Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

brandveiligheid-ouderen-65-jaar-brand-wonen-zelfredzaam-mobiliteitsbeperking

Een klein blusapparaat (min. 2 kg.) draagt bij aan de brandveiligheid van zelfstandig wonende ouderen.

Brand in uw woning voorkomen? Dat vergt extra maatregelen. Zeker wanneer u zelfstandig woont, 65-plusser bent en minder mobiel wordt. Hoe u uw brandveiligheid verhoogt.

Onderzoek: meer senioren brandslachtoffer in toekomst

De kans bestaat dat meer ouderen – 65-plussers – de komende jaren slachtoffer van brand worden, aldus een rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). De redenen? Vergrijzing en doordat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. De verwachting is dat het aantal dodelijke slachtoffers door een woningbrand in 2030 met 62% stijgt in verhouding tot het gemiddelde van de periode 2008-2013.

Van 2008-2013 waren er gemiddeld 32,5 slachtoffers van een woningbrand. Gemiddeld 14 van deze slachtoffers waren 65 jaar of ouder. In 2030 zullen ongeveer 23 slachtoffers van 65 jaar en ouder overlijden door een woningbrand. Het totale aantal slachtoffers onder de 65-plussers zal dus met 9 slachtoffers toenemen.

Oorzaken brand in woning senioren

Als u ouder wordt, neemt het risico op brand toe. Onder andere omdat uw reactievermogen en/of coördinatie langzaam vermindert. U stoot gemakkelijker wat om. U valt in slaapt tijdens het roken van een sigaret en bent daarna niet in staat om een beginnende brand in meubilair of kleding te doven. Of denk aan kleding die vlam vat als u gaat koken doordat u net wat trager reageert als u het gas aansteekt. Verder kan een lichamelijke beperking en/of verminderde mobiliteit een extra hindernis zijn om bijtijds het huis te verlaten.

Uit het IFV-onderzoek blijkt dat er 4 belangrijke risicofactoren zijn waardoor brand kan ontstaan in een seniorenwoning, namelijk: roken, koken, elektrische apparatuur en elektrische kacheltjes.

Hoe brand voorkomen? Tips voor een veilig huis!

1. Schaf rookmelders aan voor uw woning. Hang die vervolgens in alle kamers van uw woning en verbind die die onderling met elkaar. Of nog beter: laat de rookmelders installeren. Ontstaat er brand? Dan gaan alle rookmelders tegelijkertijd af.

Test de rookmelder regelmatig, bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand als de sirene gaat. Tip: Druk de testknop in met een paraplu of bezemsteel.

TIP!!! Kunt u niet zelf een rookmelder installeren? Het zogenaamde Rookmelderteam plaats gratis rookmelders bij u thuis. Dat team bestaat uit meer dan 3000 vrijwilligers die door de brandweer zijn getraind in het plaatsen ervan. Info over Rookmelderteam.

2. Zorg dat u een vluchtplan heeft. Dus hoe u uw huis veilig en snel verlaat mocht er brand uitbreken. Heb ook een alternatieve route als de eerste door de brand  is geblokkeerd. Bent u minder mobiel? Maak dan bijvoorbeeld een afspraak met de buren dat u hun belt in een noodsituatie.

3. Leg en plaats spullen op een vaste plek. Denk aan: sleutels, mobiele telefoon, portemonnee, identiteitspapieren enzovoort. Het mooist is als die spullen op de vluchtroute liggen en u ze bij wijze van spreken blindelings kunt pakken. Gaat u slapen? Leg uw mobiele telefoon naast uw bed. Is er brand en kunt u niet vluchten? Bel dan meteen 112.

4. Brand in de keuken door vlam in de pan? Voorkom ‘droogkoken’ of dat de boter of olie in de pan te heet wordt. Een kookwekker als hulpje gebruiken kan ‘droogkoken’ voorkomen. Houd ook pannenlappen en theedoeken op een veilige afstand van het gasfornuis.

5. Schuif bij vlam in de pan een deksel over de pan en draai het gas uit. Nooit water gebruiken of met de pan gaan lopen. Is het vuur al overgeslagen op de afzuigkap of keukenkastje? Bel 112.

6. Droog uw wasgoed nooit in de nabijheid van een kachel. De kans bestaat dat de was te droog wordt en vlam vat.

7. Plaats geen vaas met bloemen op of boven uw tv. Valt de vaas om? Dan kan er kortsluiting ontstaan.

8. Heeft u een wasdroger? Maak het filter van de wasdroger na elk elke droogbeurt stofvrij.

9. Leg geen elektriciteitssnoeren onder het tapijt. Gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren.

10. Laat uw schoorsteen regelmatig schoonmaken en controleren.

11. Heeft u een open haard of houtkachel? Plaats dan een koolmonoxidemelder.

12. Gloeilampen en halogeenspotjes worden erg heet. Zorg daarom voor voldoende afstand tussen lampen en brandbaar materiaal.

13. Vervuilde apparaten als een broodrooster, frituurpan, stofzuiger en ‘vette’ afzuigkap vergroten de kans op brand. Reinig uw apparatuur daarom geregeld.

14. Laat apparaten nooit in de standby modus staan. Ze gebruiken onnodig stroom, maar vormen eveneens een onnodig brandrisico. Het credo is: Gaat u de deur uit? Dan alle apparaten ook uit!

15. Kaarsen zijn gezellig, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Zet kaarsen echter nooit op de verwarming of in de buurt van gordijnen!

16. Zorg dat u een klein blusmiddel heeft. Met een klein blusmiddel kunt u vaak een beginnende brand nog blussen. Voorbeelden van kleine blusmiddelen. Van een blusdeken tot blusapparaten (minimaal 2 kg).

Info over brand voorkomen

Wilt u meer lezen over hoe u uw brandveiligheid thuis verhoogd? Wat u zelf kunt doen? Bijgaand enkele handige links voor meer informatie over brandveiligheid, namelijk:

– Brandweer: Brandveilig wonen voor ouderen

– Wat te doen bij brand

– Brandwondenstichting en brand voorkomen

– Verklein de kans op brand

Welke stappen heeft u als 65-plusser genomen om uw brandveiligheid te verhogen in huis?   

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?