Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
tips tegen voorjaarsvermoeidheid voor wie scootmobiel rijdt

Gaat u graag op pad met uw scootmobiel? Maar, heeft u daar dit voorjaar geen zin in? Misschien kampt u met een zogenaamde lentedip ofwel voorjaarsmoeidheid.  Wij beschrijven de symptomen en geven een aantal tips tegen voorjaarsvermoeidheid voor wie scootmobiel rijdt.

Voorjaarsmoeidheid herkennen als scootmobilist

Eropuit met uw scootmobiel is heerlijk in het voorjaar. Want, de zon schijnt meer en de natuur ontwaakt. Maar, op de een of andere manier kan het u niet bekoren.

U heeft weinig energie om dingen te doen, voelt zich enorm moe, lusteloos en neerslachtig of zelfs depressief. Daarnaast kunt u ook last hebben van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en moeite met concentreren. Dat alles samen maakt zo’n voorjaarsdip helemaal niet fijn. Of u nu graag scootmobiel rijdt of andere activiteiten wilt doen.

Oorzaken voorjaarsmoeidheid

Voorjaarsmoeheid overkomt jong en oud; autobestuurders, fietsers en ook scootmobielrijders. Het is eigenlijk een lichamelijke en geestelijke reactie op de winter. Het ontstaat door een gebrek aan zonlicht in de winter, tekort aan vitamines én te weinig lichaamsbeweging in de buitenlucht. Want, het koude winterweer zorgt ervoor dat u mogelijk liever binnenblijft. U gaat alleen voor de hoognodige zaken met uw scootmobiel op pad.

Anderzijds is het korter licht en schijnt de zon minder intens in de wintermaanden. Door minder zonuren en dus zonlicht  kan er een tekort optreden van de vitamines D, A en ook C. En… dit zijn nu juist de vitamines die zorgen voor de nodige energie. Door een tekort ervan zit u geestelijk en lichamelijk tijdelijk niet lekker in uw vel.

Tips tegen voorjaarsvermoeidheid voor wie scootmobiel rijdt

Meestal zijn de klachten van voorjaarsmoeheid van voorbijgaande aard. Zodra uw lichaam en geest zich op het nieuwe jaargetijde hebben ingesteld, voelt u zich gaandeweg beter en krijgt u weer zin om scootmobiel te rijden. Uiteraard kunt u zelf ook wat doen om uw vermoeidheid te overwinnen. Bijgaand onze tips tegen voorjaarsvermoeidheid voor wie scootmobiel rijdt, namelijk:

1. Voldoende daglicht

Zorg dat u elke genoeg daglicht krijgt. Ga minstens 15 minuten per dag naar buiten. Maak een ommetje met uw scootmobiel in de nabije omgeving en probeer van de lentepracht te genieten. Niet alleen doet buiten zijn u goed, maar zo’n scootmobielrit maken verzet eveneens uw gedachten.

2. Zorg dat u lichamelijk actief bent

Ook lichamelijke beweging helpt tegen voorjaarsmoeheid. Probeer het liefst zo’n 30 minuten per dag wat lichaamsbeweging te krijgen. Dat hoeft niet achter elkaar. U kunt bijvoorbeeld ook 3 keer 10 minuten actief zijn. Bijvoorbeeld door wat kleine klusjes in uw huis te doen of wat te tuinieren.

3. Slaap voldoende

Zorgen dat u voldoende slaapt helpt eveneens tegen een voorjaarsdip. Dat komt niet alleen uw rijvaardigheid ten goede als u scootmobiel rijdt. Het helpt eveneens uw geest en lichaam tot rust te komen. Bovendien krijgt uw lichaam zo de kans herstelwerkzaamheden aan de lichaamscellen uit te voeren.

4. Overweeg een (online) meditatiecursus

Het klinkt wellicht wat zweverig, maar onder andere mediteren vermindert voorjaarsmoeheid. Er zijn tegenwoordig online allerlei cursussen te vinden, zelfs speciaal voor 65-plussers. Het fijne ervan is dat mediteren u helpt lichamelijk en geestelijk weer in balans te komen en meer ontspanning te ervaren.

5. Eet gezond en gevarieerd

Let ook op wat u eet. Eet bij voorkeur dagelijks altijd verse groenten en fruit, want het bevordert een goede gezondheid en draagt bij aan uw vitaliteit. Immers, u krijgt dan de benodigde vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Begin elke dag met een goed ontbijt . Want, alleen dan krijgt u energie om actief te zijn en zich fit te voelen.

6. Wees matig met alcohol

Alcohol drinken kan uw gevoelens van neerslachtigheid verergeren. En… misschien lijkt een slaapmutjes voor het slapengaan een goed idee, maar door alcohol te drinken slaapt u minder diep en onrustiger waardoor u vermoeid wakker kunt worden.

7. Haal het voorjaar in huis

Koop geregeld een bos bloemen en lucht het huis elke dag even. Mogelijk dat hierdoor uw stemming opfleurt en u weer zin krijgt om dingen te doen, zoals een mooie tocht met uw scootmobiel maken in de natuur.

8. Verzet uw gedachten

Tijd in de buitenlucht doorbrengen, in beweging blijven, gezond eten en voldoende slapen zijn allemaal zaken die helpen tegen voorjaarsvermoeiedheid. Maar ook uw gedachten verzetten helpt. Bijvoorbeeld een puzzel maken, iets lekkers bakken, uw favoriete film of tv-programma kijken, een mooi boek lezen, naar muziek luisteren enzovoort. Ook dat zijn zaken die kunnen bijdragen aan het verminderen van uw voorjaarsmoeheid.

9. Praat erover of bel uw huisarts

Misschien denkt u: als die tips zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Immers, heeft u last van lentemoeheid? Dan heeft u geen zin om actief te zijn en eropuit te trekken. En toch moet u het eigenlijk gewoon gaan doen. Normaalgesproken verdwijnt gaandeweg de vermoeidheid en krijgt u weer zin om een tocht met uw scootmobiel te maken. Gaat uw voorjaarsdip niet over? Praat er dan sowieso over met uw familie, kinderen en/of vrienden. Bel, mail of app ze. Blijft u last houden van lentevermoeidheid? Neem dan contact op met uw huisarts.

Heeft u ervaring met voorjaarsmoeheid? Bent u thuisgebleven of toch op pad gegaan met uw scootmobiel? Deel u ervaringen en tips met anderen via Facebook.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?