Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Hoe u zit-, nek- en schouderpijn voorkomt tijdens een scootmobieltocht.

Maakt u een lange tocht met uw scootmobiel? Langdurig in dezelfde houding zitten kan dan pijnklachten veroorzaken. Daarom deze keer een aantal handige tips hoe u  een scootmobieltocht zonder ‘zit-‘, nek- en schouderpijn maakt.

Gevolgen langdurig zitten tijdens scootmobieltocht

Op een mooie dag een lange rit met uw scootmobiel maken, is heerlijk. Gewoon even genieten van buiten in de natuur zijn, de omgeving bekijken en lekker ontspannen. Toch kan langdurig in eenzelfde houding zitten zorgen voor een verminderde bloeddoorstroming. Daardoor kunt u onder andere last van ‘zitpijn’ krijgen. Maar ook stijve spieren in bijvoorbeeld uw nek en schouders kunnen het gevolg zijn.  Bovendien kunt u onder andere last van uw (onder)rug krijgen. Hieronder vindt u daarom een aantal praktische tips waarmee u tijdens een scootmobieltocht ‘zit-‘, nek- en schouderpijn tegengaat.

Tips scootmobieltocht zonder ‘zit-’, nek- en schouderpijn

  1. Leeg uw broekzakken

Doe geen sleutels, portemonnee of andere voorwerpen in uw kontzak. De lichtste irritatie kan uw grootste nachtmerrie worden tijdens een lange scootmobielrit. Ofwel: zorgen voor ‘zitpijn’.

  1. Kleding die ademt

Draag eveneens een broek die comfortabel zit en is gemaakt van materiaal dat ademt als katoen of linnen. Synthetisch materiaal werkt zweten en zodoende irritatie (aan onder andere uw zitvlak) in de hand.

  1. Stoel, stuur, armleuningen en spiegel(s)

Stel uw stoel, stuur, armleuningen en spiegels goed af als u gaat zitten in uw scootmobiel. Immers, dat helpt allerlei pijnklachten voorkomen tijdens een toertocht. Van pijn in uw armen, benen en rug alsook in uw nek, schouders en zitvlak. Een juiste en comfortabele zithouding zorgt er gewoonweg voor dat u met meer plezier en veiliger scootmobiel rijdt.

  1. Ondersteuning rug

Verder is het fijn als u ervoor zorgt dat uw lage rug voldoende ondersteuning heeft. Zet uw billen achterin de stoel en zorg dat uw bekken recht staat en onderrug goed wordt ondersteund. Dat voorkomt zowel pijnklachten in uw armen, benen als rug. Sommige scootmobielen hebben een zogenaamde verstelbare lumbaalsteun die lage rugpijn tegengaat.

  1. Zit niet onderuit gezakt

Voorkom vervolgens dat u onderuitgezakt in uw scootmobiel zit of dat u als het ware ligt. Dat voelt misschien relaxed, maar het tegendeel is waar. U moet dan telkens reiken naar het stuur en dat zorgt voor de nodige spanning op uw nek- en schouderspieren. Probeer zoveel mogelijk de natuurlijke kromming van uw wervelkolom te volgen bij het instellen van uw stoel. En zorg daarbij dat uw rug goed wordt ondersteund.

  1. Afstand tot stuur

Zorg dat de afstand tot het stuur niet te groot is, zodat u niet hoeft te reiken tijdens het sturen. Houd uw armen licht gebogen en schouders ontspannen.  Stel uw spiegel vervolgens zo in dat u alles goed kunt zien als u op de juiste manier zit. Dit helpt allemaal om de spanning in de schouders en nek tegen te gaan. Probeer ook uw benen ietsje van u af te zetten. Dus voorkom dat de hoek zeker niet kleiner is dan 90 graden. Dat draagt bij aan ontspanning in uw rug.

  1. In beweging blijven

Langdurig stilzitten in eenzelfde houding is in geen enkele situatie goed. Want, dat stagneert de doorbloeding en vergroot de kans op verkrampte en pijnlijke spieren. Wat kan helpen is afwisselend even op de ene of de andere bil te gaan zitten. Trek uw schouders op en laat ze weer zakken. Draai kleine rondjes met uw schouders. Buig uw hoofd een paar keer licht naar links en rechts. Steek uw kin vooruit en trek deze weer in. Dit helpt om de bloedcirculatie op gang te houden en pijnklachten tegen te gaan.

  1. Pauzeer bijtijds

Ook regelmatig even een pauze inlassen is een prima manier om stramme spieren en stijve gewrichten even op adem te laten komen tijdens een tocht met uw scootmobiel. Stopt u? Loop dan een klein stukje en ga naar het toilet. Zwaai uw armen een paar keer in het rond en probeer uw armen een voor een uit te strekken. Alsof u een appel van een boom plukt. Gewoon even wat beweging nemen helpt om tijdens een scootmobieltocht pijn in uw nek en schouders tegen te gaan, maar ook ‘zitpijn’. Eet en drink ook voldoende. Dat helpt om u fit te blijven voelen en draagt eveneens bij aan veilig en verantwoord scootmobiel rijden.

En maakt u een scootmobieltocht? Om te genieten van een onbezorgde rit een lijst met 20 dingen die u als scootmobielbestuurder niet mag vergeten.

Heeft u ervaring met ‘zit-‘, nek- en schouderpijn tijdens het maken van een (lange) scootmobieltocht? Hoe gaat u daarmee om? Deel uw tips en ervaringen via onze Facebookpagina. 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?