Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

kennis-verkeersregels-automobilisten-gering-verkeerskennistest

Verkeerskennis Nederlandse automobilist onder de maat, aldus landelijke Verkeerskennistest verzekeraar Generali.

Er wordt vaak gezegd dat de verkeerskennis van bestuurders van scootmobielen niet up-to-date is. Maar, wat blijkt? Ook de kennis van veel Nederlandse automobilisten schiet tekort, aldus de landelijke Verkeerkennistest.

Landelijke online Verkeerskennistest

Meer dan een derde van de Nederlandse automobilisten zakte voor de online test en gemiddeld was de score een magere 6,1.

De landelijke Verkeerskennistest is een initiatief van verzekeraar Generali en bestaat uit 20 vragen. Deze gaan over voorrang verlenen, verkeersborden, nieuwe verkeersregels en kennis van het voertuig.

Veelgemaakte fouten Verkeerskennistest

Enkele voorbeelden van vragen die vaak fout beantwoord zijn: Hoe hard is stapvoets? Wat is de maximumsnelheid op de snelweg? Voor wie geldt het puntenrijbewijs? Deze vraag over het puntenrijbewijs, dat op 1 april 2011 is ingegaan, werd het vaakst fout beantwoord. Namelijk 1296 reageerders hadden deze vraag fout en slecht 134 hadden hem goed. Weet u wat het antwoord is? (Het antwoord leest u aan het eind van dit artikel)

Belangrijkste uitkomsten Verkeerskennistest

  • Mannen scoorden over het algemeen beter dan vrouwen. Gemiddeld haalden mannen een 6,3 en vrouwen een 5,9.
  • De provincie Flevoland scoort het hoogst in de Verkeerskennistest. Groningen en Noord-Brabant volgen op de tweede en derde plek. Noord-Holland scoort het laagst, gevolgd door Zeeland en Friesland;
  • 65-plussers doen het slechter op voertuigkennis dan iedereen onder de 65 jaar;
  • Personen onder de 40 jaar scoren beter dan 40-plussers op verkeersborden en nieuwe verkeersregels;
  • 18- tot -25-jarigen doen het beter op voorrangsregels dan iedereen boven de 25 jaar;
  • Over het algemeen geldt: personen die veel kilometers rijden, doen het beter dan personen die weinig kilometers rijden. Zo scoort de groep die 0-15.000 kilometers per jaar rijdt lager op de test dan degenen die 25.000 of meer kilometers rijden.

Zelf uw verkeerskennis testen?

Wilt u uw verkeerskennis testen? Dat kan via Verkeerskennistest. Daarnaast kunt u uw kennis online toetsen bij Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar vindt u zowel een test voor automobilisten als bestuurders van scootmobielen. Lees voor meer informatie ons artikel: Online opfriscursus voor bestuurder scootmobiel.

Antwoord vraag puntenrijbewijs

En weet u trouwens voor wie het puntenrijbewijs geldt? Dit rijbewijs geldt voor alle bestuurders en niet alleen voor beginnende automobilisten. Dat denken overigens wel velen. Dit rijbewijs wordt ingenomen als u twee keer wordt gepakt met teveel alcohol achter het stuur. Wilt u weer rijden? Dan moet u opnieuw examen doen.

Hoe is het met uw verkeerskennis gesteld?

Fotocredits: Generali

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?