Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
hoe een scootmobiel aanvragen vanuit Wmo via de gemeente

Denkt u erover een scootmobiel te kopen? Omdat uw mobiliteit afneemt en u niet meer zelfstandig eropuit kunt? In bepaalde gevallen is het tegenwoordig mogelijk een scootmobiel vergoed te krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor de uitvoering hiervan is uw gemeente verantwoordelijk. In dit blog leggen wij u uit hoe een scootmobiel aanvragen in hoofdlijnen werkt.

Waarom een scootmobiel via de gemeente

Loopt u moeilijk en zijn een rollator, wandelstok of fiets geen opties om uw mobiliteit te verbeteren? Dan is een scootmobiel een mooi alternatief om weer mobiel te zijn. En hoewel de aankoop ervan niet wordt vergoed door de zorgverzekering, is het toch mogelijk de aanschaf vergoed te krijgen. Dat kan namelijk via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet wordt door de gemeente uitgevoerd en het doel ervan is ouderen of mensen met een beperking zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen en mee te laten doen in de samenleving.

Wanneer krijg ik een scootmobiel?

Wilt u een scootmobiel aanvragen via uw gemeente? Dan zijn er bepaalde voorwaarden waar u aan moet voldoen. Deze hebben vooral te maken met hoe mobiel u nog bent. Bijvoorbeeld: kunt u zelf geen boodschappen meer doen en/of uw sociale contacten onderhouden zonder scootmobiel? En komt het door gezondheidsproblemen of een ongeval dat u minder mobiel bent? Kunt u dat bovendien aantonen? Dan is het mogelijk een scootmobiel vergoed te krijgen vanuit de Wmo via uw gemeente.

Hoe kan ik een scootmobiel aanvragen via de gemeente?

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een scootmobiel via uw gemeente? Dan hieronder in het kort de stappen die u globaal moet doorlopen.

Stap 1: Melding maken

De allereerste stap om een scootmobiel aan te vragen vanuit de Wmo is een ‘melding’ doen bij het Wmo-loket van uw woonplaats. Dit kan vaak op verschillende manieren, namelijk telefonisch, per e-mail of via een (online) aanvraagformulier. Na de melding neemt de gemeente vervolgens contact met u op om een afspraak te maken voor een gesprek.

Stap 2: ‘Keukentafelgesprek’

Tijdens het gesprek dat ‘keukentafelgesprek’ heet, wordt uw verminderde mobiliteit besproken en wat er nodig is om die op te lossen. Ook de door u gewenste oplossing –  een scootmobiel – wordt uiteraard besproken. Bij dat gesprek mogen een familielid, partner of cliëntondersteuner ook aanwezig zijn.

Stap 3: Voorstel

Meestal ontvangt u vervolgens binnen 10 werkdagen een verslag van het keukentafelgesprek met een voorstel van de gemeente. Bent u het eens met het verslag en voorstel? Onderteken alles en stuur het verslag en voorstel terug. Dit is dan tegelijkertijd de definitieve aanvraag voor ondersteuning vanuit de Wmo.

Stap 4: Definitief besluit

De gemeente beslist daarna binnen 2 weken of u in aanmerking komt voor een scootmobiel.

Wordt uw aanvraag afgewezen? Dan bestaat de mogelijkheid om bezwaar te maken. Het kan ook zijn dat de gemeente nog andere mogelijkheden aanreikt. Ga in elk geval in gesprek en vraag zo nodig externe ondersteuning.

Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan kunt u spoedig op pad met uw scootmobiel. Het enige wat u nog moet doen is kiezen tussen een scootmobiel in natura of via een persoonsgebonden budget (pgb).

Ergo: soms kan het proces iets anders verlopen. Bijvoorbeeld wanneer u al vanaf de aanmelding ondersteuning heeft van een cliëntondersteuner, zoals Quingo aanbiedt voor wie een 5-wiel scootmobiel via de gemeente wenst aan te vragen.

Stap 5: Soort ondersteuning: in natura of een pgb

Vraagt u een scootmobiel? Dan heeft u altijd de keuze uit: een naturavoorziening of een persoonsgebonden budget (pgb)

Een naturavoorziening betekent dat u een scootmobiel van de gemeente krijgt. Op het type heeft u geen inspraak. Het is bijna altijd een 3-wiel scootmobiel en vaak ook reeds gebruikt.

Een pgb geeft u alle vrijheid. Want, daarmee bepaalt u helemaal zelf welke scootmobiel u kiest en ook bij wie u die aanschaft. Dus, ook een splinternieuwe en veilige 5-wiel Quingo scootmobiel! U heeft voor een pgb een offerte nodig om bij de gemeente in te dienen. Via Quingo kunt u gratis ondersteuning krijgen bij het starten van en pgb-aanvraag voor een 5-wiel scootmobiel.

Wat kost een scootmobiel via Wmo?

Wordt uw scootmobiel-aanvraag gehonoreerd en krijgt u een Wmo-vergoeding via de gemeente? U bent dan verplicht om maandelijks een eigen bijdrage daarvoor te betalen. Deze bedraagt in 2021 maximaal €19 en dat bedrag betaalt u 13 keer per jaar.

Hulp bij pgb-aanvraag Quingo scootmobiel

Bent u benieuwd hoe het aanvragen van een pgb voor een 5-wiel scootmobiel werkt? Wilt u weten wat uw persoonlijke mogelijkheden zijn? Wij helpen u gratis bij het aanvragen van een Quingo scootmobiel met een pgb. Want, een pgb aanvragen is op sommige punten best wel lastig. Er gelden allerlei regels en u krijgt met diverse procedures te maken. Vandaar. Daarom brengen wij u in contact met een onafhankelijke cliëntondersteuner. Die regelt uw complete pgb-aanvraag en alle bijkomende zaken.

Wilt u een pgb-aanvraag beginnen voor een Quingo scootmobiel? Wenst u meer informatie over het aanvragen van een 5-wiel scootmobiel via de Wmo? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Bel gratis 0800 – 2020.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?