Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Scootmobiel rijden door de regen tips

Scootmobiel rijden door de regen vergt vaak wat extra aandacht. Bijvoorbeeld tijdens de herfst als regenbuien en bladeren het wegdek gladder maken. Daarom tips hoe u veilig een scootmobiel bestuurt bij regenachtig (herfst)weer.

Scootmobiel rijden door de regen

Scootmobiel rijden in regenachtig weer is net even anders dan in de droge zomermaanden. Want, regen maakt het wegdek glibberig en vermindert uw zicht. Toch zijn dat geen redenen om uw scootmobiel te laten staan. Wel is het goed uw rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. Rijd onder andere niet krampachtig, matig uw snelheid én blijf alert. Zo voorkomt u een onverwachte slip- en/of valpartij. Kortom, scootmobiel rijden door de regen kan mits u rekening houdt met een aantal zaken. Wij geven u daarom een aantal praktische tips waar u op moet letten als u scootmobiel rijdt door de regen.

Tips scootmobiel rijden door regenachtig weer

Tip 1: Check het bandenprofiel

Banden met een goed profiel zorgen voor een beter grip op de weg. Controleer daarom regelmatig uw bandenprofiel dat draagt bij aan veilig scootmobiel rijden door de regen. Zorg er eveneens voor dat de banden van uw elektrische voertuig niet te hard zijn, want dan heeft u minder grip op de weg.

Tip 2: Let op gladde wegdelen

Wees u bewust van het wegdek waarop u rijdt met u scootmobiel. Want, door stevig regenval kunnen bepaalde wegdelen glad en glibberig worden. Zo zijn kinderkopjes en klinkers doorgaans een stuk gladder dan asfalt. Maar, ook putdeksels, wegmarkeringen en reparatieplekken kunnen verraderlijk glibberig zijn door de regen. Pas daarom sowieso uw snelheid aan. Vermijd vervolgens onverwachte stuurmanoeuvres en/of plotseling remmen, want dat kan ervoor zorgen dat u slipt, wegglijdt en omvalt met uw scootmobiel.

Tip 3: Rijd rustig

Wanneer het (flink) regent, is het algemene advies niet te hard te rijden. Immers, rijdt u rustig en voorzichtig  scootmobiel op een glibberig en nat wegdek? Dan kunt u beter inspelen op veranderende situaties op de weg. Voorkom eveneens dat u gespannen en verkrampt stuurt. Want, mocht u onverhoopt voelen dat uw scootmobiel wat wegglijdt? De kans dat u dan in een reflex remt, neemt toe en zo ook het risico op een uitglijder.

Tip 4: Houd genoeg afstand

Rijdt u met uw scootmobiel op een reguliere weg of fietspad. Neem dan genoeg afstand van andere weggebruikers. Zo voorkomt u dat u verrast wordt als degene voor u plots remt. Daarbij zorgt genoeg afstand houden ervoor dat uw beter zicht houdt op de weg. U ondervindt dan namelijk minder hinder van opspattend water van de weggebruikers voor u.

Tip 5: Rem niet abrupt

Als u op een natte en glibberige weg scootmobiel rijdt en plots remt, dan kunt u gaan slippen. Wees u daarvan bewust en onderdruk foute reflexen. Rem rustig en met beleid als u scootmobiel rijdt door de regen. En uiteraard is het zaak bijtijds te remmen, want uw remweg wordt langer door het natte wegdek.

Tip 6: Blijf weg van de zijkant van de weg

Overtollig regenwater loopt naar de zijkant van de weg en vormt daar plassen. Niet alleen maakt dat het besturen van de scootmobiel zwaarder. Ook kunt u niet goed zien waar gladde putdeksels en andere kleine obstakels zitten. Rijd daarom wat meer in het midden van uw eigen wegdeel.

Tip 7: Twee handen aan het stuur

Een nat wegdek kan soms behoorlijk glibberig zijn. Om een goede controle over uw scootmobiel te houden, is het verstandiger met twee handen aan het stuur te rijden. Dan kunt u beter op onverwachte situaties reageren, rijdt u veiliger en kunt u een verkeersongeval voorkomen met uw scootmobiel.

Tip 8: Wees zichtbaar

Regent het? Dat kan uw zicht en dat van andere weggebruikers belemmeren. Zorg er daarom voor dat u goed zichtbaar bent als scootmobielbestuurder voor andere weggebruikers. Onder meer door ervoor te zorgen dat uw voor- en achterlicht goed werken. Vervolgens vergroot u uw zichtbaarheid nog meer door zelf reflecterende (regen)kleding te dragen en een reflecterend hesjes over de stoel van uw scootmobiel te doen.

Tip 9: Draag warme en regenbestendige kleding

Scootmobiel rijden met een nat pak vermindert uw concentratie en gaat ten koste van uw reactievermogen. Draag daarom regenbestendige kleding. Er is diverse soorten (regen)kleding voor scootmobielrijders verkrijgbaar die een goede bescherming bieden tegen regen, wind en kou. U voorkomt met de juiste kleding dat u koud en doorweekt raakt als u scootmobiel rijdt door de regen.

En wat doet u? Rijdt u scootmobiel door de regen? Deel uw ervaringen op onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?