Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

verkeersdienst-spaanse-dtg-verbod-scootmbiel-rijden-op-stoep-in-spanje-

Torrevieja, Spaanse badplaats waar scootmobielen straks misschien niet meer op de stoep mogen rijden.

Rijdt u scootmobiel en gaat u naar Spanje op vakantie? Of overwintert u er elk jaar? De Spaanse verkeersdienst wil het rijden met een scootmobiel op de stoep wettelijk verbieden.

Waarom verbod scootmobiel rijden op de stoep?

In diverse Spaanse toeristenplaatsen rijden veel elektrische scootmobielen met één of twee zitplaatsen. Echter, niet alleen degenen die minder mobiel zijn rijden erop. Ook steeds meer jongeren huren een scootmobiel als vervoermiddel tijdens hun vakantie in Spanje. Tja, en dat leidt in sommige plaatsen tot de nodige overlast. Van jongeren die samen door drukke winkelstraten ‘crossen’ tot kriskras op de stoep geparkeerde scootmobielen bij populaire cafés, op de boulevard en dergelijke. Daardoor kunnen voetgangers niet meer ongestoord over de stoep slenteren en ook minder mobiele scootmobielrijders niet zonder hindernissen zich voortbewegen.

Nieuwe wet moet overlast beperken

Om die overlast te beperken, wil de Spaanse verkeerdienst DTG nu een wettelijk rijverbod instellen voor gemotoriseerd voertuigen op de stoep. Volgens velen is het echter beter om de scootmobielverhuur aan banden te leggen. Bijvoorbeeld door bij verhuur te eisen dat er een speciaal document – invaliditeitskaart – wordt overhandigd. Hierin staat dat iemand een scootmobiel daadwerkelijk nodig heeft en kan dus worden voorkomen dat jongeren de voertuigen huren.

Gemeente heeft vrije keuze

Overigens, benadrukt de Spaanse verkeersdienst dat de gemeenten in Spanje zelf andere regels mogen opstellen die beter geschikt zijn voor hun gemeente. Zo wordt er onder meer gesproken over aangepaste regels voor onder andere toeristische plaatsen als Benidorm of Torrevieja. In deze gemeenten zijn veel scootmobielen op de stoep dan wel de straat te zien.

Nieuwe wetten scootmobiel rijden in de maak

De nieuwe wetten die de Spaanse verkeersdienst in de maak heeft zouden niet alleen voor scootmobielen gelden. Ook diverse andere kleine gemotoriseerde voertuigen, zoals segways, elektrische steps, hoverboards en dergelijke zouden onder het verbod vallen. Want, deze vervoermiddelen kunnen technisch gezien niet vergeleken worden met voetgangers. Vandaar dat de scootmobielen en andere kleine gemotoriseerde voertuigen niet op de stoep zouden mogen rijden, maar de straat moeten gebruiken.

Heeft u ervaring met scootmobiel rijden in Spanje? Of ander vakantieland? Uw reactie en tips lezen wij graag.

Fotocredits: By Enrique Íñiguez Rodríguez (Qoan) (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?