Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Hoe u een beet van teken voorkomt tijdens het scootmobiel rijden

 

Teken en scootmobiel rijden? Laat u niet beetnemen, want tijdens een tocht in het groen kunt u ermee te maken krijgen. Maar geen paniek! Hoe u een tekenbeet voorkomt en een teek verwijdert.

Teken en scootmobiel rijden: zo komt u ermee in contact 

Een teek voedt zich met bloed. Van vossen, schapen en kleine knaagdieren, maar ook met bloed van mensen. Ze leven bij voorkeur in een gemengd loofbos waar grassen, lage struiken en varens groeien. Maar, ze komen ook in parken en tuinen voor. Ze voelen zich minder thuis op open vlaktes als zandduinen, heidevelden, de uiterwaarden en weilanden. Dus als u een rit met uw scootmobiel in het bos maakt dan kunt u met teken in contact komen. Overigens? Het is een fabeltje dat bijvoorbeeld teken tijdens het scootmobiel rijden uit bomen op u springen of vallen. Teken komt meestal van onderen en kruipen dan langzaam omhoog.

Teken kunnen overal op het lichaam bijten, maar hebben een voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. 

Waarom letten op teken tijdens het scootmobiel rijden? 

Het nare is dat teken onder andere de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Dit is een infectieziekte die schade kan toebrengen aan gewrichten en het zenuwstelsel. Dat kan gebeuren als een teek drager is van de Borrelia burgdorferi bacterie. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 teken besmet is met de Borellia-bacterie en ongeveer 2% van de mensen na een tekenbeet de ziekte van Lyme oploopt. In Nederland zijn dat jaarlijks zo’n 25.000 mensen. Daarvan geneest het overgrote deel na een antibioticabehandeling goed. 

Tips tekenbeet voorkomen als bestuurder scootmobiel

Een tekenbeet voorkomen is niet altijd mogelijk, maar u kunt de kans wel verkleinen als u een dagje met uw scootmobiel het groen in trekt. Bijgaand de tips ter voorkoming van een tekenbeet, namelijk:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas. Kortom, rijd op de reguliere paden.
  • Draag kleding die goed bedekt. Dichte schoenen, lange sokken en lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Nog beter: Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine.
  • Kies bij voorkeur voor lichte kleding. Dan zijn teken tidjens het scootmobiel rijden sneller en beter zichtbaar. En inspecteer tijdens een verblijf in de groene natuur geregeld of u teken ziet op kleding van uzelf en anderen. Zo voorkomt u dat ze op de huid komen en zich vastbijten.
  • Spuit uw kleding in met een middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. Minimum concentratie van 30% en smeer eveneens de onbedekte huid in met DEET. Dit middel is gemiddeld zo’n 6 uur actief.
  • Check uzelf en anderen zo snel mogelijk bij thuiskomst als u in een groen landschap bent geweest.
  • Ontdekt u een teek? Verwijder deze dan meteen. Want, in het algemeen geldt: hoe sneller de teek wordt verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting is.
  • Heeft u de teek verwijderd? Controleer dan gedurende 3 maanden regelmatig de plek in de huid waar de teek heeft gezeten. Ontstaat er een rode ring of vlek? Ga dan meteen naar de huisarts.

Wenst u meer informatie over teken? Kijk dan op tekenradar.nl. Ook vindt u op deze website waar en wanneer teken actief zijn.   

Hoe verwijdert u een teek?

Bent u onverhoopt toch door teken gebeten tijdens het scootmobiel rijden in de natuur? Ga er dan niet aan trekken, op drukken, aan draaien enzovoort. U loopt dan het risico dat de teek zijn maag in uw bloed leegt, met alle besmettingsgevaren van dien. Hieronder tips hoe u een teek het beste verwijdert, namelijk:

  • Bent u gebeten door een teek? Haal deze zo snel mogelijk weg. Des te langer een teek vastzit, des te groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
  • Gebruik nooit alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen om de teek te verwijderen.
  • Gebruik een pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Overigens er zijn ook speciale tekentangetjes te koop om een teek te verwijderen. Volg daarbij de gebruiksaanwijzing.
  • Verwijder de teek door deze zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en trek hem er vervolgens langzaam uit. Blijft er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achter? Dat is ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
  • Ontsmet de beetwond met 70% alcohol of jodium nadat u de teek heeft verwijderd.
  • Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar je gebeten bent in uw agenda.

Als u een teek goed en meteen verwijdert, is de kans dat u ziek wordt klein.  

Wij hopen dat deze tips u helpen om een beet van teken tijdens het scootmobiel rijden te voorkomen. 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?