Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

65-plussers-alcohol-drinken-overmatig-risico-rijvaardigheid-scootmobiel-verkeer-totaalverbod

Ouderen zijn vaker overmatige drinkers. Met name hoogopgeleiden.

Ouderen drinken meer en vaker, aldus onderzoek. Dat schaadt niet alleen de gezondheid, maar beïnvloedt ook het rijgedrag. Overigens? Ouderen zijn voor een totaalverbod van alcohol in het verkeer.

Onderzoeken: alcoholgebruik ouderen

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, het RIVM en het Trimbos-Instituut, blijkt dat veel ouderen te veel drinken. Volgens het onderzoek drinkt 15%  van de 65-plussers, omgerekend 65.000 tot 70.000 ouderen, overmatig. Dat is bijna twee keer zo veel als bij jongere hoogopgeleiden, blijkt uit het onderzoek waarvoor mensen van 12 jaar en ouder werden gevraagd naar hun alcoholgebruik. Opvallend is dat laagopgeleide ouderen juist minder drinken dan jongeren. Overmatig drinken betekent volgens het CBS als een man meer dan 3 glazen per dag drinkt. Bij vrouwen ligt dit op 2 glazen per dag.

Ouderen voor totaalverbod alcohol in het verkeer

Volgens eerder onderzoek van Unie KBO zijn er 155.000 senioren met een alcoholprobleem. Zo’n 80% van de 65-plussers drinkt geregeld, van wie de helft twee of meer glazen per dag.

In dit onderzoek van Unie KBO verklaarde 80% van de 950 ondervraagde leden dat iemand met zelfs maar een beetje alcohol op niet de weg op mag, ook al komt diegene goed door een blaastest. Volgens de ouderen zou het alcoholverbod zowel voor automobilisten, maar ook voor de brommer, de fiets en bestuurders van scootmobielen moeten gelden.

Alcoholgebruik en verkeer

Het is niet bekend hoeveel ouderen bij een verkeersongeluk zijn betrokken na alcoholgebruik. Vorig jaar kwamen 32 senioren in het verkeer om het leven. Er zijn echter geen cijfers bekend over gevallen waarbij alcohol in het spel was.

Risico’s overmatig alcoholgebruik ouderen

Volgens het Trimbos Instituut kan een ouder lichaam minder goed tegen alcohol. Niet alleen verslechtert de vochtbalans, ook de lever en de nieren gaan minder goed functioneren. Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken en stijgt het alcoholpercentage in het bloed. Het effect van een enkel glaasje alcohol is daarmee veel groter dan voorheen.

Te veel drinken kan leiden tot valpartijen. En daardoor is de kans op botbreuken eveneens groter. Of ouderen nu deelnemen aan het verkeer per scootmobiel, te voet, fiets of brommer. Onder invloed van alcohol neemt het risico op vallen toe.

Verder neemt door (overmatig) alcoholgebruik ook het risico op kanker, hartziekten of een beroerte toe.

Vervolgens slikt 30 tot 45% van de 65-plussers meer dan vijf medicamenten per dag. Alcohol kan de werking van medicijnen beïnvloeden. Zo versterkt het bijvoorbeeld de versuffende werking van slaap- en kalmeringsmiddelen en heeft een remmende werking op antidepressiva en antibiotica. Mensen die medicatie gebruiken, krijgen dus eerder te maken met negatieve effecten van het gebruik van alcohol. En zoals wij eerder schreven op dit blog kan medicijngebruik de rijvaardigheid van bestuurders van scootmobielen negatief beïnvloeden.

Alcoholgebruik ouderen moeilijk te onderscheiden

Trouwens? Er is al eerder onderzoek gedaan naar de oorzaken van alcoholgebruik bij ouderen. Het schijnt dat ouderen na hun pensionering meer tijd en geld hebben waardoor er ook meer situaties zijn waarin wordt gedronken. Verder kunnen ouderen gaan drinken vanwege stress of uit eenzaamheid. Overigens blijkt wel dat een scootmobiel eenzaamheid kan verminderen.

Verder blijkt dat de kenmerken van alcoholgebruik bij ouderen zich moeilijk laten onderscheiden van de algemene ouderdomskwalen. Zo kunnen verschijnselen als trillen, vertraagd denken en handelen plus moeilijk woorden kunnen vinden ook wijzen op een alcoholprobleem. Sommige artsen lijken dit niet snel genoeg te herkennen.

Het advies van de Gezondheidsraad is om niet meer dan één borrel per dag te drinken.

Drinkt u regelmatig een glaasje alcohol? Bij de lunch of avondeten? Of houdt u rekening met de risico’s die een alcoholische versnapering met zich meebrengt?

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?