Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Scootmobiel-cursus-rijtraining

Een scootmobielcursus draagt bij aan veiliger rijden in het verkeer.

Wilt u veilig, zelfverzekerd en met plezier scootmobiel rijden? Een speciale rijtraining volgen, is dan een aanrader. De voordelen die een scootmobielcursus u biedt!

5 voordelen van een rijcursus voor scootmobielbestuurders

Of u nu voor het eerst op een scootmobiel rijdt óf veel rijervaring heeft. Met zo’n gemotoriseerd vervoermiddel deelnemen aan het verkeer is net even anders dan met een auto, op de fiets of te voet. Daarom aandacht voor de pluspunten van een rijvaardigheidstraining.

1. Goed bedienen scootmobiel

Tijdens een scootmobielcursus leert u onder andere hoe u het voertuig bedient. Van remmen en gas geven tot richting aangeven en snelheid maken. Want, het goed bedienen van de scootmobiel kan best even wennen zijn. Bijvoorbeeld om snelheid te maken moet u op veel scootmobielen in een handgreep knijpen. Wilt u stoppen? Dan laat u de handgreep los. Weet u hoe het bedieningspaneel van uw scootmobiel werkt? Dan rijdt u veiliger en met meer zelfvertrouwen op de weg.

2. Veilig de scootmobiel besturen

Het lijkt zo vanzelfsprekend. Met de juiste snelheid voor- en achteruit rijden op een scootmobiel, een helling op- en afrijden, rustig een bocht naar rechts en links nemen of plotseling remmen als er bijvoorbeeld een bal de weg opstuitert. Hoe u dat veilig en zonder problemen doet, oefent u tijdens een scootmobieltraining. Want, deelname aan een dergelijke cursus verbetert zowel uw rijvaardigheid als verkeersinzicht en dat komt uw veiligheid op de weg ten goede.

3. Manoeuvreren met de scootmobiel

Drempels nemen, de stoep op- en afrijden, rijden over een hobbelige ondergrond plus voor- en achteruit inparkeren. Enkele voorbeelden van alledaagse situaties waar u als scootmobielrijder mee te maken krijgt. Tijdens een scootmobielcursus oefent u diverse veelvoorkomende praktijksituaties. Het aantrekkelijke hiervan is dat u weet hoe u met uw scootmobiel moet sturen. Dat verhoogt uw zelfvertrouwen en zorgt dat u een stuk veiliger rijdt als u de weg opgaat.

4. Juiste kennis verkeersregels

Uiteraard behandelt een scootmobielcursus ook de verkeersregels die voor u als scootmobielrijder van belang zijn. Immers, die zijn net even anders dan wanneer u lopend, op de fiets of met de auto aan het verkeer deelneemt. Is uw kennis eenmaal opgefrist? Dan is uw verkeersinzicht een stuk beter en neemt u veilig deel aan het verkeer.

5. Onder begeleiding praktijkervaring opdoen

Prettig aan een scootmobielcursus is ook dat u onder begeleiding praktijkervaring opdoet. Zo kan er met echte verkeerssituaties worden geoefend. Bijvoorbeeld door een ritje in uw woonomgeving te maken, het winkelcentrum verkennen per scootmobiel en een tocht maken buiten de bebouwde kom. Op die manier brengt u de opgedane kennis in praktijk. Dat is niet alleen goed voor uw zelfvertrouwen, maar draagt eveneens bij aan een veilige mobiliteit en vermindert de kans op ongelukken.

Waar een scootmobielcursus volgen

Wilt u een rijvaardigheidstraining met uw scootmobiel volgen? Overal in het land worden dergelijke cursussen georganiseerd. Vaak in samenwerking met gehandicaptenplatforms of de plaatselijke afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Fijn aan een cursus is dat u uw scootmobiel goed leert bedienen, uw rijvaardigheid verbetert en een goed inzicht krijgt in uw verkeersdeelname als scootmobielrijder. Bovendien komt u tijdens zo’n rijvaardigheidscursus in contact met anderen en dat ervaren velen als positief en motiverend.

Heeft u een scootmobielcursus gevolgd? Wat zijn uw ervaringen? Uw reacties lezen zij graag.