Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

zelfstandig-wonen-winkelen-scootmobiel-ouderen

Een scootmobiel verhoogt uw mobiliteit en zelfstandigheid. Van boodschappen doen tot uw sociale contacten onderhouden.

Dankzij een scootmobiel blijft u mobiel. Maar, het draagt ook bij aan uw zelfstandigheid. Onderzoek en tips om mobiel te blijven en zelfstandig te wonen op hoge leeftijd.

Onderzoek zelfstandig wonen ouderen 55 tot 80 jaar

Volgens onderzoek van de stichting Zilver Wonen Werken onder 1207 zelfstandig wonende ouderen tussen de 55 en 80 jaar wil graag 51% graag zelfstandig blijven wonen in de eigen woning. Ook staat mobiel blijven (46%) hoog op de wensenlijst. Echter, uit het onderzoek blijkt eveneens dat ouderen zich niet goed bewust zijn van de maatregelen die zij moeten nemen om zelfstandig te blijven wonen. Ruim 71% van de 60 tot 80-jarigen is niet bezig met het aanpassen van de eigen woning. Zelfs van de 70- en 75-plussers doet ruim 60% niets. De redenen waarom ze daar (nog) niet mee bezig zijn: te vroeg (37%), geen prioriteit (37%) en onwetendheid (9%).

Tips om mobiel te blijven en langer zelfstandiger te wonen

Als u ouder wordt, bestaat de kans dat uw fysieke gesteldheid minder wordt. Denk aan slechter zien en moeilijker lopen. Door voortijdig de juiste hulpmiddelen te kiezen en aanpassingen te doen in uw woning kunt u langer in uw eigen vertrouwde omgeving blijven. Enkele maatregelen die u voortijdig kunt nemen om mobiel te blijven en zelfstandig wonen te bevorderen tot op hoge leeftijd.

1. Gaat het lopen moeilijker? Dan kan de aanschaf van een rollator en/of een scootmobiel ertoe bijdragen dat u mobiel blijft en onder andere uw boodschappen zelfstandig kunt doen plus ook beter in staat bent om uw sociale contacten kunt onderhouden.

2. Zorg er vervolgens voor dat elke ruimte in uw huis goed verlicht is. Zo voorkomt u dat u struikelt. U kunt hiervoor ook bewegingssensoren gebruiken.

3. Vergeet eveneens niet verlichting bij uw voor- en achterdeur te plaatsen plus een lichtknop direct bij de entree. Allemaal om te voorkomen dat u in het donker onverhoopt struikelt. Een goed idee is het ook om snoeren en dergelijke weg te werken. Dat voorkomt eveneens valongelukken.

4. Breng vervolgens eventueel contraststrips aan op traptreden en andere obstakels in uw woning. Op die manier ziet u waar u extra voorzichtig moet zijn en struikelen voorkomt.

5. Gebruikt u uw scootmobiel in huis? Dan is het een optie om de stopcontacten te verlagen. U kunt daar dan zonder problemen bij.

6. Verwijder eveneens de drempels in uw huis. Dat is prettiger als u een rollator of misschien wel een scootmobiel in huis gebruikt.

7. Plaats rookmelders. Mocht er onverhoopt iets brand vatten? Dan wordt u bijtijds gealarmeerd.

8. Handig en fijn als u ouder wordt zijn ook de diverse soorten afstandsbedieningen. Niet alleen voor de tv en dergelijke, maar ook voor de verlichting, ventilator enzovoort. Ook andere technologische toepassingen kunnen u helpen, zoals een videofoon. Daarmee ziet wie aanbelt. Maar denk ook aan: bewegings- en inbraakmelders, automatisch CV-regelsysteem en dergelijke.

9. Zet ook alle losliggende tapijten en matten goed vastzet met een antislip-mat. Dat voorkomt uitglijden en vallen.

10. Ook is het goed een extra trapleuning te overwegen. Zeker als u nog boven slaapt en mogelijk straks wat moeilijker ter been wordt. Dan kunt u nog naar boven zonder extra hulp. In de toekomst behoort eventueel een traplift tot de opties.

11. Slaapkamer op de begane grond? Misschien is dat goed om erover na te denken. Zeker als u in uw eigen woning wilt blijven en het kan ook. En slaapt u boven? Overweeg eventueel een toiletstoel op de verdieping waar u slaapt. U hoeft dan ’s nachts niet naar beneden voor een toiletbezoek En dat is een stuk veiliger als u wat ouder wordt.

12. Vergeet ook in de badkamer niet een antislip-laag. Dat voorkomt  uitglijden. Verder bieden beugels extra houvast en ook een opklapbaar douchezitje kan handig zijn als lang staan veel inspanning vergt.

13. Vervolgens zijn ook teruggebogen deurklinken een goed idee. Zodat u er niet achter blijft haken met uw kleding. Nog moderner is deuren die automatisch openen.

14. Ook een elektrische kookplaat wordt tegenwoordig geadviseerd. Om te voorkomen dat u zich brand aan het vuur omdat u wat minder vast ter been bent of een minder vaste hand hebt.

15. Gebruikt u een scootmobiel? Dan kan een op- en afrijplank bij de ingang handig zijn. Zo komt u gemakkelijker naar binnen en/of naar buiten.

Wilt u ook graag tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen? En voldoende mobiel zijn? En heeft u al maatregelen getroffen? Wij zijn benieuwd welke dat zijn. Deel uw ervaringen en tips met ons.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?