Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
tips scootmobieltocht maken in de herfst tips veilig scootmobiel rijden in het najaar

U kunt prima een scootmobieltocht maken in de herfst. Of naar de markt gaan en vrienden bezoeken met uw scootmobiel. U hoeft zeker niet binnen te blijven. Alleen is het goed een aantal maatregelen te treffen. Onze tips voor een veilige scootmobielrit in het najaar.

Tips scootmobieltocht maken in de herfst

Het gebruik van een scootmobiel hoeft zich niet uitsluitend te beperken tot het voorjaar en de zomer. Ook in het najaar – als de dagen korter worden – kunt u eropuit met uw scootmobiel. Om bijvoorbeeld een mooie tocht te maken in de natuur en te genieten van de herfstpracht, maar ook: om boodschappen te doen, familie en/of vrienden bezoeken, naar de ‘buurtsoos’, uw hobbyclub enzovoort. Gaat u in de herfst op pad? Wees dan voorbereid, want het is kouder en natter. De wegen zijn gladder vanwege vallende bladeren en er staat meer wind. Daarom geven wij u bijgaand een aantal handige tips hoe u ook in het najaar veilig en route gaat met uw scootmobiel.

Goede kleding

Zorg dat u goed en warm gekleed van huis gaat in de herfst. Want, kou en regen kunnen uw concentratie en reactievermogen verminderen. De beste manier om u tegen de kou te beschermen, is verschillende laagjes kleding te dragen. Gebruik verder een schootskleed (waterdicht) en draag eventueel een muts en sjaal. Vergeet tot slot niet uw regenkleding mee te nemen en zorg dat u die binnen handbereik heeft.

Samen op pad

Wilt u graag een scootmobieltocht maken in de herfst? Informeer bij lokale scootmobielclubs, buurthuizen, verenigingen, gemeenten en dergelijke of er ritten worden georganiseerd. Of vraag bekenden of zij met u mee willen. Samen eropuit trekken is niet alleen gezelliger, maar ook veiliger. Mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg? Dan kunt u elkaar helpen.

Zien en gezien worden

Het spreekt voor zich dat een goed zicht op de weg van belang is als u in de najaar met uw scootmobiel op pad gaat.  Controleer daarom voor vertrek of de verlichting van uw scootmobiel goed werkt. Check niet alleen uw lampen, maar draag ook een veiligheidshesje. Dat zorgt ervoor dat anderen u goed zien in het verkeer en draagt zo dus bij aan uw veiligheid. Of doe een fluorescerend vest over uw stoel.

Controleer de banden

Gaat u in de herfst met uw scootmobiel eropuit? Controleer dan de banden van uw voertuig. Zij zorgen voor voldoende grip op de weg en voorkomen dat uw scootmobiel onverhoopt ‘wegglijdt’. Dus, check geregeld of er nog voldoende profiel op de banden zit en of de bandenspanning niet te laag is.

Check het weer

Wilt u een tochtje maken? Maak er dan een gewoonte van om een half uur of uurtje voor vertrek de weersverwachtingen te checken. Er zijn diverse handige weer-apps die u daarbij helpen. Behalve de buienkans geven de apps ook inzicht in temperatuur, winkracht en richting. Komt er een bui aan? Misschien is het dan beter uw tochtje even uit te stellen.

Pas uw snelheid aan

In de herfst kan het wegdek nat en glad zijn. Door regenval, vorst en gevallen bladeren, kastanjes, beukennootjes, takjes enzovoort. Houd daar rekening mee wanneer u op pad gaat met uw scootmobiel. Matig uw snelheid. Dan heeft u beter zicht op de weg en bovendien meer tijd om te reageren als zich een onverhoedse situatie voordoet. Bij een lagere snelheid is uw remweg immers een stuk korter. Een ander bijkomende voordeel is dat u met een lagere snelheid meer tijd heeft om te genieten van de herfstpracht.

Let op in de bochten

Rijdt u bij herfstachtig weer scootmobiel? Nader bochten dan met een gepaste snelheid. Want door vallende bladeren, nat wegdek, vorst in de grond en dergelijke kunnen bochten net wat gladder zijn of obstakels aan het zicht onttrekken. Daarom? Matig uw snelheid, let op en ga rustig door een bocht.

Zorg voor een volle accu

Plant u een langere tocht met uw scootmobiel in de herfst? Laad de avond voor vertrek de accu van uw scootmobiel volledig op. Het liefst binnenshuis, omdat de accucapaciteit afneemt bij lagere temperaturen. Met een volle accu voorkomt u dat u onverhoopt strandt tijdens een scootmobieltocht. En trekt u er in uw eentje op uit? Breng dan familie en vrienden op de hoogte van uw plannen.

Neem uw mobiele telefoon mee

Misschien overbodig om te vermelden, maar laad eveneens uw telefoon op voor vertrek. Zorg dat de telefoonnummers van de pechhulp, familie en vrienden erin staan. Mocht u onderweg stranden? Dan kunt bellen om hulp. 

Meer tips?

Maakt u in de herfst gebruik van uw scootmobiel? Om een ommetje te maken of een langere toertocht?  En heeft u nog tips? Bijzondere ervaringen om te delen? Uw reactie lezen wij graag op onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?