Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
tips veilig scootmobiel rijden op hoge leeftijd

Een scootmobiel geeft u enorm veel vrijheid als uw mobiliteit afneemt. U kunt er immers zelfstandig mee op pad en actief deelnemen aan de maatschappij. Zelfs als u al op leeftijd bent. Maar, hoe zorgt u ervoor dat u zich veilig op uw scootmobiel en in het verkeer voelt? Lees onze tips over verantwoord en veilig scootmobiel rijden tot op hoge leeftijd!

Veilig actief blijven dankzij scootmobiel

Wanneer u ouder wordt, wilt u graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar ook actief aan het leven deelnemen. Ondanks lichamelijke beperkingen, medicijngebruik, verminderde mobiliteit et cetera. Het bezit van een scootmobiel biedt dan uitkomst. Zeker als u geen auto meer mag óf kunt rijden. Het voorkomt dat u achter de geraniums belandt en mogelijk zelfs vereenzaamt.

Als scootmobilist kunt u immers zelf uw boodschappen doen, vrienden en familie in de buurt bezoeken, meedoen aan activiteiten in het buurthuis, tochtjes in de natuur maken, naar de kerk gaan of meedoen aan het verenigingsleven in uw woonplaats. Kortom, een scootmobiel maakt uw leefwereld een stuk groter. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u veilig op pad gaat.

Tips veilig scootmobiel rijden op hoge leeftijd

1. Kies de veiligste route

Trek u eropuit? Bedenk wel route u gaat rijden. Kies bij voorkeur de veiligste route met zo weinig mogelijk hindernissen. Denk aan veilige, gescheiden rijstroken, stoplichten die het verkeer regelen en zo weinig mogelijk drukke en onoverzichtelijke kruispunten.

2. Mijd de drukke spits

Wilt u veilig scootmobiel rijden op hoge leeftijd? Ga dan bij voorkeur tijdens de rustige tijdstippen op pad. Rijd liever niet in het spitsuur waarop heel Nederland gehaast naar z’n werk of huis rijdt.

3. Haast u niet

Heeft u een afspraak? Zorg er dan voor dat u bijtijds vertrekt. U heeft dan immers alle tijd en hoeft zich dus niet te haasten. Dat, rijdt veel fijner en is ook veiliger.

4. Stel uw scootmobiel goed af!

Zorg dat uw scootmobiel goed is afgesteld. Van het stuur en de stoel tot de spiegels, zodat u comfortabel zit, een goed zicht voor en achter u heeft en dus zonder moeite veilig deelneemt aan het verkeer.

5. Zorg voor periodiek onderhoud

Laat jaarlijks uw scootmobiel controleren en onderhouden. Denk aan de elektronica, de verlichting, de rollende onderdelen alsook de banden en spanning. Dat draagt bij aan uw eigen veiligheid en een goede verkeersdeelname.

6. Check uw medicijnen en drink geen alcohol

Gaat u een eindje met uw scootmobiel rijden? Drink dan geen alcohol en houd ook rekening met uw medicijngebruik. Want, bepaalde geneesmiddelen hebben invloed op uw rijdvaardigheid.

7. Veilig scootmobiel rijden op hoge leeftijd? Rij MONO

Verantwoord en veilig uw scootmobiel besturen, gaat niet met een smartphone in de hand. Vandaar: rij MONO. Dat is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van gerinkel, appjes of social media posts. Zonder telefoon in de hand houdt u uw ogen op de weg en aandacht bij het verkeer. Dat is wel zo veilig voor u en ook anderen. Wilt u onderweg met uw mobiele telefoon bellen? Gebruik dan een handsfree set. Want, bellen en scootmobiel rijden is verboden. Nog beter: parkeer uw voertuig even aan de kant en pleeg dan het telefoontje.

8. Houd uw verkeerkennis up-to-date

En uw verkeerskennis? Houd die bij. Dus weet welke regels er gelden voor scootmobielrijders. Toets eventueel uw kennis online. Er zijn diverse testen te vinden. Twijfelt u? Volg dan eens een korte bijspijkercursus of training.

9. Laat uw gehoor en zicht periodiek controleren

Laat u ogen en gehoor geregeld testen. Dat draagt bij aan een veilige verkeersdeelname met uw scootmobiel. Want, naarmate u ouder wordt neemt het gezichtsvermogen af, maar vermindert eveneens het gehoor.

10. Blijf uit de dode hoek

Een dode hoek is de ruimte rond een vrachtwagen of bus waar u als scootmbobielbestuurder vaak niet zichtbaar bent. Houd daar rekening mee door onder andere niet pal achter een vrachtwagen stil te staan. Houd 3 meter afstand. Ga ook bij een stoplicht niet vlak voor of direct rechts naast zo’n grote wagen staan. Blijf liever op afstand en probeer via de spiegels (oog)contact te maken en/of steek uw hand op.

Meer tips veilig scootmobiel rijden?

Heeft u nog aanvullingen op de bovenstaande tips inzake veilig scootmobiel rijden op hoge leeftijd? Deel die via Facebook. U helpt daar andere scootmobielrijders mee.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?