Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Scootmobiel rijden en veiligheidsgordels? Het algemene advies is: Ja graag, zoals het symbool aangeeft.

Een scootmobiel is meestal uitgerust met een veiligheidsgordel. Weet u wat het belang ervan is? En… is het dragen van een gordel verplicht op een scootmobiel?

Waarom een veiligheidsgordel op een scootmobiel dragen?

De veiligheidsriem op een scootmobiel heeft net als de gordel in een auto verschillende functies. Hieronder welke dat zijn, namelijk:

Voor uw veiligheid

Een van de redenen waarom een scootmobiel is uitgerust met een veiligheidsgordel is om uw veiligheid te waarborgen. Stel: u remt onverwachts hard? Of u botst ergens tegenaan? Dan bestaat het risico dat u van de stoel glijdt of valt. Om dat voor te zijn, wordt het dragen van een veiligheidsriem aangeraden. Maar ook om het rijden over wat minder vlakke ondergronden, kuilen in de weg en dergelijke op te vangen. Of als u van een helling rijdt. Dan zorgt de veiligheidsriem ervoor dat u goed in uw scootmobielstoel blijft zitten.

Voor een goede zithouding

Zit u op de scootmobiel en gebruikt u een gordel? Dan draagt die bij aan een correcte en ergonomisch verantwoorde zithouding. Goed met de billen naar achteren waardoor u uw rug niet extra belast. Dat is prettig, want het voorkomt een vermoeide en pijnlijke rug wat uw rijvaardigheid eventueel kan beïnvloeden. Daarbij zorgt een goede zithouding ervoor dat u een goed zicht op de weg houdt plus uw display. Omdat u niet onderuit zakt. Bovendien kunt u dankzij een juiste zithouding uw scootmobiel goed bedienen en adequaat reageren in allerlei verkeerssituaties.

Voor een beter comfort en rijgemak

Verder biedt een gordel tijdens het rijden ook het nodige comfort. Het zorgt dat u lekker in uw stoel blijft zitten. De veiligheidsriem voorkomt onder andere dat u onderuit glijdt of scheef gaat zitten tijdens het rijden. Dat is niet fijn, want het kan ten koste van uw rijvaardigheid gaan. Bijvoorbeeld als u omlaag zakt heeft u minder zicht op de weg en/of in uw achteruitkijkspiegels. Ook bestaat de kans dat u de scootmobiel niet adequaat meer kunt bedienen. Vandaar dat het dragen van een veiligheidsgordel is aan te bevelen.

Gordel voor scootmobiel verplicht?

Nee, het dragen van een veiligheidsgordel is in Nederland niet verplicht als u scootmobiel rijdt. Echter, over het algemeen wordt het wel geadviseerd. Het verhoogt uw veiligheid en een veilige verkeersdeelname.

Niet voor niets zijn de meeste scootmobielen tegenwoordig uitgerust met een veiligheidsriem. Meestal ligt die los op de stoel. Andere uitvoeringen, zoals de Quingo Vitess2 en Toura2 hebben beiden een veiligheidsriem die zich automatisch oprolt.

Draagt u een veiligheidsgordel als u met uw scootmobiel op pad gaat? Uw reactie lezen wij graag. Dat kan via Facebook, maar ook Twitter.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?