangen de zogenaamde  ‘AnnA-bel’. Dit is een overwegbel die bij druk verkeer harder en in stille situaties zachter kan rinkelen. Zo is een geluidssignaal niet te missen.

 

Fotocredit: Gerard Stolk (vers la Toussaint) spoorwegovergang in Maassluis via photopin (license)

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?